Mam problem z uruchomieniem 2 głowic, więc zamieszczam pytania w jednym wątku.
1. Zrobiłem głowicę (2 obwody strojone - jeden w oscylatoreze, drugi na wejściu) na fale długie i średnie na układzie SA612 (odpowiedniki NE602, NE612, SA602). Oscylator pracuje, można zmierzyć jego częstotliwość (mam częstościomierz na LC7265 i LB3500, więc wynik jest od razu z uwzględnieniem +455 Khz). Zaczęło być coś słychać dopiero jak na wejściu dodałem wzmacniacz na jednym tranzystorze, co już kazało mi wątpić w sprawność układu scalonego, bo przecież mieszacz w nim zawarty ma sam z siebie zapewniać wzmocnienie.
Poza tym - ponieważ podejrzewałem, że nie potrafię zapewnić współprzestrajania obwodów - w pewnym momencie zastąpiłem dwusekcyjny kondensator strojeniowy dwoma oddzielnymi kondensatorami. Wtedy okazało się, że oscylator może sobie być ustawiony, na ile mu się podoba, a i tak decyduje kondensator w obwodzie na wejściu (oscylator tylko minimalnie wpływa). sytuacja taka dodyczy słabych stacji, np. France Inter albo Deutshlandradio Kultur. Przy odbiorze "jedynki" jest prawidłowo, tzn. odbiór jest najlepszy wtedy, gdy kondensatorem w obwodzie oscylatora ustawiam na 227.
Czy w/w objawy wskazują na uszkodzenie układu SA612? Mam tylko jedną sztukę, po następną wybiorę się ewentualnie dopiero za jakiś czas. Przedtem zrobiłem głowicę UKF 88-108 MHz na UL1042, którego SA612 jest następcą i zadziałała ona od razu.
2. Zrobiłem radio według tego schematu:
http://www.oldradio.pl/foto_schematy/01 ... chemat.jpg
(Eltra 50/Ela/Ada/Iza/Donald). To jest akurat schemat od Ady, ja zrobiłem uzwojenia anteny ferrytowej jak w Eltra 50 i Eli
No i jedyne, co udało mi się uzyskać, to dźwięk przypominający łopot tkaniny na wietrze przemieszany z silnym szumem (pierwszy raz spotkałem się z czymś takim). Dźwięk jest silniejszy na kolektorze T2, więc tor p.cz. jest (zapewne) sprawny. Nie mam oscyloskopu i generatora w.cz. Sytuację utrudnia dodatkowo duże upakowanie elementów na płytce oraz fakt, że nie da się zmierzyć częstotliwości heterodyny - odczyt szaleje, widocznie sygnał jest za słaby.
Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie i spostrzeżenia, zwłaszcza dotyczące tego drugiego problemu.
Pozdrawiam,
bf214