Nabyłem w maju takiego oto Philipsa, a ponieważ przez miesiąc "lajtowałem" się w sanatorium więc dopiero teraz radio jest w moich rękach. Radio prawie kompletne - brakuje tylko znaczka ( ale "warszawski" znaczek już do mnie idzie ) Nr na tabliczce 7656.
Mam na razie pytanie odnośnie przedniej gałki.
Jak wygląda oryginalna??
Zdjęć 4-39A jest w sieci mało, a na każdym jest inna gałka. Czy ma ktoś może zdjęcie? Moja jest jakaś dziwna
( zdjęcia sprzedającego - ale mam jego zgodę na publikację na Triodzie )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ja bym wypełnił rowek w tej gałce farbą w kolorze kremowym i zostawił. Poza tym że jest odrobinę za duża trzyma fason i wygląda jak z epoki. A pomalowana to już będzie super...
Lubię radia z trzema sekcjami kondensatora zmiennego. Miło się tego słucha na SW i MW...
tszczesn pisze:Proszę bardzo. Średnica zewnętrzna 35mm. A nie masz może obudowy od tego radia?
Dziękuję - myślałem, że jest jakaś popularna philipsowska
Obudowy nie mam - drżałem - w jakim stanie dojdzie moje radio, bo ma małe wykruszenie, ale na szczęście nic się nie stało.
Januszu,piękny!Wykruszenie napraw tak :nawierć obudowę cienkim wiertłem około 1,5 mm i wstaw przycięte druty stalowe.Podklej od wewnętrznej strony płytkę owiniętą taśmą przezroczystą.Postaw na boku i zalej żywica zmieszana z farbą modelarską.Daj nieco więcej bo maja skurcz abyś mógł potem zeszlifować.Sama wkładka z żywicy bez wzmacniających drutów nie utrzyma się.
Pozdrawiam T
Przepraszam że zapytam, ale wszystkie te przedwojenne philipsy zrobione są tak, jakby to był jakiś montaż eksperymentalny? Przecież w środku wyglądają jak szalona wizja zwariowanego konstruktora; wszystko porozrzucane i w nieładzie.
Ten kondensator elektrolityczny w lewym górnym rogu to nie czasem kondensator produkcji Węgierskiej? Jestem pewien, że z identycznymi niebieskimi napisami, aczkolwiek z montażem "do druku" jest w Sarabandzie.
Zauważyłem ciekawą sprawę odnośnie skal Philipsa 4-39A. Są ( conajniej) dwa rodzaje skal.
Na początku produkcji na skali brak jest stacji "Baranowicze" Na późniejszych egzemplarzach takich jak mój jest już umieszczona ta stacja.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
U mnie jest na tylnej ściance. Raczej oryginalny, nie sądzę, żeby ktoś zgubił ściankę i potem poszukał druga, taka samą. To w końcu nie jest towar leżący na każdym rogu.
Zauważyłem ciekawą sprawę odnośnie skal Philipsa 4-39A. Są ( conajniej) dwa rodzaje skal.
Na początku produkcji na skali brak jest stacji "Baranowicze" Na późniejszych egzemplarzach takich jak mój jest już umieszczona ta stacja.
Przegraliśmy test na spostrzegawczość
Na obydwu skalach są Baranowicze! Tylko na jednej w złym miejscu...