Philips 695a-13

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Philips 695a-13

Post autor: zagore1 »

Reanimuję Philipsa 695a-13. Mam kilka pytań odnośnie podłączeń.

1. Czy ktoś może opisać mi jaka jest kolejność podłączeń przewodów do listwy.
U mnie licząc od dołu złączki 1 i 2 to przewody głośnika ( po lewej) i przewody idące od transformatora głośnikowego ( po prawej). Z pozostałych złączek przewody zostały odlutowane i połączone na skrętkę :-(
2. do czego służy ten przełącznik przy gniazdku antenowym?
3. Jak ma być podpięty w obwód wyłącznik głośnika? ( U mnie został całkowicie odłączony).

Skorzystałem ze zdjęcia kolegi Tomasza....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
kraz

Re: Philips 695a-13

Post autor: kraz »

Witam, przy rozszyfrowaniu połączeń można się posiłkować serwisówką do holenderskiej 695, przełącznik przy gniazdku antenowym to nic innego jak tylko antena świetlna a ten bakelit zasłania dziurkę antenową co by tam już nikt nic nie wtykał co by go nie popieściło, pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

kraz pisze:Witam, przy rozszyfrowaniu połączeń można się posiłkować serwisówką do holenderskiej 695, przełącznik przy gniazdku antenowym to nic innego jak tylko antena świetlna a ten bakelit zasłania dziurkę antenową co by tam już nikt nic nie wtykał co by go nie popieściło, pozdrawiam Hieronim.
W serwisówkach z radiotechniek.nl niestety nie ma opisu tej listwy :-(
Wołyń 1943. Pamiętamy!
kraz

Witam, no to mamy mały problem nigdy się nie zastanawiałem jaka była kolejność a mam dwie 695 ale polskiego mam mocno pogrzebanego i jeszcze nie skończonego i w mojej nie ma tego przełącznika na górze, pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Witam.Skoro mowa o Phl -sie 495 to w mym tym sprawnym /ten drugi to ten "sławny"wydobyty po latach /wystąpiło takie zjawisko.W pomieszczeniu w którym się znajduje temperatura w okresie zimowym była ok. 10 stopni .Włączałem go co jakiś czas i zauważyłem wyczuwalny opór w pracy systemu napędu skali i przy kolejnym włączeniu system się zablokował. Zostawiłem odbiornik w spokoju i wczoraj /sprowokowany tym wątkiem / wróciłem do niego,włączyłem i system napędu działa bez zarzutu. Przy okazji do kol. Hieronima jak się zdejmuje gałkę napędu /tą prawą ..? /
Pzdr.
kraz

Witam, przepraszam ale nie bardzo "rozumiem" pytania, gałki są na śrubki a jak nie chce zejść to traktuję psiukaczem rozluźniaczem i próbuję metodą nakrętki odkręcam ale z czuciem żeby czego nie ukręcić dobry efekt daje postukanie w gałkę sosnową deseczką, gorzej jest z gałkami na potencjometrach tu już trzeba ostrożnie próbuję się dostać cienkimi szczypcami do ośki i tak ją blokować ale nic na siłę, pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Witam.Ja też przepraszam ale chodzi mi o ten zespół gałek z prawej strony / p. zakresów i napęd skali /W opisanym wcześniej przypadku blokady podjąłem próbę zdjęcia dwu prawych gałek /napędu i zm. zakresu / . Pierwsza zeszła a druga /większa / mimo odkręcenia śruby nie puszcza i sprawia wrażenie mocowania z drugiej strony /wewnątrz odbiornika /.Próbę odkręcenia gałek podjąłem chcąc "trysnąć' oliwki wzdłuż osi napędu / bez potrzeby wyskrzynkowywania odbiornika /.
kraz

Witam, nie jest mocowana inaczej jak tylko na śrubki, oryginalnie 2 ewentualnie coś się zapiekło, powinno zejść oliwka jest leniwa to mało penetrujący środek musi być coś bardziej agresywniej wnikające i ostukanie drewienkiem powinno pomóc, ja tak rozkręciłem wykopek słuchawkę ze 3 dni się męczyłem, co mi się przypomniało to trochę popsikałem środkiem i ostukałem klockiem drewnianym i wylazł mi znaczek MŁZ na zakrętce, pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Oglądałem dzisiaj dokładnie chassis mojego 695A i widzę, że posłużyło komuś na linii produkcyjnej Philipsa jako kapsuła czasu...
Na jednym z boków chassis jest napis zrobiony ołówkiem " ZMONTOWANO IX 1936r W-WA. Pewnie liczył, że ktoś kiedyś to odczyta.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!