Dyktatura ciemniaków na Elektrodzie

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Dyktatura ciemniaków na Elektrodzie

Post autor: gsmok »

Kolega Artur K w niektórych kwestiach przyznał racje adwersarzom - wystarczy przeczytać jego wcześniejszy post. Nie wszyscy mają odwagę przyznać się do błędu lub niewiedzy. Dlatego zbyt stanowcze wypowiedzi krytyczne, w momencie, gdy sprawy zaczęły się łagodzić i przyjęły formę dyskusji merytorycznej raczej nie służą pojednaniu a niepotrzebnie zaostrzają ewentualny konflikt :? .
Wydaje mi się, że niektóre tematy cząstkowe w tym wątku zostały wyjaśnione/wyczerpane, więc po co je w nieskończoność odgrzewać :( .
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Artur K.
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Artur K. »

staku pisze:Wracając do meritum sprawy uważam, że Tomek Janiszewski doskonale wytłumaczył na Elektrodzie czym jest owa "rezystancja ruchowa" (jak zwał tak zwał) i zarzucanie Tomkowi braku wiedzy jest delikatnie mówiąc nadużyciem.
Wracając do meritum sprawy - na elektrodzie chodziło o to dlaczego rezystancja cewki głośnika wysokotonowego 8R wynosi 6.4R.
Nie ma tu żadnych rezystancji ruchowych ani innych dziwnych określeń (jak już pisałem - opracowanie którego fragment został tu przedstawiony jest chyba jedynym w którym takie pojęcie funkcjonuje).
Wynika to tylko i wyłącznie z reaktancji indukcyjnej cewki głośnika, co zresztą zostało już udowodnione przez Kolegę Romka.
Ponadto o czym również już wspomniałem - są różnie nawinięte głośniki. Wystarczy wziąć dowolnego Tonsila niskotonowego, zablokować cewkę w pozycji spoczynkowej i zmierzyć - gwarantuję że zmierzona impedancja w zakresie częstotliwości pracy głośnika (czyli powyżej rezonansu) będzie wyższa niż rezystancja cewki.
Nie ma tu znaczenia żadna rezystancja ruchowa, co udowodniłem swoim pomiarem (wynik kilka postów wcześniej, oraz na elektrodzie).
Powtarzam kolejny raz - impedancję znamionową głośnika podaje się jako najniższą za rezonansem - dlatego bez znaczenia jest czy cewka jest zablokowana czy nie. Zawsze dla tej częstotliwości gdzie występuje owe minimum - wynik pomiaru będzie identyczny w obu przypadkach. Wynika to tylko i wyłącznie z obecności reaktancji indukcyjnej.
Wspomniałem też co się robi by indukcyjność głośnika była możliwie najniższa i wówczas owszem - impedancja znamionowa będzie zbliżona do rezystancji cewki, jednak nigdy taka sama.
Głośniki nawijane płaskim drutem aluminiowym właśnie tak mają - przykładowo JBL podaje 4R, a rezystancja zmierzona omomierzem wynosi 3.5R, bo cewka ma znacznie niższą indukcyjność w porównaniu z taką samą cewką nawiniętą standardowo miedzią.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

1. Artur K. -> Założyłem w dziale Głośniki wątek merytoryczny poświęcony tej kwestii. Proszę wszystkich aby z niego korzystali. Zrobił się on naprawdę bardzo ciekawy.
O głośnikach proszę dyskutować w poniższym - powielonym wątku:

viewtopic.php?f=20&t=27783&start=0

2. Jestem zarzucany pewnego rodzaju "spamem złoszeniowym" przez jednego z "obrażonych" użytkowników Elektrody. Ponieważ nie robiłem dokładnie tego co chciał - a chciał m.in. usunięcia słowa "ciemniak" z tytułu - w kolejnym zgłoszeniu sam w końcu zostałem przez niego w korespondencji prywatnej nazwany "ciemniakiem".

Ten wątek jest w dziale Inne. Traktowany jest więc nieco (podkreślam - nieco) łagodniej. Staram się go tonować, ale nie bedę poświęcał pół dnia na przemianowywanie tytułu w kilkudziesięciu postach - tytuł jest automatycznie powielany. Z reakcji wspomnianego użytkownika z Elektrody, skoro nie robię tego co on chce to jestem ciemniakiem, czyli jak rozumiem jest on uprawniony do stosowania tego określenia w stosunku do mnie. Nie mogą natomiast stosować go inni w stosunku do niego - moralność Kalego w całej okazałości. Piszę o tym aby uzmysłowić wszystkim, którzy tak łatwo się obrażają, aby z góry darowali sobie tego typu zagrywki. Moja cierpliwość też ma swoje granice.
Pozdrawiam
Artur K.
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Artur K. »

Ja raportowałem bodaj jedną wiadomość w tym temacie, więc mam nadzieję że nie mnie dotyczą Twoje słowa.

Zaś w kwestii technicznej - jak zmienisz tytuł pierwszej wiadomości w temacie, to każde następne wiadomości (od momentu zmiany) napisane z użyciem przycisku "odpowiedz" będą miały nowy tytuł (ten po zmianie).
Stary tytuł będą miały jedynie wiadomości napisane z użyciem przycisku "cytuj" o ile cytowany post zawierał stary tytuł. :)
Tak działa PHPBB w podstawowej wersji, jeśli macie tu na forum zainstalowane jakieś mody to możliwe że jest inaczej - tego nie wiem. Nie mniej jednak sprawdź - może Ci się na przyszłość przydać taka wiedza (ułatwi robotę). ;)
Odnośnie zaś zmiany tytułów wszystkich postów - mnie by się nie chciało, dlatego bym to olał i zmienił jedynie w poście tytułowym jako że ten jest widoczny dla ogółu. Mało kto zauważy fakt innego tytułu w pozostałych wiadomościach.

Taka moja porada dla Kolegi "po fachu". Mam nadzieję, że nie będziesz miał mi za złe. ;)
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

gsmok pisze:Kolega Artur K w niektórych kwestiach przyznał racje adwersarzom - wystarczy przeczytać jego wcześniejszy post. Nie wszyscy mają odwagę przyznać się do błędu lub niewiedzy. .
Niestety w kolejnym poście nasz adwerarz ponownie poszedł w zaparte, negując sens nieznanego mu wcześniej pojęcia skoro to dziwne określenie zostało użyte w jakoby jednej tylko publikacji, i uparcie utrzymując iż nie ma żadnej impedancji ruchowej, wyłączny wpływ wywiera indukcyjność cewki i do tego jeszcze w sposób zupełnie nieuprawniony powołując się na wyniki pomiarów naszego Kolegi Romekd, który wyciągnął z nich wnioski diametralnie odmienne. A już oczekiwałem że odtąd na elektrodzie nie tylko utemperuje impertynencje swojej prawej ręki wynikające z podrażnionych ambicji tegoż, ale i położy kres skandalicznym praktykom wykonywania przez niego brudnej roboty rękami moderatorów pożyczanych z innych działów. Zamiast tego chce dyrygować jakie porządki należałoby od zaraz zaprowadzić na Triodzie :evil:
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Koledzy (zastanawiam się kiedy nadejdzie ten moment, gdy będę mógł pisać Koleżanki i Koledzy) - sądzę, że w swej obecnej postaci wątek pomału dotoczył się do swojego końca. Zapraszam do dyskusji merytorycznych w innych działach.
Pozdrawiam