teczeiskatiel gałogiennyj:)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

teczeiskatiel gałogiennyj:)

Post autor: Alek »

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=146975772

Czyli chlorowcowy wykrywacz nieszczelności :) . Te wykrywacze zostały jednak wyparte przez wykrywacze helowe.
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: teczeiskatiel gałogiennyj:)

Przeglądając archiwum znalazłem ten wątek. Taki helowy wykrywacz nieszczelności może być złożony ze śmieci, które nikomu nie są już potrzebne. Oto Krzkomar oddał mi rok temu serduszko...radzieckiego wykrywacza PTI10, które- po pewnych przeróbkach (kołnierz, przedwzmacniacz prądu jonowego, magnesy) sprawuje się świetnie.
Nawiasem mówiąc, w tym przypadku lepiej skorzystać z próżniowego śmietnika i własnej elektroniki niż silić się na zakup. Nowe kosztują 80-100 tysięcy PLN, używane pewno kilkaset- parę tysięcy zielonych, ale to zawsze kot w worku. Na warunki polskie to i tak cena praktycznie zaporowa.

Sprawdzanie szczelności układu próżniowego przy użyciu tego cuda techniki można zobaczyć tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=ssXZMa9 ... e=youtu.be
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Łał !!!
Zaiste zacne to cacko jest :shock:
Ten wykrywacz :)
I wiesz... Nie spodziewałem się, że taki manipulator będzie bardziej szczelny od tego kryzowego kołnierzowego czy jak go tam zowią...
( Chociaż ten kołnierzowy to zdecydowanie niedorobiony pomysł jest - to nie ma prawa zaszczelnić chyba...
Mam takie w robocie i zdaje mi się, że trzeba by naprawdę spore obostrzenia wprowadzić, żeby to dawało wyniki powtarzalne...
U mnie ciekną na cieczy przy kilku atm...
Tam trzeba chyba jakieś wielkie O-ringi, o wielkim przekroju dawać albo co )

Muszę coś o tych wykrywaczach helowych poczytać...
Ten filmik robi wrażenie :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

:arrow: Mark

Tam dziura była na spawie. No i na gumie drzwiczek... Naciek na tym spawie przekraczał znacznie 10^-6 mbarl/s. Teraz jest znacznie lepiej. Pompa pompuje z szybkością około 1 l/s. Ciśnienie podczas pracy wynosi około 0,3 mbar, co odpowiada celowo wprowadzanemu naciekowi argonu 3x10^-1 mbarl/s. Dziura była więc ze 2000-3000 razy mniejsza niż celowy naciek :) i można było w zasadzie z tą dziurą dalej sobie spawać.

Jeszcze jedno... naciek 0,3 mbarl/s oznacza, że w ciągu godziny trzeba podać około 1100 mbarl argonu. Czyli w ciągu jednej godziny pracy spawarki elektronowej z butli idzie jakieś 0,9 litra argonu pod ciśnieniem atmosferycznym :D
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Helowy wykrywacz nieszczelności w akcji- podczas naprawy lampy nadawczej :D. Pozostaje jeszcze wyciąć i założyć dekle obudowy elektroniki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.