Renowacja skali
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Renowacja skali
Wpadło mi w ręce mocno zabiedzone radio Grundig 1055W/3D
Skala jest w całości niestety jest sporo miejsc gdzie farba (czarna) która jest z tyłu szkła, sie odkleiła. ma drobne ubytki ale jest odklejona (odparzona) w postaci takich kilkucentymerowych placków.
No i pytanie co z tym zrobić ? Czy jest jakaś metoda na zabezpieczenie tej farby aby się dalej nie odklejała?
pozdr
SL
Skala jest w całości niestety jest sporo miejsc gdzie farba (czarna) która jest z tyłu szkła, sie odkleiła. ma drobne ubytki ale jest odklejona (odparzona) w postaci takich kilkucentymerowych placków.
No i pytanie co z tym zrobić ? Czy jest jakaś metoda na zabezpieczenie tej farby aby się dalej nie odklejała?
pozdr
SL
-
- 2500...3124 posty
Re: Renowacja skali
Ja kiedyś reanimowałem skalę w Tanhauserze. Odstające kawałki lakieru przyklejałem lakierem bezbarwnym. Wyszło bardzo dobrze - w zasadzie nie widać, że coś było wklejane. Brakujące miejsca uzupełniłem czarnym nitro - nakładałem kilka razy bo dość słabo krył.ludowicz pisze:Wpadło mi w ręce mocno zabiedzone radio Grundig 1055W/3D
pozdr
SL
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 375...499 postów
Czyli jak mam taki pęcheżyk to trzeba tak zalać lakierem bezbarwnym (odpowiednio rozcieńczonym) aby zaciagnęło (zassało) go pomiedzy szkło a odparzona farbę. Potem jak wyschnie to farba powinna sie dossać do szkła ? Ten oryginalny lakier jest mega delikatny, lekkie dotkniecie i się kruszy.
-
- 2500...3124 posty
Tak właśnie robiłem - rozcieńczony lakier bezbarwny - napięcie powirzchniowe powodowało, że ładnie wchodził pod lakier. Ja miałem kilka kawałków całkiem oderwanych.ludowicz pisze:Czyli jak mam taki pęcheżyk to trzeba tak zalać lakierem bezbarwnym (odpowiednio rozcieńczonym) aby zaciagnęło (zassało) go pomiedzy szkło a odparzona farbę. Potem jak wyschnie to farba powinna sie dossać do szkła ? Ten oryginalny lakier jest mega delikatny, lekkie dotkniecie i się kruszy.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 375...499 postów
A jaki lakier użyłeś ?
Może być np taki do drewna ?
-
- 2500...3124 posty
Hmmm. robiłem to z 5 lat temu, ale chyba był do drewna. Zrób próbę gdzieś z boku w mało widocznym miejscu. Ja go dość mocno rozpuściłem - tyle pamiętamludowicz pisze:A jaki lakier użyłeś ?

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
Ja tak miałem w odb. Ramona i do rekonstrukcji czarnego tła skali używałem lakieru
Humbrol czarny mat nr. 33. Kryje doskonale. Schnie szybko. Dost. w każdym sklepie modelarskim.
F.
Humbrol czarny mat nr. 33. Kryje doskonale. Schnie szybko. Dost. w każdym sklepie modelarskim.
F.
Robert SP5RF
-
- 625...1249 postów
Tak, czarny matowy humbrol daje radę. Przećwiczyłem w Amati.
-
- 625...1249 postów
A macie Koledzy jakieś tajne sposoby na odczyszczanie skal bez tła, mocno zabrudzonych po stronie napisów? Mam na blacie Filipa 6-39 i... boję się ruszać tą skalę
. Wszystkie napisy blade, ale kompletne i szkoda by było je uszkodzić. Jednak zostawić brudasa też jakoś nie wypada. Do tej pory miałem łatwiej, ponieważ miałem radia z pobitymi skalami, dorabiałem kopie i po sprawie a teraz mam kłopot.

-
- 125...249 postów
Witamstaku pisze:A macie Koledzy jakieś tajne sposoby na odczyszczanie skal bez tła, mocno zabrudzonych po stronie napisów? Mam na blacie Filipa 6-39 i... boję się ruszać tą skalę. Wszystkie napisy blade, ale kompletne i szkoda by było je uszkodzić. Jednak zostawić brudasa też jakoś nie wypada. Do tej pory miałem łatwiej, ponieważ miałem radia z pobitymi skalami, dorabiałem kopie i po sprawie a teraz mam kłopot.
Przećwiczyłem ten temat przy użyciu lekko ścieralnej samochodowej pasty polerskiej. Oczywiście trzeba najpierw spróbować, czy nie reaguje z napisami (gdzieś z boku w możliwie niewidocznym miejscu), minimalna siła nacisku, szczególnie tam, gdzie są napisy i w ogóle maksimum ostrożności. Powodzenia!
-
- 625...1249 postów
Dzięki!adfam pisze:Witam
Przećwiczyłem ten temat przy użyciu lekko ścieralnej samochodowej pasty polerskiej. Oczywiście trzeba najpierw spróbować, czy nie reaguje z napisami (gdzieś z boku w możliwie niewidocznym miejscu), minimalna siła nacisku, szczególnie tam, gdzie są napisy i w ogóle maksimum ostrożności. Powodzenia!

A tak wygląda skala przed czyszczeniem: Jakoś brak mi odwagi aby zacząć usuwanie brudu

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
A na poczatek może sama wodą ? Delikatnie na rogu aby sobaczyć czy brud się ruszy ...
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
staku pisze:A macie Koledzy jakieś tajne sposoby na odczyszczanie skal bez tła, mocno zabrudzonych po stronie napisów?
Jeszcze nie trafiłem na żadną metodę która działa. Wszystko co próbowałem jest jednakowo szkodliwe dla brudu jak i dla napisów. Bez problemu możesz tylko czyścić skalę do Kosmosa K95 która składa się z dwóch warstw szkła, z częścią zadrukowaną pośrodku.
-
- 625...1249 postów
Warto wyczuć, jak się zachowuje druk. W Grundigu 4004, w Philipsie D63, i w którymś Telefunkenie skala trzymała się mocno - udało się wyczyścić wacikiem bez uszkodzeń, ale w Grundigu 495W wystarczyło lekko spróbować przesunąć po druku i już się rozmazał.