Pomóżcie w obliczeniu :(

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

stepa
375...499 postów
375...499 postów

Re: Pomóżcie w obliczeniu :(

Post autor: stepa »

x1981 pisze:Witam dziś zacznę nawijać te TWOPy , chcę się upewnić czy dobrze zrozumiałem kolegę z tymi warstwami nawijania, wole się upewnić :wink: czy to tak ma być ? :2warstwy 0.35 potem pół pierwotnego potem 2warstwy 0,35 reszta pierwotnego i 3 warstwy 0,35? tak to zrozumiałem ? nie za bardzo wiem jak to równolegle połączyć te 7 warstw czy chodzi koledze o nawinięcie : 2WARSTWY 0,35 I TAK DALEJ JAK OPISAŁEM ?TYLKO PO TYCH DWU WARSTWACH ODCIĄĆ DRUT ? i potem te warstwy równolegle połączyć i do głośnika o to chodzi czy jak pokręciłem wszystko i nie tak ?.

Moje wskazówki mówią aby nawijać dwoma drutami równocześnie/równolegle,w warstwie ostatniej trzema drutami razem.Tym sposobem-po połączeniu uzwojeń wtórnych równolegle(wszystkich siedmiu)- uzyskasz z kilku cienkich drutów (0,35mm)przekrój jednego drutu grubego (0,9mm).Znajdź sobie tabelkę średnic i przekrojów -w necie lub książce- i popatrz w nią,wylicz te zależności-to dobra a łatwa lekcja na początek.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
x1981
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: x1981 »

Witam dorwałem drut jak na złość 0,4 moje pytanie jest czy mogę dołożyć ten brakujący do 0,35 ? czy szukać lepiej taki jak kolega podał , wiem można to wszystko wyliczyć ale w rachunkach zawsze byłem słaby :lol: ale myślę się podciągnąć . A do kolegi który pisał ze nie ma znaczenia ładne nawijanie może i racja prąd na modzie się nie zna :wink: lecz gdy się nawija to jakiś ład nawet dla swojej satysfakcji należy zachować , a gdyby wyszło niezadowalająco nawijanie na TWOP tzn pasmo , to nie pomyślisz ze może z powodu byle jakiego wykonania tylko po prostu ze tak już przenosi i kropka .

Odrobinę interpunkcji, bo źle się czyta... [P.]
amper6
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: amper6 »

x1981 pisze:...może i racja prąd na modzie się nie zna :wink: lecz gdy się nawija to jakiś ład nawet dla swojej satysfakcji należy zachować , a gdyby wyszło niezadowalająco nawijanie na TWOP tzn pasmo , to nie pomyślisz ze może z powodu byle jakiego wykonania tylko po prostu ze tak już przenosi i kropka .

Odrobinę interpunkcji, bo źle się czyta... [P.]
Zacytowałem kolegę VIC384. Próbowałem sam kiedyś nawijać z największą starannością TWOPy i wyszło to dosyć miernie pomimo staranności wykonania. Źle się do tego zabrałem i wyszło duże niedopasowanie choć miało być uniwersalnie.

Pozdrawiam!
stepa
375...499 postów
375...499 postów

x1981 pisze: czy to tak ma być ? :2warstwy 0.35 potem pół pierwotnego potem 2warstwy 0,35 reszta pierwotnego i 3 warstwy 0,35? tak to zrozumiałem ? nie za bardzo wiem jak to równolegle połączyć te 7 warstw czy chodzi koledze o nawinięcie : 2WARSTWY 0,35 I TAK DALEJ JAK OPISAŁEM ?TYLKO PO TYCH DWU WARSTWACH ODCIĄĆ DRUT ? i potem te warstwy równolegle połączyć i do głośnika o to chodzi czy jak pokręciłem wszystko i nie tak ?.
Tak ma być-dobrze zrozumiałeś.Wszystkie początki uzw. wtórnych w jednym oknie karkasu(druty z każdej warstwy izoluj naciągając cienką koszulkę,np. z kabelka,tak aby odizolować druty od uzw. pierwotnego) a końce w drugim oknie.Wszystkie druty w każdym oknie delikatnie odizoluj/zdrap lakier,skręć razem i dokładnie pobiel całość cyną stosując topnik/kalafonię.Dobrze jak by były oczka lutownicze to przed pobieleniem uformuj druty tak by przylutować je do oczek-i to są końcówki głośnikowe, łączysz je z zaciskami głośnikowymi.A sie mi przypomniało:dla ułatwienia nawijaj wszystkie warstwy(pierwotne i wtórne)w tym samym kierunku!!!!Uzwojenia wtórne MUSZĄ mieć dokładnie taką samą ilość zwojów-nie możesz pomylić się ani o zwój.

Jeśli tego drutu 0,4mm masz na tyle dużo że wystarczy go na wszystkie warstwy wtórne to już się biorę za liczenie..........
....tak więc drutem 0,4mm wystarczy 5 warstw -dadzą one razem przekrój 0,6285mm²-drut 0,9mm ma nieznacznie większy przekrój bo 0,6362mm².I myślę żeby trzy warstwy wtórne nawinąć tak: x1 , x2 , x2 .
Jeśli tego 0,4mm masz jednak mniej to musisz nawinąć 6 warstw bo 0,35mm wystarczy Ci na trzy warstwy a 0,4mm nawiń kolejne trzy,możesz tak: x2 cieńszym , x2 cieńszym i grubszym, x2 grubszym.
Staranne nawijanie ma sens,układając równe warstwy łatwo można je odizolowywać cieniutkim papierem kondensatorowym a co kilka warstw grubszym.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
x1981
25...49 postów
25...49 postów

Witam zrobię tak jak kolega radzi może by i wystarczyło tego drutu 0,4 ale wykorzystam ten 0,35 i dodam ten 0,4 myslę dziś z jeden zrobić , tak to prawda równe ułożenie drutu zapewni dobre ułożenie przekładek no i będzie pewność ze się wszystko zmieści na karkasie , pytam tylko dla pewności o szczelinę w rdzeniu czy papier grubości śniadaniowego będzie dobry mam taki fajny nawoskowany arkusz nie wiem z czego, a na przekładki to mam transformatorowy tak jak ma być , aż ciekaw jestem efektów i oczywiście napiszę o nich a i sprawdzę u kolegi na oscyloskopie co się zmieniło na plus czy minus :D .
Powtórnie proszę o stosowanie interpunkcji. Przecież takiego strumienia świadomości nie sposób czytać... [P.]
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Niestety-ze szczeliną nie pomogę,sam bym próbował doświadczalnie i tylko tak mogę doradzić.Oryginalnie czasem spotyka się w twopach cieniutką przekładkę papierową(jak śniadaniowy lub kondensatorowy potrójny) ale w znakomitej większości jakie miałem w rękach przekładek w ogóle nie było!Widać niedokładność przylegania blach wystarczała.Napisz jak jest w twoich twopach.
Z mojego doświadczenia wychodzi że na tym karkasie wejdzie więcej drutu więc może pierwszą warstwę uzw. wtórnego też nawinąć podwójnie!!!Nie zaszkodzi więcej miedzi!
A z oscyloskopem świetny pomysł.
Było by dobrze gdyby kolega Tomek Janiszewski dopisał coś o szczelinie w takim trafie SE - zawsze z przyjemnością czytam bardzo fachowe wpisy.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
x1981
25...49 postów
25...49 postów

Witam TWOPy nawinięte i powiem tak warto naprawdę , na słuch zdecydowanie więcej BASU od razu się pojawiło :D nie mam zastrzeżeń przyjemnie ciepło to Brzmi , przekładek tak jak kolega pisał nie było do szczeliny, ja dałem cienkie z papieru do pieczenia , teraz muszę namówić kumpla aby oscyloskopem sprawdził jak to przenosi , sprawdzimy TG5 i porównamy z tymi i wtedy będę mógł napisać więcej jak to wygląda , ale na słuch to bardzo zadowolony jestem , w TG5 jednak Basu mało a nie mówię już o TG2,5 które też podłączałem w porównaniu z przewiniętym TWOPem .
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Zmierz indukcyjność uzwojenia pierwotnego nawiniętego transformatora i porównaj z fabrycznymi.
Ratujmy stare tranzystory!