"Podłość ludzka nie zna granic."Thereminator pisze:... jakiś pracownik rozwalał młotkiem i obcęgami prawdopodobnie sprawny (bo wizualnie kompletny) kalkulator Elwro...
Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Elektrośmieci
- Lecho
- 375...499 postów
Ciekawe...spółki Aiwa, Akai synonim wysokiej klasy sprzętu zaginęły, Philips opuszcza rynek audio-video, Sharp uprawia truskawki...fuzje i upadki...czyżby za sprawą zbyt dobrych, trwałych, niezawodnych wyrobów ??? Co powiecie ?
lubię szum starej płyty
- jacekk
- 1250...1874 posty
Nie... Skąd. To za sprawą przeniesienia produkcji do chin i innych ryżowych krain. Nobla zdobędzie ten kto zdoła zrobić ropę z plastiku, bo niedługo będziemy zalani tym tworzywem. Oczywiście skośnym i żółtym z napisem Pchilips, Sherp, Paionner itd.Lecho pisze:Ciekawe...spółki Aiwa, Akai synonim wysokiej klasy sprzętu zaginęły, Philips opuszcza rynek audio-video, Sharp uprawia truskawki...fuzje i upadki...czyżby za sprawą zbyt dobrych, trwałych, niezawodnych wyrobów ??? Co powiecie ?

mylny wniosekjacekk pisze:Nie... Skąd. To za sprawą przeniesienia produkcji do chin i innych ryżowych krain. Nobla zdobędzie ten kto zdoła zrobić ropę z plastiku, bo niedługo będziemy zalani tym tworzywem. Oczywiście skośnym i żółtym z napisem Pchilips, Sherp, Paionner itd.Lecho pisze:Ciekawe...spółki Aiwa, Akai synonim wysokiej klasy sprzętu zaginęły, Philips opuszcza rynek audio-video, Sharp uprawia truskawki...fuzje i upadki...czyżby za sprawą zbyt dobrych, trwałych, niezawodnych wyrobów ??? Co powiecie ?
produkuje sie to co ma zbyt a ze ludzie chca placic grosze ...to jest jak jest....
- Lecho
- 375...499 postów
Chyba trafne Pana spostrzeżenie...aparaty "destroy after ones use"...tanie co prawda jak nigdy ale jakość jest pod psem. Ot, wolny rynek, unia i tyle. Masowa produkcja redukuje koszta co prawda, efekt "economy of scale" jednakowoż chyba nie o to przypuszczam chodziło.
lubię szum starej płyty
-
- 3125...6249 postów
No a czym miał rozwalać??Thereminator pisze:jakiś pracownik rozwalał młotkiem i
- Lecho
- 375...499 postów
W tym właśnie celu statek Nostromo wiózł ładunek ropy z innego systemu gwiezdnego...ładna to bajka, no za 500 lat może...jacekk pisze:Nie... Skąd. To za sprawą przeniesienia produkcji do chin i innych ryżowych krain. Nobla zdobędzie ten kto zdoła zrobić ropę z plastiku, bo niedługo będziemy zalani tym tworzywem. Oczywiście skośnym i żółtym z napisem Pchilips, Sherp, Paionner itd.Lecho pisze:Ciekawe...spółki Aiwa, Akai synonim wysokiej klasy sprzętu zaginęły, Philips opuszcza rynek audio-video, Sharp uprawia truskawki...fuzje i upadki...czyżby za sprawą zbyt dobrych, trwałych, niezawodnych wyrobów ??? Co powiecie ?
lubię szum starej płyty
- dziubdziu
- 625...1249 postów
Kilka dni temu przyciągnąłem ze zbiórki jakiegoś UPS'a chyba 1kW i ładny kaseciak prod. Unitra ale chyba na rynek Czechosłowacji.
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Pamiętaj że ten gramofon posiada wkładkę magnetyczną co oznacza że (najpewniej) Twoja wieża nie obsłuży tego typu adapteru, będzie potrzebny przedwzmacniacz. Patrz na schematy przedwzmacniaczy konstruowanych do Amatorów, fabrycznych w Elizabetkach i RadmorachkoVal pisze:Gramofon jest w stanie właściwie idealnym!! była na nim nawet osłona na igłę, są tylko delikatne otarcia na panelu przednim od klapy no i oczywiście klapa trochę porysowana. Jest w nim jeszcze kabel DIN muszę go przelutować na chich bo nie da rady podłączyć do mojej wierzy

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- AZ12
- 3125...6249 postów
Dzisiaj znalazłem bardzo starą "złodziejkę".
Na pierwszym zdjęciu wcześniej znalezione klamoty szkolne.
Na pierwszym zdjęciu wcześniej znalezione klamoty szkolne.
Ratujmy stare tranzystory!
- Lecho
- 375...499 postów
To jest fax...kto jeszcze pamięta taki wehikuł przedkomputerowych biur, gabinetów dyrektorów i temuż podobnie.
lubię szum starej płyty
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Faxy nadal są produkowane i używane w biurach, a ten to jakiś zwyczajny starszy model.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Nielampowe, ale dla mnie cenne.
Łowy sprzed parunastu dni - zestaw Diory w postaci wzmacniacza WS 504, odtwarzacza CD 502, korektora FS 502 oraz tunera AS 502. Zdobycie zestawu zmotywowało mnie do naprawy kolumn Altus 75, również przywiezionych z elektrośmieci, które stoją mi w piwnicy od kilku lat. Tak z sentymentu, a po trosze również dla zabawy.
Wzmacniacza jeszcze nie tknąłem, gdyż zajmowałem się odtwarzaczem, ale z ciekawości i na wszelki wypadek pozwolę sobie Kolegów o coś zapytać - ile warte są chińskie zamienniki sanyowskich hybryd? Cena oryginalnych STK4044V potrafi przyprawić o zawrót głowy.
Łowy sprzed parunastu dni - zestaw Diory w postaci wzmacniacza WS 504, odtwarzacza CD 502, korektora FS 502 oraz tunera AS 502. Zdobycie zestawu zmotywowało mnie do naprawy kolumn Altus 75, również przywiezionych z elektrośmieci, które stoją mi w piwnicy od kilku lat. Tak z sentymentu, a po trosze również dla zabawy.
Wzmacniacza jeszcze nie tknąłem, gdyż zajmowałem się odtwarzaczem, ale z ciekawości i na wszelki wypadek pozwolę sobie Kolegów o coś zapytać - ile warte są chińskie zamienniki sanyowskich hybryd? Cena oryginalnych STK4044V potrafi przyprawić o zawrót głowy.
"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
- AZ12
- 3125...6249 postów