Komputer.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Komputer.
tego problemu u mnie nie ma. Zresztą komputer działa. Jedynie wyświetla to co podałem w swoim linku, a więc jest szansa niestabilności.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
U mnie też coś podobnego było widać w menedżerze urządzeń (po wymianie dysku na SSD i nowej, "czystej" instalacji systemu i sterowników), ale bez wpływu na stabilność. Nic z tym nie robiłem, a wczoraj w związku z tym tematem zajrzałem do menedżera i problemu już tam niema. Nic nie zmieniałem w systemie jedynie pobieram aktualizacje samego systemu. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale u mnie (optiplex 780) prócz paru PCI-E, występują dwa sloty PCI.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
780 był produkowany z Windą 7 on nie ma problemów ze sterownikami. Problemy mają tylko 745 i 755. Już 760 nie ma problemów.
zainstalowałem wspomniane drivery i problem z menadżera też zniknął. Nie robiłem jeszcze update biosu ani wspomnianych zmian w nim. Warto robić upgrade biosu? U mnie wersja 11 a dostępna jest już 22. W robocie 755 chodzą na wersji 17 i nikt tego w tym momencie nie rusza, więc... A tak przy okazji...
te przejściówki: http://allegro.pl/adapter-usb-na-ps-2-k ... 15497.html chodzą bez problemu z klawiaturami i myszkami na PS2. Właśnie w tym momencie takich używam.
te przejściówki: http://allegro.pl/adapter-usb-na-ps-2-k ... 15497.html chodzą bez problemu z klawiaturami i myszkami na PS2. Właśnie w tym momencie takich używam.
Ale uwaga jest kilka klas urządzeń PnP których obsługi zaniechaono już w Viście. dotyczy to notebooków np. firmy HP. albo XP i wsio jest obsadzone driver'ami albo Vista, Win7 i dwa urządzenia (drobiazgi związane głównie z kontrolerem ACPI do którego nietypowo podczepiono dodatkowe bajery) bez driver'ówpainlust pisze:zainstalowałem wspomniane drivery i problem z menadżera też zniknął.
Obecne systemy operacyjne mają głęboko gdzieś BIOS'a. Jest on potrzebny tylko do opdalenia bootloadera i uruchomienia minimum procedur dostępu do dysków. Wprowadzony z Vistą EFI loader ma własną bazę sterowników (konieczną np ze względu na nowych typ partycjonowania dysków, bo BIOS'y tylko wspierają partycjonowanie MBR) więc nawet na etapie przed inicjacją jara systemu też ma gdzieś BIOS. Nowe BIOS'y to już tylko update certyfikatów dla licencjonowanie Windowsów - głownie ubijanie certyfikatów które wyciekają z chińskich fabryk. Jeśli używasz wersji Enterpise które licencjonują zupełnie inaczej bo za pomocą KMS, komputer ma woje własne OEM (produkty Della, HP itd...) i korzystasz z "lekarstwa" to nie upgrade'uj BIOS'u a wskazany jest (niekiedy nawet wymagany) downgrade w wielu przypadkach. OEM plus zbyt nowy BIOS przeszkadza w" lekarstwach" na inne edycje Windows (Starter, Home, Basic, Professional, Ultimate....) gdzie za licencjonowanie odpowiada EFI loader a nie usługa KMS.painlust pisze: U mnie wersja 11 a dostępna jest już 22. W robocie 755 chodzą na wersji 17 i nikt tego w tym momencie nie rusza, więc...
w takim razie nie będę upgrade'ował biosu. Teraz ma inny problem... z komputerem sąsiadki.. tym razem także P4 z 3G RAMu. Chodził wolno więc zamiast przeistalować system kolega córki zainstalował W7 Ultimate. Żeby było śmieszniej WXP Home był legalny. W7 nie jest w dodatku brak sterowników właściwie do wszystkiego, ale działał na kablu poprzez router TP-link WR-340G. Z tym, ze nie dało się połączyć poprzez wifi z tabletem czy smartfonem. Nie przyznawał adresu IP. Pominę fakt, że ubiłem ten router wgrywając mu update... Postawiłem sąsiadce własny zapasowy router i o ile w tym momencie nie ma problemu z wifi to komputera po ETH nie da się podłączyć... router go nie widzi. Komp ma kartę wifi ale brak sterowników pod W7... jak ja lubię takie kombinacje...
