Super lampa - hybryda

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

padamiecki
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: padamiecki »

...:::SQL:::... pisze:Łeee nie byłem pierwszy :cry:
Ale nadal pszypuszczam że warto sprawdzić "super lampę" z użyciem nowoczesnych tranzystorów jak np. BD650.
cześć
hybrydy mogą dać naprawdę piękny dźwięk, także w gitarowych wzm.
proponuję użyć doskonałego tranzystora audio 2SA1943, lub MosFeta, np. IRFP9140.
Jeśli dam radę wrzucę układ do pspica i jutro przyślę wyniki symulacji.

Wygląd układu przypomina topologię podobną do tranzystorowej CFP (Compound feedback pair), czyli użycie półprzewodnikowego tranzystora z kanałem typu P (PNP - "dziurowego"), ale w tym przypadku jako komplementarnej pary do lampy (odpowiednik przewodnika typu N - elektronowego)!
Juz od dawna zastanawiałem się, jak zaprojektować taki układ!
pozdrowienia od padamieckiego
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Podaj jakie masz lampy jakie tranzystory to opracuję ci schemat :D

Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
padamiecki
50...74 posty
50...74 posty

...:::SQL:::... pisze:Podaj jakie masz lampy jakie tranzystory to opracuję ci schemat :D
dzięki, ale
zapłodniony schematami znalezionymi tutaj postanowiłem wykonać symulację przedwzmacniacza analogicznego do komplementarnej pary tranzystorów NPN i PNP CFP= (complementary feedback pair) z tym, ze zamiast tranzystora NPN użyłem triody E88CC, PNP to BC556B.
W załączonych plikach przedstawiłem szczegóły.
Napięcie zasilania nie powinno być wyższe ze względu na MAX BC556B. Jeśliby zastosować 2N5551 (może pomyliłem go z 2N4441?) można napięcie podwyższyć do +80V, co da dalszą poprawę liniowości, a będzie to i tak niskie napięcie w porównaniu z typowym standardem lampowym. Warunki pracy E88CC czynią ją w praktyce nieśmiertelną w opisanym przykładzie (niskie napięcie i prąd), o ile inne części nie zawiodą, będzie to aplikacja "dożywotnia", nie trzeba będzie zmieniać lampy na nową przez jakieś 200 lat... (oczywiście w zależności od warunków klimatycznych i takich tam innych pierdół).
Przy napięciu wejściowym 250mV 1kHz na wyjściu przy obciążeniu 47kOhm napięcie wyjściowe jest prawie 4V~pp, co wystarcza do wysterowania większości wzmacniaczy mocy.
Warto zwrócić uwagę na bardzo ładny rozkład harmonicznych charakterystycznych dla układów lampowych. Wartość drugiej harmonicznej jest na poziomie –83dB, co dla przedwzmacniacza bez globalnego sprzężenia zwrotnego (GNFB) jest bardzo dobrym wynikiem (kultowe wzmacniacze lampowe na 300B mają drugą h na poziomie –20dB przy pełnej mocy wyjściowej). Druga harmoniczna jest dominująca, więc można zgadywać, że przedwzmacniacz będzie się charakteryzował miękkim brzmieniem, a przy tym szczegółowym, bo zawartość reszty harmonicznych jest zaniedbywalna; są one poniżej –100dB, co w praktyce oznacza, że bardzo trudno będzie je usłyszeć. Tutaj warto wspomnieć, że z reguły mało ważne jest dla mnie THD w przeciwieństwie do zawartości nieparzystych harmonicznych wyższego rzędu oraz ich „prawidłowego” rozkładu („grzebień” opadający mocno ze strony wyższych h).
Przedstawiona tabela zawiera chyba komplet informacji (+faza)?
Jeśli ktoś zastosuje zasilacz stabilizowany bez GNFB do zasilania każdego kanału http://www.tnt-audio.com/clinica/regula ... se4_e.html , może się spodziewać rewelacyjnego brzmienia przedwzmacniacza.
Nie bez znaczenia ma zastosowanie kondensatora najwyższej jakości C1, którego wartość można podnieść nawet do 100uF.
Tego rodzaju przedwzmacniacz nadaje się szczególnie bobrze do napędzania wzmacniaczy półprzewodnikowych, mimo tego, że jego impedancja wyjściowa nie będzie rewelacyjna – nie mierzyłem).
Ponieważ jestem odcięty od mojego warsztatu, liczę że ktoś pokusi się o wykonanie projektu i opisze swoje wrażenia odnośnie efektów, bo układ jest wyjątkowo prosty – jakkolwiek przypuszczam, że diabeł będzie spał w szczegółach).
Układ można modyfikować, zmniejszanie wartości R2 wpłynie na możliwość sterowania znacznie trudniejszych obciążeń, niż 47kOhm, ale trzeba jednocześnie zmniejszać wartość R3, żeby osiągać mniej więcej wartość połowy napięcia zasilania na emiterze Q1.
Od dawna myślałem o tym, że lampy są niedoścignione. Tranzystory cierpią, bo są wolne, elektrony lub dziury zderzają się z przeszkodami na drodze płynięcia... Z kolei nie ma lamp emitujących pozytony, będących pozytywnymi odpowiednikami elektronów. Pieprzona antymateria. Wtedy wzmacniacz PP lampowy mógłby być faktycznie OTL i komplementarny. Ktoś kiepsko zaprojektował ten świat? Jesteśmy zasraną kopią stworzoną na obraz i podobieństwo? Musimy się cieszyć tym, co mamy, czyli lampami i tranzystorami typu P (MOSFET) lub PNP, żeby wykombinować coś komplementarnego i nie narzekać!!! (chcecie się smażyć?).
Pominąłem coś?
Oj chyba za bużo bursztynka łyknąłem!

