Wybór sprężyny pogłosowej

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Wybór sprężyny pogłosowej

Post autor: Piotr »

Moi drodzy,

Teoretycznie mamy do wyboru trzy rodzaje cewek odbiornika w sprężynach: 600R, 2k5 i 12k. Zastanawia mnie w większości znanych wzmacniaczach lampowych są zastosowane te z wyjściem 2k5. Przecież nawet 12k jest impedancją niewielką dla stopnia lampowego, a poziom napięcia w takim przypadku byłby wyższy, a więc potrzebne wzmocnienie, a co za tym idzie zakłócenia i szumy niższe. Wiem, że owe 12k to wartość dla 1kHz, ale na skraju pasma będzie to nie więcej niż 60k (@5kHz), czy 100k (@8kHz). Wciąż nie jest to zbyt dużo do sterowania zwykłego stopnia ze wspólną katodą o Rwe ograniczonej rezystorem siatkowym, zazwyczaj 1M.
Domyślam się, że dostępność akurat tego rodzaju w sklepach wynika z powszechności ich zastosowania, a nie odwrotnie. Tak, czy inaczej, dlaczego?

Druga sprawa, to impedancja wejściowa. Tu dostępne są wartości z przedziału 8R - 2k i znów najczęściej stosowana jest ta najniższa w połączeniu z odpowiednim transformatorem. Moim skromnym zdaniem wykonanie OTLa dla obciążenia 2k jest znacznie łatwiejsze od nawijania transformatora 20k-8R.
Czy jest tu jakieś uzasadnienie techniczne inne niż tradycja z czasów wszechobecności transformatorów międzystopniowych?
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Re: Wybór sprężyny pogłosowej

Post autor: Danilewicz »

Nie chcę wprowadzać w błąd, ale wydaje mi się, że gdzieś czytałem o większej sprawności sprzężenia transformatorem. Próbowałem kombinować z układem bez transformatora, ale efekty rzeczywiście były mizerne. Może to kwestia samej sprężyny - nie wiem. Tutaj jest to dość ciekawie opisane i wyszło całkiem nieźle:
http://www.channelroadamps.com/articles/reverb_driver/
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Najwięcej sprężyn z demontażu które można kupić z drugiej ręki to sprężyny z wejściem 600Om. Sam posiadam takich reverbtanków kilka. Myślałem kiedyś właśnie o OTL napędzających takie sprężyny. Myśle, że można to zrobić na śmieciówkach typu PCL84; 6F1P; PCF82 itp.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Ok, ale obaj piszecie o sprężynach 600R, kiedy ja pytałem o to, dlaczego wersje 2k są słabo dostępne. W handlu, nie z rozbiórki.

ps. Painlust, narysowałem ci kiedyś wersję OTL dla sprężyny 600R. Wystarczy zmontować, więc skoro masz takie sprężyny, to spróbuj jak to działa.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Danilewicz »

Proszę bardzo:
http://www.tubeampdoctor.com/en/shop_Re ... rings_2210
Na Amptone też są, ale akurat niedostępne.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Danilewicz pisze:Na Amptone też są, ale akurat niedostępne.
No i właśnie to mam na myśli. Nie ma ich na stanie w sklepach, bo są mało popularne. Dlaczego?
Skąd wziąć, to wiem, bo już do mnie jadą 8)
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Piotr pisze:Ok, ale obaj piszecie o sprężynach 600R, kiedy ja pytałem o to, dlaczego wersje 2k są słabo dostępne. W handlu, nie z rozbiórki.

ps. Painlust, narysowałem ci kiedyś wersję OTL dla sprężyny 600R. Wystarczy zmontować, więc skoro masz takie sprężyny, to spróbuj jak to działa.
Painlust wrzuciłbyś schemat tego OTL`a, w wolnym czasie człowiek by popróbował czy coś z tego będzie.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Awatar użytkownika
Piotr
moderator