Wydanie to jest dość przystępne jak dla mnie i zawiera szereg praktycznych wskazówek. Dostałem też ksiażeczkę "zagadnienia wyskoich próżni" tego samego autora.
Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Alek
-
Boguś
- 2500...3124 posty

-
Vault_Dweller
- 2500...3124 posty

Mam nadzieję, że nie za stówę, tak jak ten facet na alle-ogórach sprzedawał?Alek pisze:Stałem się dziś szczęśliwym posiadaczem książki "Technologia wysokiej próżni" Janusza Groszkowskiego z roku 1953.![]()
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
Alek
-
Alek
przegladając internet trafiłem na takie forum:
http://www.theneonforum.com/default.aspx
już z niektórych postów wynika, że mają trochę "lepszy" sprzęt...
http://www.theneonforum.com/default.aspx
już z niektórych postów wynika, że mają trochę "lepszy" sprzęt...
-
Alek
No i przerżnąłem aukcję pompy próżniowej 10^-1Tr
. Świat jest podły
Pozostaje teraz mieć nadzieję, że upatrzona pompa na uczelni jest zdjęta ze stanu
. Jeśli nie, to pozostaje czekać na nową aukcję...
W kwestii skutecznosci geteru magnezowego- Groszkowski nie pozostawia złudzeń. Taki geter dobrze radzi sobie z tlenem i tylko z tlenem. Zdolność pochłaniania tego gazu przez magnez wynosi 200 torolitrów na gram...
Pozostaje teraz mieć nadzieję, że upatrzona pompa na uczelni jest zdjęta ze stanu
W kwestii skutecznosci geteru magnezowego- Groszkowski nie pozostawia złudzeń. Taki geter dobrze radzi sobie z tlenem i tylko z tlenem. Zdolność pochłaniania tego gazu przez magnez wynosi 200 torolitrów na gram...
-
tszczesn
- moderator
A z azotem nie? AFAIR nawet w książce do chemii do podstawówki było opisane doświadczenie jak uzyskać argon - w zamkniętej przetrzeni spalamy wiórki magnezowe które łączą się z tlenem i azotem pozostawiając sam argon.Alek pisze: W kwestii skutecznosci geteru magnezowego- Groszkowski nie pozostawia złudzeń. Taki geter dobrze radzi sobie z tlenem i tylko z tlenem. Zdolność pochłaniania tego gazu przez magnez wynosi 200 torolitrów na gram...
BTW. Co to są torolitry?
-
Alek
Magnez tylko przy silnym prażeniu daje azotek. Zapewne dlatego geter magnezowy nie pochłania w/g Groszkowskiego azotu. Groszkowski jest bardzo niechetny geterowi magnezowemu, sugerując (1953!), że działa on szkodliwie na katodę tlenkową. Z tego względu i na małą skutecznosć pochłaniania (zapewne właśnie azotu) wyszedł on z użycia już wówczas.
tymczasem bar w postaci matowego nalotu (najskuteczniejszy) wykazuje zdolność pochłaniania:
tlen 45 torolitrów na gram
azot 36 torolitrów na gram
wodór 73 torolitry na gram
dwutlenek węgla 60 torolitrów na gram
przy nalocie błyszczącym zdolność pochłaniania jest wielekroć mniejsza:
tlen 15 torolitrów na gram
azot 10 torolitrów na gram
wodór 88 torolitry na gram
dwutlenek węgla 5 torolitrów na gram
Temu geterowi jednak bardzo szkodzą pary rtęci- likwidują jego zdolność pochłaniania. Zapewne chodzi o tworzenie amalgamatu odcinającego dostęp gazom.
Biorąc powyższe pod uwagę uważam za rzecz konieczną zdobycie fabrycznych kółek geteru BaAl. Stosowanie magnezu może bowiem mieć sens tylko w przypadku wielokrotnego przepłukiwania bańki tlenem. Jest to-rzecz jasna dość kłopotliwe
.
tymczasem bar w postaci matowego nalotu (najskuteczniejszy) wykazuje zdolność pochłaniania:
tlen 45 torolitrów na gram
azot 36 torolitrów na gram
wodór 73 torolitry na gram
dwutlenek węgla 60 torolitrów na gram
przy nalocie błyszczącym zdolność pochłaniania jest wielekroć mniejsza:
tlen 15 torolitrów na gram
azot 10 torolitrów na gram
wodór 88 torolitry na gram
dwutlenek węgla 5 torolitrów na gram
Temu geterowi jednak bardzo szkodzą pary rtęci- likwidują jego zdolność pochłaniania. Zapewne chodzi o tworzenie amalgamatu odcinającego dostęp gazom.
Biorąc powyższe pod uwagę uważam za rzecz konieczną zdobycie fabrycznych kółek geteru BaAl. Stosowanie magnezu może bowiem mieć sens tylko w przypadku wielokrotnego przepłukiwania bańki tlenem. Jest to-rzecz jasna dość kłopotliwe
-
Piroman1024
- 500...624 posty

-
...:::SQL:::...
- 625...1249 postów

-
szalony
pamiętaj tylko że Na będzie po ogrzaniu w postaci ciekłej... Można by przepłukać bańkę Cl i wrzucić zimny sód, ale wszystko pokryje się nalotem NaCl, a bańka może sie przetopić. Bar można uzyskać aluminotermicznie z BaO, ale to nic nie da, bo nie zrobimy z niego pierścienia....:::SQL:::... pisze:A co z metalami pokrewnymi magnezowi np. Lit , Beryl i Sód![]()
Pozdrawiam
-
...:::SQL:::...
- 625...1249 postów

Myślałem żeby na płytkę stali nanieść któryś z tych metali potem nanieść ochroną warstwe aluminium . Po wszystkim zapakować w paczke i odesłać do odpompowania do Alka . Potem możnabyłoby wpakowac lampkę do piecyka indukcyjnego gdzie po odparowaniu aluminium matal aktywny zacznie reagować .
Pozdrawiam
PS Mam dojście do takich metali w stanie metalicznym ale tylko w małych ilościach
Pozdrawiam
PS Mam dojście do takich metali w stanie metalicznym ale tylko w małych ilościach
-
Michu
- 375...499 postów