Uwe=250mV

Freq magvn1 phasevn1 norm magvn1 norm phase vn1
0.0 +9.534m 0.0 0.0 0.0
+1.000k +3.794 -179.834 +1.000 0.0
+2.000k +231.405u +82.104 +60.996u +261.938
+3.000k +26.056u +178.826 +6.868u +358.660
+4.000k +14.722u -4.019 +3.881u +175.815
+5.000k +12.721u +3.602 +3.353u +183.436
+6.000k +9.933u +7.603 +2.618u +187.437
+7.000k +9.351u +4.129 +2.465u +183.963
+8.000k +7.652u +11.597 +2.017u +191.431
+9.000k +7.641u +4.000 +2.014u +183.835
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
padamiecki
50...74 posty
50...74 posty

...:::SQL:::... pisze:I co sądzicie o moim pomyśle :?:

Podam jeszcze raz plik jakby ktoś był leniwy :D
jeszcze raz ja...
symulacje wykazują bardzo duże zniekształcenia sinusoidy i osłabnienie sygnału, a nie wzmocnienie...
czy to działa lepiej z tranzystorami germanowymi (mają inne U-CB)?
Może ktoś ma pomysł, jak zrobić "upgrade" tego układu?
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Załącznik ze schematem jest nieczytelny :cry:
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeśli chcesz mogę ci dać poprawione charakterystyki 6N2P , 6N1P . Też się naciełem że jak stosuje się Rk to trzeba dobierać strasznie małego i blokować kondensatorem 1000-4700uF poniewarz w takiej konfiguracji prąd katody jest bardzo duży (licząc prąd katody + kolektora) .
Po drugie czy aby tranzystor nie ma za dużego wzmocnienia (50-150będzie ok):?:Jakby było za duże to trzeba zbocznikować baa emiter rezystorem 10-100kohm .
Schemat jest nieczytelny cały czarny z paroma zielonymi literkami można prosić o lepiej wykonany :?:

PS Układ daje niezłe moce i dobre parametry ale troszke trzeba się z nim poużerać na starcie :D Ten typ tak ma :D
Obrazek
padamiecki
50...74 posty
50...74 posty

kotok pisze:Załącznik ze schematem jest nieczytelny :cry:
a ten jest lepszy?
padamiecki
50...74 posty
50...74 posty

...:::SQL:::... pisze:Jeśli chcesz mogę ci dać poprawione charakterystyki 6N2P , 6N1P . Też się naciełem że jak stosuje się Rk to trzeba dobierać strasznie małego i blokować kondensatorem 1000-4700uF poniewarz w takiej konfiguracji prąd katody jest bardzo duży (licząc prąd katody + kolektora) .
Po drugie czy aby tranzystor nie ma za dużego wzmocnienia (50-150będzie ok):?:Jakby było za duże to trzeba zbocznikować baa emiter rezystorem 10-100kohm .
Schemat jest nieczytelny cały czarny z paroma zielonymi literkami można prosić o lepiej wykonany :?:

