Elektrośmieci

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Elektrośmieci

Post autor: staku »

Thereminator pisze:... jakiś pracownik rozwalał młotkiem i obcęgami prawdopodobnie sprawny (bo wizualnie kompletny) kalkulator Elwro...
"Podłość ludzka nie zna granic."
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

Ciekawe...spółki Aiwa, Akai synonim wysokiej klasy sprzętu zaginęły, Philips opuszcza rynek audio-video, Sharp uprawia truskawki...fuzje i upadki...czyżby za sprawą zbyt dobrych, trwałych, niezawodnych wyrobów ??? Co powiecie ?
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Lecho pisze:Ciekawe...spółki Aiwa, Akai synonim wysokiej klasy sprzętu zaginęły, Philips opuszcza rynek audio-video, Sharp uprawia truskawki...fuzje i upadki...czyżby za sprawą zbyt dobrych, trwałych, niezawodnych wyrobów ??? Co powiecie ?
Nie... Skąd. To za sprawą przeniesienia produkcji do chin i innych ryżowych krain. Nobla zdobędzie ten kto zdoła zrobić ropę z plastiku, bo niedługo będziemy zalani tym tworzywem. Oczywiście skośnym i żółtym z napisem Pchilips, Sherp, Paionner itd. :mrgreen:
kyller
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kyller »

jacekk pisze:
Lecho pisze:Ciekawe...spółki Aiwa, Akai synonim wysokiej klasy sprzętu zaginęły, Philips opuszcza rynek audio-video, Sharp uprawia truskawki...fuzje i upadki...czyżby za sprawą zbyt dobrych, trwałych, niezawodnych wyrobów ??? Co powiecie ?
Nie... Skąd. To za sprawą przeniesienia produkcji do chin i innych ryżowych krain. Nobla zdobędzie ten kto zdoła zrobić ropę z plastiku, bo niedługo będziemy zalani tym tworzywem. Oczywiście skośnym i żółtym z napisem Pchilips, Sherp, Paionner itd. :mrgreen:
mylny wniosek
produkuje sie to co ma zbyt a ze ludzie chca placic grosze ...to jest jak jest....
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Chyba trafne Pana spostrzeżenie...aparaty "destroy after ones use"...tanie co prawda jak nigdy ale jakość jest pod psem. Ot, wolny rynek, unia i tyle. Masowa produkcja redukuje koszta co prawda, efekt "economy of scale" jednakowoż chyba nie o to przypuszczam chodziło.
lubię szum starej płyty
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Thereminator pisze:jakiś pracownik rozwalał młotkiem i
No a czym miał rozwalać??
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

jacekk pisze:
W tym właśnie celu statek Nostromo wiózł ładunek ropy z innego systemu gwiezdnego...ładna to bajka, no za 500 lat może...
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dziubdziu »

Kilka dni temu przyciągnąłem ze zbiórki jakiegoś UPS'a chyba 1kW i ładny kaseciak prod. Unitra ale chyba na rynek Czechosłowacji.
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

koVal pisze:Gramofon jest w stanie właściwie idealnym!! była na nim nawet osłona na igłę, są tylko delikatne otarcia na panelu przednim od klapy no i oczywiście klapa trochę porysowana. Jest w nim jeszcze kabel DIN muszę go przelutować na chich bo nie da rady podłączyć do mojej wierzy :D
Pamiętaj że ten gramofon posiada wkładkę magnetyczną co oznacza że (najpewniej) Twoja wieża nie obsłuży tego typu adapteru, będzie potrzebny przedwzmacniacz. Patrz na schematy przedwzmacniaczy konstruowanych do Amatorów, fabrycznych w Elizabetkach i Radmorach :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Dzisiaj znalazłem bardzo starą "złodziejkę".

Na pierwszym zdjęciu wcześniej znalezione klamoty szkolne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

To jest fax...kto jeszcze pamięta taki wehikuł przedkomputerowych biur, gabinetów dyrektorów i temuż podobnie.
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Faxy nadal są produkowane i używane w biurach, a ten to jakiś zwyczajny starszy model.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Ciekaw jestem jak wygląda drukarka :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Liliana
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Liliana »

Nielampowe, ale dla mnie cenne.

Łowy sprzed parunastu dni - zestaw Diory w postaci wzmacniacza WS 504, odtwarzacza CD 502, korektora FS 502 oraz tunera AS 502. Zdobycie zestawu zmotywowało mnie do naprawy kolumn Altus 75, również przywiezionych z elektrośmieci, które stoją mi w piwnicy od kilku lat. Tak z sentymentu, a po trosze również dla zabawy.

Wzmacniacza jeszcze nie tknąłem, gdyż zajmowałem się odtwarzaczem, ale z ciekawości i na wszelki wypadek pozwolę sobie Kolegów o coś zapytać - ile warte są chińskie zamienniki sanyowskich hybryd? Cena oryginalnych STK4044V potrafi przyprawić o zawrót głowy.
"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Wczoraj sprzątałem piwnicę po dziadku i znalazłem to.
Ratujmy stare tranzystory!