Moi drodzy,
Teoretycznie mamy do wyboru trzy rodzaje cewek odbiornika w sprężynach: 600R, 2k5 i 12k. Zastanawia mnie w większości znanych wzmacniaczach lampowych są zastosowane te z wyjściem 2k5. Przecież nawet 12k jest impedancją niewielką dla stopnia lampowego, a poziom napięcia w takim przypadku byłby wyższy, a więc potrzebne wzmocnienie, a co za tym idzie zakłócenia i szumy niższe. Wiem, że owe 12k to wartość dla 1kHz, ale na skraju pasma będzie to nie więcej niż 60k (@5kHz), czy 100k (@8kHz). Wciąż nie jest to zbyt dużo do sterowania zwykłego stopnia ze wspólną katodą o Rwe ograniczonej rezystorem siatkowym, zazwyczaj 1M.
Domyślam się, że dostępność akurat tego rodzaju w sklepach wynika z powszechności ich zastosowania, a nie odwrotnie. Tak, czy inaczej, dlaczego?
Druga sprawa, to impedancja wejściowa. Tu dostępne są wartości z przedziału 8R - 2k i znów najczęściej stosowana jest ta najniższa w połączeniu z odpowiednim transformatorem. Moim skromnym zdaniem wykonanie OTLa dla obciążenia 2k jest znacznie łatwiejsze od nawijania transformatora 20k-8R.
Czy jest tu jakieś uzasadnienie techniczne inne niż tradycja z czasów wszechobecności transformatorów międzystopniowych?
Wybór sprężyny pogłosowej
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- moderator
-
- 375...499 postów
Re: Wybór sprężyny pogłosowej
Nie chcę wprowadzać w błąd, ale wydaje mi się, że gdzieś czytałem o większej sprawności sprzężenia transformatorem. Próbowałem kombinować z układem bez transformatora, ale efekty rzeczywiście były mizerne. Może to kwestia samej sprężyny - nie wiem. Tutaj jest to dość ciekawie opisane i wyszło całkiem nieźle:
http://www.channelroadamps.com/articles/reverb_driver/
http://www.channelroadamps.com/articles/reverb_driver/
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 9375...12499 postów
Najwięcej sprężyn z demontażu które można kupić z drugiej ręki to sprężyny z wejściem 600Om. Sam posiadam takich reverbtanków kilka. Myślałem kiedyś właśnie o OTL napędzających takie sprężyny. Myśle, że można to zrobić na śmieciówkach typu PCL84; 6F1P; PCF82 itp.
-
- moderator
Ok, ale obaj piszecie o sprężynach 600R, kiedy ja pytałem o to, dlaczego wersje 2k są słabo dostępne. W handlu, nie z rozbiórki.
ps. Painlust, narysowałem ci kiedyś wersję OTL dla sprężyny 600R. Wystarczy zmontować, więc skoro masz takie sprężyny, to spróbuj jak to działa.
ps. Painlust, narysowałem ci kiedyś wersję OTL dla sprężyny 600R. Wystarczy zmontować, więc skoro masz takie sprężyny, to spróbuj jak to działa.
-
- 375...499 postów
Proszę bardzo:
http://www.tubeampdoctor.com/en/shop_Re ... rings_2210
Na Amptone też są, ale akurat niedostępne.
http://www.tubeampdoctor.com/en/shop_Re ... rings_2210
Na Amptone też są, ale akurat niedostępne.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- moderator
No i właśnie to mam na myśli. Nie ma ich na stanie w sklepach, bo są mało popularne. Dlaczego?Danilewicz pisze:Na Amptone też są, ale akurat niedostępne.
Skąd wziąć, to wiem, bo już do mnie jadą

-
- 1250...1874 posty
Painlust wrzuciłbyś schemat tego OTL`a, w wolnym czasie człowiek by popróbował czy coś z tego będzie.Piotr pisze:Ok, ale obaj piszecie o sprężynach 600R, kiedy ja pytałem o to, dlaczego wersje 2k są słabo dostępne. W handlu, nie z rozbiórki.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
-
- moderator