Manta V7 - charczenie w jednym kanale
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Manta V7 - charczenie w jednym kanale
Pacjent: Manta V7,
objaw: charczenie w jednym z kanałów.
Jaka może być przyczyna:
- lampa?
- kondensator?
-...?
objaw: charczenie w jednym z kanałów.
Jaka może być przyczyna:
- lampa?
- kondensator?
-...?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Manta V7 - charczenie w jednym kanale
Przyczyna jest bardzo rozległa. Jest to Chińska Republika Ludowa.Fafikdog pisze:Jaka może być przyczyna...?
Hej, poważnie pytam.
Dodatkowe info jest takie, że wzmacniacz był naprawiany w serwisie (wynik OK), ale gościu się przeprowadzał i po przeprowadzce objaw wrócił.
Mam możliwość kupienia z opisem: charczy w jednym kanale (bez możliwości osobistego obejrzenia/odsłuchu) i zastanawiam się czy się nie wkopię po szyję...
Dodatkowe info jest takie, że wzmacniacz był naprawiany w serwisie (wynik OK), ale gościu się przeprowadzał i po przeprowadzce objaw wrócił.
Mam możliwość kupienia z opisem: charczy w jednym kanale (bez możliwości osobistego obejrzenia/odsłuchu) i zastanawiam się czy się nie wkopię po szyję...
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Chcesz to kupić? Zwariowałeś?
Zrobisz sobie pięć razy lepszy.
Zrobisz sobie pięć razy lepszy.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Proszę cię... Chińska kupa pozostanie chińska i pozostanie kupą, niezależnie od tego ile kasy pójdzie na perfumowanie jej w gazetach.
OK, możemy odłożyć na bok niuanse pochodzenia wzmacniacza i skupić sie na usterce?
Są tu przecież "spece" którzy mieli do czynienia nie raz i nie dwa z takimi objawami...
Są tu przecież "spece" którzy mieli do czynienia nie raz i nie dwa z takimi objawami...
-
- 6250...9374 posty
Gdzieś na triodzie był film, jak tam są motane trafka głośnikowe, jeśli założysz, że w najgorszym razie przewiniesz oba (jednego identycznie nie dasz rady podrobić) to raczej większych niespodzianek bym się nie spodziewał.
cirrostrato , z jakim kosztem to sie wiąże?
Popieram. Miałem ostatnio ten sprzęt w rękach i jak dla mnie to odpada on w przedbiegach głównie ze względu na marną jakość połączeń lutowanych na płytce drukowanej. Połączenia, pewnie zgodnie z dyrektywą RoHS, są wykonane czymś "cynopodobnym", co w połączeniu z techniką lampową (grzejące się podstawki lamp, grzejące się niektóre rezystory) nie wróży długiej i bezawaryjnej pracy tego sprzętu.Piotr pisze:Proszę cię... Chińska kupa pozostanie chińska i pozostanie kupą, niezależnie od tego ile kasy pójdzie na perfumowanie jej w gazetach.
Najgorsze jest to, że samo poprawianie połaczeń jest mało skuteczne bo ten "cynopodobny" syf nie chce skutecznie łączyć się z normalną cyną. Na dzień dobry powinno się całkowicie usunąć oryginalny pseudo lut z wszystkich połączeń i zlutowac na nowo standardową cyną z zawartością ołowiu. Albo tak jak napisałeś, wykonac coś samemu od zera, również używając dobrego, standardowego lutu i topnika.
Temat dotyczący egzemplarza z charczącym jednym kanałem możemy zamknąć - kupiłem inny egzemplarz.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Z charczącym drugim kanałemFafikdog pisze:Temat dotyczący egzemplarza z charczącym jednym kanałem możemy zamknąć - kupiłem inny egzemplarz.

-
- 625...1249 postów
Fafiku, nie chcę być złośliwy ale widzę, że albo masz za dużo pieniędzy albo nie masz szczęścia
. Najpierw kupiłeś warczący pre RIAA na PCL86 potem charczącą Mantę a teraz inną (chciałem napisać nową ale ugryzłem się w klawiaturę
) Mantę... Oczywiście nikt bogatemu nie zabroni ale podpowiadam, że powinieneś - uprzednio konsultując swój zamiar na forum - posłuchać ciut bardziej doświadczonych kolegów co z pewnością zapobiegnie frustracjom w przyszłości. Twoim frustracjom. I spodziewanym złośliwostkom.

pozdrawiam
Kazimierzu:
- pre prawie ogarnięty
- Manty z charczącym jednym kanałem nie kupiłem (był taki zamiar i przed kupnem chciałem rozeznać temat)
- kupiłem V7 z wymienionym potencjometrem na Alps'a, wymienionymi kondensatorami, gniazdami RCA oraz z radzieckimi lampami NOS. Decyzja o kupnie wlaśnie V7 zapadła na podstawie mnóstwa przeczytanych materiałów na różnych Forach i stronach www oraz stosunku ceny do jakości...
Pozdrawiam
- pre prawie ogarnięty
- Manty z charczącym jednym kanałem nie kupiłem (był taki zamiar i przed kupnem chciałem rozeznać temat)
- kupiłem V7 z wymienionym potencjometrem na Alps'a, wymienionymi kondensatorami, gniazdami RCA oraz z radzieckimi lampami NOS. Decyzja o kupnie wlaśnie V7 zapadła na podstawie mnóstwa przeczytanych materiałów na różnych Forach i stronach www oraz stosunku ceny do jakości...
Pozdrawiam

- taipan3
- 1250...1874 posty
Zadko tu piszę ale tym razem nie mogłem się powstrzymać, też czasami czytam różne fora, te o Mancie dostarczyło mi dużo radości, naprawdę dużo. Zaczyna się od wymiany potencjometru, potem czas na wszelką możliwą biżuterię typu gniazda RCA i sieciowe najlepiej rodowane, podstawki lampowe tylko teflonowe. Gra coraz lepiej, czas na kondensatory i okablowanie. Kabelki oczywiście srebrne, kondziołki wielkie i grubaśne. Po drodze jeszcze wymiana lamp. Powoli właściciel osiąga audiofilską nirwanę, to co cudo jakie udało się stworzyć deklasuje każdy możliwy sprzęt i najczęściej w tym momencie nie wiedzieć czemu pojawia się ogłoszenie o sprzedaży tego świetnego urządzenia.