Nie są to kombinacje.painlust pisze: Nie przyznawał adresu IP. Pominę fakt, że ubiłem ten router wgrywając mu update... Postawiłem sąsiadce własny zapasowy router i o ile w tym momencie nie ma problemu z wifi to komputera po ETH nie da się podłączyć... router go nie widzi. Komp ma kartę wifi ale brak sterowników pod W7... jak ja lubię takie kombinacje...
Po pierwsze WiFi - brak przydzielonego adresu to nie zawsze wina DHCP, ale niekiedy niepomyślna autoryzacją. Otóż pomimo iż jest to samo ustawione na routerze WPA2 i na kompie WPA2 to nie oznacza iż to jest to samo. Czasem tak niestety jest, nie tylko typ algorytmu może być różny bo czegoś albo router nie obsługuje albo driver karty WiFi. Wtedy niestety inny mechanizmy szyfrowania pozostaje. Jest pewien procent kart WiFi gdzie nie wszystkie opcje szyfrowania są dostępne, a czasem okazują się problemy z wynegocjowaniem właściwego szyfrowania. WPA2 - to dobre szyfrowanie ale kosztuje moc obliczeniową, WEP - hmmm no cóż to prawie jak połączenie nieszyfrowane. Przyjąć zasadę że im starsze jedno z urządzeń WiFi (AP lub karta w kompie) tym większe ryzyko wystąpienia problemu z szyfrowaniem i autoryzacją WiFI. To co pokazuje kreator (Centrum Sieci i Udostępniania) w Windows to brać z przymrużeniem oka, precyzyjniejszy będzie log w routerze.
Drugi problem to często jest po stornie DHCP routera. Przypomina mi się że np. niektóre routery z fabrycznym firmwarem głupieją gdy przychodzi zapytanie DHCP od komputera w Win7 z SP1. Pomagał upgrafe firmware'u ale może byc tak że niestety inny router albo jak sie daje alternatywny firmware.
W ostateczności - jeśli ten komputer jest na stałe w domu to po kiego wała DHCP? Jaki sens? Stałe IP i po problemie. Oczywiście IP kompa spoza puli adresów serwera DHCP.
Jeśli czasem za mocno eksperymentujesz to pomaga czasem wyczyścić tablicę ARP na komputerze. eliminujesz problem jak dwa różne urządzenia z tym samy IPO podłączasz (w sensie komunikacji) w krótki odstępie czasu. Robi się to komendą z linii poleceń Windows
Kod: Zaznacz cały
arp -d *
A teraz uwaga. Przyciągnąłem wspomnianego kompa/sztrucla do siebie do domu. Podłączyłem go po ETH do swojego routera. Używam TP-LINK WR842ND. U sąsiadki stoi tymczasowo także mój WR741N a wiec prostszy brat mojego podstawowego i u mnie komp bez problemu łączy się z siecią po zintegrowanej karcie. U sąsiadki jest niewidoczny. Teraz to i tak nie ma znaczenia bo komp idzie do przeinstalowania sytemu. Wraca do niego legalny XP Home i zobaczymy wtedy.
-
- 2500...3124 posty
Podepnę się tu żeby nie zaśmiecać. Czy polecicie mi coś darmowego do W7 żeby funkcjonalnie i wizualnie przypominało Qutlook Expres którego używałem dotąd w XP i przywykłem do niego.
Thunderbird. Ma jedna ogromną zaletę możliwość pełnej migracji konta z komputera na komputer z zachowaniem informacji o już pobranej poczcie - to ważne jak masz na serwerze pocztowym np. 20GB maili.Boguś pisze:Podepnę się tu żeby nie zaśmiecać. Czy polecicie mi coś darmowego do W7 żeby funkcjonalnie i wizualnie przypominało Qutlook Expres którego używałem dotąd w XP i przywykłem do niego.