PS Układ daje niezłe moce i dobre parametry ale troszke trzeba się z nim poużerać na starcie :D Ten typ tak ma :D
Generalnie - nie zrozumiałem, proszę przyślij schemat z zaznaczeniem które elementy trzeba regulować, bo ja regulowałem wszystkie i nic to nie dało.
Poprawiony plik swojego projektu wysłałem przed chwilą.
z symulacji twojego układu wynika, że układ jest "osłabiaczem mocy", nie wiem co to znaczy "niezłe moce", masz jakiś pomiar? Nie muszę osłabiać mocy przez bocznikowanie, bo jest ona zbyt mała. Może mam zły model lampy?
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

padamiecki pisze:
...:::SQL:::... pisze:I co sądzicie o moim pomyśle :?:

Podam jeszcze raz plik jakby ktoś był leniwy :D
jeszcze raz ja...
symulacje wykazują bardzo duże zniekształcenia sinusoidy i osłabnienie sygnału, a nie wzmocnienie...
czy to działa lepiej z tranzystorami germanowymi (mają inne U-CB)?
Może ktoś ma pomysł, jak zrobić "upgrade" tego układu?
2:a harmoniczna ca -90db
3:a i nastepne ponad -100db

to co w/g Ciebie sa male znieksztalcenia ?
Aleksander Niemand
625...1249 postów
625...1249 postów

Proponuję kondensatory 10uF + 100nF pomiędzy katode i ew. zmniejszyć rezystor w katodzie do 100ohm jak nie zadziała .
Układzik jest na http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... c&start=15
Co do zniekształceń to proszę zobaczyć ten temat http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=2693
A na koniec to po co stosować hybryde do układu który nie potrzebuje takiej mocy . 47kohm to nie jest jeszcze tak mało żeby stosować hybrydke dopiero 32ohm albo 8ohm to jest sens . Nie jestem jeszcze ekspertem odnosnie lamp ale mi osobiście troszke nie pasi tak mały prąd spoczynkowy triody skoro trioda ma pracować w klasie A .

PS Ale schemacik zrobiony na 5+ :D
Obrazek
ludo
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: ludo »

Witam
Uklad ktory zostal uzyty w symulacji nie przypomina specjalnie cfp/sziklai.
Powinien raczej wygladac w sposob podobny do tego z zalacznika ponizej.
A tak narysowany bedzie mial wzmocnienie = R3/R2+1 (jesli R3=0 -> Avcl=1)
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

padamiecki pisze:
kotok pisze:Załącznik ze schematem jest nieczytelny :cry:
a ten jest lepszy?
Ten jest OK. :P
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

:arrow: padamiecki
Przedstawione przez Ciebie wyniki są możliwe do uzyskania w rzeczywistym układzie, czy też jest to jedynie wynik symulacji komputerowej w pspice? Wydają się one bowiem za dobre, by mogły być możliwe do uzyskania przy takich warunkach pracy lampy.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Romekd pisze::arrow: padamiecki
Przedstawione przez Ciebie wyniki są możliwe do uzyskania w rzeczywistym układzie, czy też jest to jedynie wynik symulacji komputerowej w pspice? Wydają się one bowiem za dobre, by mogły być możliwe do uzyskania przy takich warunkach pracy lampy.
Pozdrawiam,
Romek
Ponadto nie zgadza się tutaj prąd płynący przez lampę przy podanym na schemacie punkcie pracy: dla Us=-0.6V Iao=2.5mA dla Ua=25V

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

OTLamp pisze:Ponadto nie zgadza się tutaj prąd płynący przez lampę przy podanym na schemacie punkcie pracy: dla Us=-0.6V Iao=2.5mA dla Ua=25V
Masz całkowitą rację! Prąd anodowy w lampie E88CC jeszcze przy napięciu siatki -1V i napięciu anodowym 25V osiąga wartość około 1mA, więc jest rzeczą oczywistą, że przy Us= -0,664V nie może on wynosić 0,19mA. Sądzę, że i pozostałe parametry uzyskane w wyniku symulacji mają niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .