Witam! Jestem w trakcie montowania tego radia: http://www.trioda.com/php/forum/download.php?id=9939
I muszę nawinąć trafo sieciowe bo nie mam żadnego konkretnego. Mam do dyspozycji rdzeń z trafa TWOP19/40/30/666 o rozmiarach rdzenia 28/25mm. Jego wcześniejsze uzwojenia miały: 2840zw/0,18mm oraz 405zw/0,35mm.
Czy byłby ktoś w stanie obliczyć mi ile powinno być zwojów na pierwotnym (230V) i na wtórnym też 230V/50mA oraz 6,3V/1,5A.
Będę niezmiernie wdzięczny jeśli ktoś to obliczy. Niestety mam do dyspozycji ten stary drut który podałem wyżej, no może coś jeszcze znajdę... Ale najlepiej gdyby dało się nawinąć trafo na tym drucie (oczywiście uzwojenie 6-cio woltowe będzie miało grubszy drut, to wiem i mam taki gruby drut).
Pozdrawiam, Marcin
Chciałem nieśmiało dodać, że TWOPy mają chyba rdzeń ze szczeliną, więc przy zastosowaniu jako sieciowy trzeba rdzeń poskładać "normalnie", czyli naprzemiennie.
Jeśli to EI, bo jeśli zwijany, to trzeba usunąć szczelinę i spasować dokładnie połówki (szlif?).
Pozdrawiam chwilowo z Tübingen w Niemczech
Staszek
Czesc
Jezeli U2 tez nawiniesz 1300zw, to powinno drutu wystarczyc, a i tak na wyjsciu zasilacza bedziesz mial okolo 300V bez obciazenia i jakies 270V przy 50mA.
Pozdrowienia
Dzięki Panowie! Myślę p[o tych obliczeniach że drutu starczy, nie musi być na pierwotnym aż 270V, jakieś 230V wystarczy tak myślę.
Wiem że TWOP-y były ze szczeliną, poskładam go "normalnie"
Zobaczę co z tego w ogóle wyjdzie. Drut 0,18 jeszcze gdzieś mam tak więc myślę że będzie OK. KaKa muszę sam nawinąć to trafo, muszę się nauczyć itd. Rozumiesz? Znam gościa co genialnie nawija trafa ale nie chcę mu gitary zawracać...
Jeszcze raz dzięki, zobaczę tez co powie wspomniany wcześniej program...
Pozdrawiam i zabieram się do roboty...
marcin_oizo pisze:Dzięki Panowie! Myślę p[o tych obliczeniach że drutu starczy, nie musi być na pierwotnym aż 270V, jakieś 230V wystarczy tak myślę.
Wiem że TWOP-y były ze szczeliną, poskładam go "normalnie"
Zobaczę co z tego w ogóle wyjdzie. Drut 0,18 jeszcze gdzieś mam tak więc myślę że będzie OK. KaKa muszę sam nawinąć to trafo, muszę się nauczyć itd. Rozumiesz? Znam gościa co genialnie nawija trafa ale nie chcę mu gitary zawracać...
Jeszcze raz dzięki, zobaczę tez co powie wspomniany wcześniej program...
Pozdrawiam i zabieram się do roboty...
Ależ ja nic nie mówię . Pomagam jak forumowicz forumowiczowi
BTW jak się nazywa ten nawijacz?
MalKontent pisze:
Jeśli to EI, bo jeśli zwijany, to trzeba usunąć szczelinę i spasować dokładnie połówki (szlif?).
Nie trzeba szlifować. Wystarczy je zetknąć ze sobą bez przekładki.
Pozdrawiam,
Kacper
Jak rdzeń jest czysty i wstępnie sparowany, to oczywiście, ale zdemontowane trafo, z jakąś ceratką czy czymś w roli szczeliny i zalane żywicą czy innym lakierem - cholera wie. Może wymagać tylko usunięcia z powierzchni styku połówek całej żywicy z przyległościami, a może być niedokładnie zeszlifowane wcześniej, właśnie ze względu na przeznaczenie do montażu ze szczeliną.
Piszę z własnego doświadczenia, bo parę gotowych trafek przerabiałem w życiu, natomiast nigdy - w odróżnieniu od Ciebie - nie miałem do czynienia z nowiutkimi rdzeniami...
Ej słuchajcie !a czy ten sam patent wypali z TWOP 22 dokładne wymiary to 1,7 cm x 2,5cm(przekrój kolumny środkowej ) właśnie rozebrałem te trafko -potrzebne mi jest do preampu na 2 triodach 6N2P -poza tym ma parametry ok 2800zw DNE 0.16 -o ile dobrze znalazłem- czyli według twoich obliczeń KaKa w temacie powinienem Odwinąć połowe zwoi uzw. piewrwotnego i mniej wiecej dowinąć tyle samo wtórnego na anodowe ,i pierwotne.Czy ktos próbował przewijac takie trafko TWIOP 22 na sieciowe?Prosiłbym o jakies wskazówki.Oczywiście pozbybyłem sie przekładek papierowych troszke przeszlifowane wszystkie blaszki.
a czy ma moze ktoś jakies dokładniejsze dane techniczne tych TWOPów,?byłbym wdzięczny,myśle ze jest to dobry materiał nie tylko na głosnikowca(zrobiłem już na nim dwa)ale i na małe trafko sieciowe do preampu lub co najwyżej jakiegoś cleana z końcówka mocy.
chciałem się zapytać czy to trafo (TWOP19/40/30/666) po przezwojeniu według tych obliczeń nadało by się do wzmacniacza na 2xpcl86, a jeśli nie to czy wystarczyło by wziąć i nawinąć tylko uzwojenie anodowe drutem o innym przekroju? (np. DNE 0.35 lub 0,4)
Łukasz G pisze:chciałem się zapytać czy to trafo (TWOP19/40/30/666) po przezwojeniu według tych obliczeń nadało by się do wzmacniacza na 2xpcl86, a jeśli nie to czy wystarczyło by wziąć i nawinąć tylko uzwojenie anodowe drutem o innym przekroju? (np. DNE 0.35 lub 0,4)
A o jakie trafo Ci chodzi?Na sieciowe to raczej za małe będzie,ale na głośnikowe-musisz spróbować?Sam chyba jutro zaczne przewijać TWOP22 na sieciówke,mam nadzieję wyjdzie coś z Tego!Kto z forumowiczów ma jakieś dokładniejsze dane na temat TWOP22.Chodzi mi o ilość warstw uzwojenia pierwotnego ,mniej więcej ile muszę go odwinąć żebym sie nie musiał bawić w liczenie ilości zwoi?Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc!!!