Witam. Znowu nie wiem czy kupić radio z aukcji Martwo mnie bardzo ten rozgrzebany kubek. Czy ew. kubek taki jest do dostania? Skrzynia nie jestem pewny ale chyba była odnowiona. Z pionier-em był bardzo udany zakup. Właśnie mi przygrywa http://allegro.pl/stare-radio-aga-1950-i4011465060.html
ten kubek będą tylko oglądać od środka pająki,wystarczy go (bez problemu) wymontować,nawiercić otwory po przeciwnej str.,a te pogryzione zakleic folią alu.No i założyć odwrotnie.Bardziej razi w oczy spartolona tylna ścianka=dodatkowy koszt
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Może źle się wyraziłem. Sam kubek to oczywiście nie problem. Pytanie czy to co jest w nim nie zostało uszkodzone? Obawiam się że ktoś nieudolnie próbował to radio przywrócić do żywota, no bo po co w końcu ktoś to rozgrzebywał? Widać na zdj że w środku jakiś wkręt leży Na tylnej ściance mi aż tak bardzo nie zależy.
SO5AAN pisze:bawiam się że ktoś nieudolnie próbował to radio przywrócić do żywota, no bo po co w końcu ktoś to rozgrzebywał? Widać na zdj że w środku jakiś wkręt leży
A ja widzę kondensator i prawdopodobnie ktoś je wymieniał "na leniucha" bez zdejmowania kubka, łatwiej(?) było go pociąć.
Witam po dłuższej przerwie. Wreszcie stałem się posiadaczem radioodbiornika aga T3 (EBL21,AZ1,2xEF22) i za nic nie wiem jak podłączyć głośnik. Wszystkie kable są odseparowane od cokołowej wtyczki, oraz na głośniku nie jest wszystko w porządku. Ktoś może pomóc? Nie wiem czy nie mam czasami pourywanych uzwojeń (do środkowego wyprowadzenia nie jest przylutowane żadne uzwojenie. Odczep cewki na głośniku (ten pod papierem) też wisi w powietrzu, tylko jest ślad po DNE. Nie wspominam już o tym że pozostałe połączenia na głośniku przeczą schematowi. http://www.oldradio.pl/foto_schematy/aga-1651-sch.jpg
Jakoś sobie poradziłem z głośnikiem. Problem jedynie zostaje gdzieś od strony m.cz. Dźwięk jest charczący, zniekształcony, przy czym po zwiększeniu głośności do granicy przesteru dźwięk staje się w miarę do przyjęcia. Sprawę bardzo utrudnia brak schematu który zgadzałby się z rzeczywistością.
Witaj to będzie prawdopodobnie ten schemat http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 3_03_1.htm odezwę się na priwku , chwilowo u mnie krucho z czasem . Co do odbiorników AGA - bardzo piękne radia . Mam w mieszkaniu mało miejsca więc ilość Agów ograniczyłem do jednej sztuki typu 1743 to jest link - tam wkleiłem jej zdjęcie viewtopic.php?f=11&t=24195 - ale kiedyś będę chciał mieć wszystkie typy . Moja AGA jest na popularnych lampach typu 7S7 , 7H7 , 7B6 , 7C5 , 5Y3 . jest z końca lat 40tych i o dziwo już wtedy były montowane rezystory z paskowym kodem barwnym . Pozdrawiam Paweł.
Na razie musi to troszkę zaczekać (miernik poszedł na gwarancję). W między czasie może mi ktoś rozrysować jak nawinąć skalę przy tym ustrojstwie? Próbowałem według znalezionego schematu lecz niestety kond zwiększa pojemność a freq na skali maleje. Po odwróceniu kierunku zaczęła się na złość zacinać
Najprawdopodobniej zacina Ci się na tej małej rolce ośki strojenia. Przy tym samym kierunku nawijania zmień położenie nawiniętej linki tak żeby pierwszy zwój będący od frontu znalazł się z tyłu. Zwróć uwagę na równoległość rolek i właściwe ustawienie dużego koła na agregacie względem nich. Prościej nie potrafię.