Pytanie mam czy w miejsce EM85 moge wstawić EM80?
Z tego co zauważyłem to jedynie muszę przełożyć zasilanie anody z pinu 6 na pin 9.
Pytanie tylko czy coś innego może sie zdarzyć o czym z faktu niewielkiego doświadczenia nie wiem?
Pozdrawiam.
SL
Zamiana EM85 na EM80
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
-
- moderator
Re: Zamiana EM85 na EM80
Musisz zmienić więcej. Tylko siatka i żarzenie jest w tym samym miejscu. Do tego w EM85 anoda triody i elektroda sterująca oka są niepołączone wewnątrz, musisz zrobić to połączenie w podstawce.
Ponadto - EM85 jest bardziej niż dwa razy czulsza od EM80, więc przy tej zamianie będziesz miał dużo słabsze wskazania, a oko nigdy ci się nie zamknie.
Ponadto - EM85 jest bardziej niż dwa razy czulsza od EM80, więc przy tej zamianie będziesz miał dużo słabsze wskazania, a oko nigdy ci się nie zamknie.
-
- 375...499 postów
Hmmm ale w EM80 Anoda triody i elektroda sterujaca są zwarte wewnątrz lampy i wyprowadzone na pin 7 dlatego a na pinie 9 jest wyprowadzona anoda ta co w EM85 jest na pinie 6.
Jeszcze jest zmienione wyprowadzenie katody z pinu 3 na 2.
Zakresy sterowania wg katalogu są te same od -1 do -14.
Opis EM85: http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_em85.html
Opis EM80: http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_em80.html
Wedle tych opisów nie widzę różnicy w czułości... ale może sie mylę.
Jeszcze jest zmienione wyprowadzenie katody z pinu 3 na 2.
Zakresy sterowania wg katalogu są te same od -1 do -14.
Opis EM85: http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_em85.html
Opis EM80: http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_em80.html
Wedle tych opisów nie widzę różnicy w czułości... ale może sie mylę.
-
- moderator
Rysunki jak połączyć masz na stronie RadioMuseum, - trzeba przelutować katodę, elektrodę świecącą, anodę triody i do tego połączyć ją z elektrodą sterującą. Nie wiem skąd w RM mają te informacje, ale dwa katalogi (Mikołajczyki Niemcewicz) do których zajrzałem podają, że czułość EM85 jest znacznie większa.
-
- 375...499 postów
Dzisiaj uruchomiłem radio, Grundig 1055. Czeka mnie jeszcze sporo pracy nad skalą ale to już tylko kwestia samozaparcia i sprawnej ręki.
To moje pierwsze radio z UKFem, jejku, jak czysto odbiera
Jednak jakość radioodbiorników za żelaznej kurtyny była znacznie lepsza od naszych socjalistycznych braci.
Wystarczyło wymienić jeden kondensator (jedyny papierzak) oraz rezystor.
I teraz wracam do wątku z lampami typu "zielone oko"
Radio gra i dobrze odbiera stacje na UKF. Ale na zielonym oku nie widać zmian po najechaniu na stację, no jest wypalone mocno, ale tak się zastanawiam czy w radioodbiornikach ono działało na wszytkich zakresach (zarówno w AM jak i FM), czy tylko w modulacji AM. Miałem kiedyś turandota i pamiętam że na UKFie nie działało oczko ... ale może miałem coś zepsute.
SL
To moje pierwsze radio z UKFem, jejku, jak czysto odbiera

Wystarczyło wymienić jeden kondensator (jedyny papierzak) oraz rezystor.
I teraz wracam do wątku z lampami typu "zielone oko"
Radio gra i dobrze odbiera stacje na UKF. Ale na zielonym oku nie widać zmian po najechaniu na stację, no jest wypalone mocno, ale tak się zastanawiam czy w radioodbiornikach ono działało na wszytkich zakresach (zarówno w AM jak i FM), czy tylko w modulacji AM. Miałem kiedyś turandota i pamiętam że na UKFie nie działało oczko ... ale może miałem coś zepsute.
SL
-
- 1250...1874 posty
W Nordmende oczko przy odbiorze UKF jest tylko świecącym, nieruchomym ozdobnikiem. Pracuje dopiero na AM. Obawiam się że będzie podobnie.. A jak pokazuje schemat?
-
- 125...249 postów
Oczko powinno działać i na AM i na FM, zarówno w Grundigu 1055, jak i w naszym "Turandocie".
Oczko działające tylko na AM to cecha odbiorników z różnego rodzaju "przystawkami" UKF, np. nasze "Podhale". Oba powyższe natomiast mają pełny tor FM.
Oczko działające tylko na AM to cecha odbiorników z różnego rodzaju "przystawkami" UKF, np. nasze "Podhale". Oba powyższe natomiast mają pełny tor FM.