Komputer.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 9375...12499 postów
Re: Komputer.
A tak przy okazji... inny by się może chwalił a ja wam tylko pokaże
Wspominałem o tym, że za grosze (do 350PLN) można kupić przyzwoity komputer no i kupiłem sobie do warsztatu polizingowego Dell'a Optiplexa 755 w obudowie typu USFF. Procek core 2 duo E8500 (2x 3150MHz) + RAM 2G + dysk 160G + nagrywarka DVD. Wszystko za 349PLN z przesyłką. Będę kombinował jak zwiększyć RAM do 4G ale na 2G też ładnie działa. Jak widać nie ma sensu reanimować ledwo zipiącego Pentiuma 4.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Co to jest to czarne pod wieżą stereo?
Można by dodać super mocną kartę graficzną i można grać.
Co to jest to czarne pod wieżą stereo?
Można by dodać super mocną kartę graficzną i można grać.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 9375...12499 postów
To czarne to zasilacz do USFF. Te komputery posiadają zewnętrzny zasilacz jak laptopy. Ponieważ siedzą w nich zwykłe procesory a nie mobilne to zasilacze są większe. Dla mnie to zaleta bo zasilacz jest szczelny i może pracować w zapyleniu. USFF nie ma możliwości rozbudowy (wymienny ma napęd, dysk i pamięci i oczywiście procesor), więc instalacja mocnej karty graficznej jest niemożliwa. W gry nie gram więc to co jest jest super. Pełne wyjście DVI z karty umożliwia podłączenie właściwie chyba wszystkiego łącznie z OTV HD.
-
- 1250...1874 posty
Podoba mi się to zdjęcie. W większości przypadków instalacji komputerowych jakie widziałem w kable można wpuścić jakiegoś wielkiego paskudnego pająka i będzie on tam wyglądał jak u siebie w domu. Tu kabelki powiązane i pospinane...painlust pisze:A tak przy okazji... inny by się może chwalił a ja wam tylko pokażeWspominałem o tym, że za grosze (do 350PLN) można kupić przyzwoity komputer no i kupiłem sobie do warsztatu polizingowego Dell'a Optiplexa 755 w obudowie typu USFF. Procek core 2 duo E8500 (2x 3150MHz) + RAM 2G + dysk 160G + nagrywarka DVD. Wszystko za 349PLN z przesyłką. Będę kombinował jak zwiększyć RAM do 4G ale na 2G też ładnie działa. Jak widać nie ma sensu reanimować ledwo zipiącego Pentiuma 4.

-
- 9375...12499 postów
Można to jeszcze bardziej uporządkować, ale czekam na specjalne przejściówki PS2-USB bo do odpalenia musiałem pożyczyć myszkę i klawiaturę USB, a po starym kompie mam pożądne te sprzęty tylko że na PS2. Szkoda wyrzycać bo służyły mi kupe lat i są nie do zdarcia. Jak tylko przyjdzie rozgałęźnik/adapter i podepnę małsa i klawiature to pospinam jeszcze ładniej.
-
- 6250...9374 posty
Niestety, nie z każdą myszą/klawiaturą te przejściówki działają, przynajmniej pojedyńcze. Moja stara wierna niezniszczalna klawiatura nie chciała współpracować na przejściówce. Oczywiscie w razie czego można dokupić za kilkanaście złotych moduł z gniazdami PS2 do optiplexa.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 9375...12499 postów
zakupiłem przejściówki/rozgałęźniki czyli gniazda są kolorowe i dedykowane, więc powinno to działać. A tak przy okazji... może ktoś się z tym już spotkał. Chodzi o to że jest to model 755 który nie był przez Della przygotowany do współpracy z Windą 7 i na oficjalnej stronie brak do niego sterowników. Przeczytałem na necie że wgranie mu Windy 7 może i zazwyczaj skutkuje częstymi restartami komputera. Jest to spowodowane kłopotami z kontrolerem PCI. Naprawia to jakiś dodatkowy programik. Ucieszyłem się bo mój nie powinien posiadać kontrolera PCI bo nie ma on slotów PCI. Jednak winda widzi jakieś kontrolery PCI które oznacza znaczkiem żółtego trójkąta z wykrzyknikiem... I tu mam zagwozdkę. Jak system może widzieć coś czego nie powinno być? U mnie w robocie ta seria chodzi na W7 bez problemu (mamy SFF i DT) mimo posiadania slotów PCI. Na razie system się aktualizuje (około 100 aktualizacji) więc poczekam do końca tego procesu i zobaczymy...
-
- 1875...2499 postów
Domyslam sie tylko -- to, ze plyta nie posiada zlacz PCI nie znaczy, ze nie ma ich kontrolera. Domyslnie jest wbudowany w kosc, bodajze mostek 'poludniowy' ale tutaj moge sie mylic.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 9375...12499 postów
Wszystkie biznesowe pecety w tym Delle są zoptymalizowane. Mają tylko to co potrzeba. A USFFy to już na pewno. Oczywiście użyta kość może zawierać coś co nie jest używane, ale podejrzewam, że ta część jest blokowana, a przynajmniej powinna być. A może się myle...
-
- 1875...2499 postów
Na dole w pracy mam Optiplexa, bodajze 955. Zainstalowany OpenBSD. Do srodka wetknac nic nie da rady (PCI slotow niet) a i tak OpenBSD wykrywa magistrale. Mozliwe, ze mimo, iz blokowane, to system dalej to widzi.
Aczkolwiek, mnie bym zbytnio w sprawach windowsowych nie ufal -- dawno nie mialem stycznosci oprocz tego, ze pracy musze uzywac... Nawet to mnie przyprawia o mdlosci...
Aczkolwiek, mnie bym zbytnio w sprawach windowsowych nie ufal -- dawno nie mialem stycznosci oprocz tego, ze pracy musze uzywac... Nawet to mnie przyprawia o mdlosci...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 1250...1874 posty
Być może że samo PCI fizycznie nie istnieje w postaci slotów, ale jest używane wraz z czymś co jest zintegrowane z płyta główną. Nawet w laptopie którego używam na codzień do internetu magistrala PCI istnieje i sterownik do niej również jest.
-
- 9375...12499 postów
W sieci znalazłem coś takiego:
http://paws.aber.ac.uk/roller/paws/entr ... n_the_dell
Ma ktoś jakiś komentarz?
A tak przy okazji... właśnie ubiłem router tp-linka WR340G próbując wgrać mu nowy soft... zaczynam mieć awersję do upgreade'ów
http://paws.aber.ac.uk/roller/paws/entr ... n_the_dell
Ma ktoś jakiś komentarz?
A tak przy okazji... właśnie ubiłem router tp-linka WR340G próbując wgrać mu nowy soft... zaczynam mieć awersję do upgreade'ów

-
- 1250...1874 posty
A takie coś jak " Wireless-N 150 ADSL2+ Modem router GDN1000 nówka nie śmigana Cię urządzi?
Pozdrawiam
tedi.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 9375...12499 postów
ADSL nie wchodzi w grę bo u mnie internet dostarczany jest po ETH. Zresztą nie ma o czym rozmawiać bo ubiłem starego grata który stał bezużyteczny. Sam używam WR841ND i innego nie potrzebuje.
-
- 6250...9374 posty
Może to problem z trybem AHCI?
https://www.google.pl/search?q=AHCI+opt ... _wbknoDgBQ
https://www.google.pl/search?q=AHCI+opt ... _wbknoDgBQ
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.