Ten jedna cecha możliwość pełnego backupu to decydue o wyborze od razu bo np. Microsoft Outlook tego nie oferuje, na zasadzie nie , bo nie, bo taka polityka M$ bo to wg nich kradzież danych.... - niestety przeniesienie plików pst nie uchroni przed ponownym pobranie wszystkich wiadomości a potem wywalaj duplikaty.... gorzej jak plik pst osiągnie podczas ponownego pobierania maili 26GB wtedy kaplica... - pobiera zawsze od najstarszej wiadomości)
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Co więcej, pliki z Thunderbirda można kopiować z Windowsa na Linuxa gdy się już z tego pierwszego zrezygnuje;-)
Okazało się, ze router wymaga restartu z poziomu softu i w dodatku musi nadać IP jako pierwszemu kompowi stacjonarnemu. Restart fizyczny poprzez położenie zasilania nic nie dawał... ciekawe dlaczego. Zabytkowy komputer odzyskał drugą młodość ku niezadowoleniu córki sąsiadki która liczyła na nowy sprzęt, tu nadal gruchot z którego śmieją się koledzy. I jak tu być cool 

Błąd w sofcie routera. Spróbuj poszukać nowszego firmware'u albo sprawdzić czy da się do niego wgrać jakiś innych alternatywny firmware. Routerki (bez wbudowanych modemów WAN) accespoint'y teraz są na tyle tanie że czasem niestety nie warto nawet walczyć.painlust pisze:Okazało się, ze router wymaga restartu z poziomu softu i w dodatku musi nadać IP jako pierwszemu kompowi stacjonarnemu. Restart fizyczny poprzez położenie zasilania nic nie dawał... ciekawe dlaczego.
Jeszcze jedno bo innym sie przyda. Jak ktoś musi korzystać z internetu via GSM. Niestety karty dla opcji abonamentowych maja wymuszone użycie PIN'u (nie da sie wyłączyć np. z poziomu telefonu - bo dba sie o bezpieczeństwo klienta - , pre-paid'owe - dają sobie wyłączyć PIN jesłi w ogóle go mają), a wiele routerów z modemem GSM nie pozwala na wpisanie PIN"u w konfiguracji połączenia. Czasem (w niektórych modelach) downgrade do jakiejś starej (b. starej niestety, wiec nie strona producenta, ale fora, torrenty itd..) wersji pomaga bo jeszcze wtedy było podawanie PIN'u. Jeśli nie to niestety najpierw poszukać projektu alternatywnego firnmware'u do ruterów, sprawdzić listę zgodnych urządzeń i takowy z listy zakupić i używać open-source'owego firmware'u.
Operatorzy telekomunikacyjni od pewnego czau zaś oferują sprzęt którego nie da się konfigurować!. Z góry narzucona konfiguracja, większość menu zablokowana i dostępna tylko dla operatora / dostawcy internetu.
Brylują w tym kablówki, na dodatek wielu z dostawców głównie powiązanych z usługami TV, niestety cenzuruje internet - blokowane są połączenia z wieloma domenami, hostami bo pozwalają one np. ściągnięcie filmu.
Orange na razie jeszcze nie cenzuruje....
Poprawnie winno być da sie w pełni przenieść profil pomiędzy różnymi systemami operacyjnymi.MStaniszczak pisze:Co więcej, pliki z Thunderbirda można kopiować z Windowsa na Linuxa gdy się już z tego pierwszego zrezygnuje;-)
W sumie oczywistość bowiem Thunderbird jest nie tylko dla Windozy. Pełny backup profilu oznacza że nie wamże na czym zainstalowany ma być Thunderbid - to da sie go zimportować.
Outlooki niestety tylko Win wieć w tej kwestii zmiany OS'a wiadomo jak odpowiedź.
Tak mi się podobały optiplexy, że kupiłem sobie drugiego do sypialni do współpracy z OTV. Mój TV Sharpa jest strasznie ubogi jeśli chodzi o interfejs multimedialny. Podstawą jego zakupu był wmontowany tuner DVB-S2 na którym mi zależało. Oczywiście można się nim połączyć po wifi z internetem ale używanie tego jest tak wygodne jak wbijanie gwoździa cegłą. Myślałem nad zakupem taniego tabletu mającego wyjście HDMI, ale zdecydowałem się ponownie na optiplexa także model 755 z tym, że tym razem wersję SFF czyli z zintegrowanym zasilaczem jak na prawdziwy PC przystało. Akurat na allegro jakaś firma wystawiała za grosze (194PLN z przesyłką) nie jakieś tam wydmuszki (bez dysku, pamięci i napędu) ale komputery w pełni sprawne z tym że bez dysków. Prawdopodobnie z jakiejś instytucji finansowej bo dyski w ich przypadku muszą być niszczone fizycznie. Bardzo przyzwoita konfiguracja czyli C2D E6550 2x2,33GHz, RAM 2G i naped DVD (w bankach nie można stosowac nagrywarek), dodatkowo ma wyjście DVI na oddzielnej karcie czego powszechnie się nie spotyka. Dorzuciłem do tego swój stary dysk Samsunga 500G i śmiga. Okazało się, że o wiele lepiej działa z wyjściem VGA niż poprzez przejściówkę DVI/HDMI, więc ta dodatkowa płytka okazała się zbędna.