Poszukuję informacji o odbiorniku samochodowym OS3/II

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

StareRadia
1 post
1 post

Poszukuję informacji o odbiorniku samochodowym OS3/II

Post autor: StareRadia »

Poszukuję informacji na temat produkcji i historii odbiornika samochodowego OS3/II produkowanego przez Radiotechnikę Wrocław, który posiadam w swojej kolekcji zawierającej około 400 zabytkowych odbiorników samochodowych.
W załączeniu umieszczam zdjęcie odbiornika.
Załączniki
OS3_II.jpg
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Poszukuję informacji o odbiorniku samochodowym OS3/II

Post autor: ballasttube »

Przy okazji mam pytanie do Kolegi o "większą połowę:-)" Rudelsburga (szukam)albo mam na zbyciu jego "mniejszą połowę"do naprawy.Ewentualnie szukam też gałek,kółek napędu linki skali do niego i do A-18.
Pozdrawiam Kolegę.
Jacek"b/t"
Alek

Post autor: Alek »

Taki temat był już na forum:
viewtopic.php?f=11&t=19475&hilit=radiot ... oc%C5%82aw

Więcej będzie trudno znaleźć.
adfam
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adfam »

Witam, odświeżam temat, bowiem zdobyłem OS3/II i odczuwam nagłą potrzebę zdobycia również skali do tego radyjka. Poszukuję również wibratora (przerywacza) do przetwornicy 12V.
Gdyby ktoś posiadał jakiś dobry patent na przetwornicę elektroniczną albo chociaż pomysł, czym zastąpić ten nieszczęsny wibrator, chętnie skorzystam i chetnie się czymś zrewanżuję. Mam trochę starych radyjek samochodowych, w tym kilka przedwojennych, ale wszędzie jest problem z wibratorem. Kilka udało mi się zregenerować, ale są zawodne. Może ktoś już coś wymyślił w tym temacie? Pozdrawiam
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Zenek »

Wibratory do przetwornicy 12V ma czasami sprzedawca marekmagda z Allegro. Mam wibrator BA-12,8V, mogę odsprzedać, jeśli będziesz miał chęć kupić. Co do zamienników tranzystorowych, to kilka opisów jak je wykonać podaje Google.
adfam
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adfam »

Zenek pisze:Wibratory do przetwornicy 12V ma czasami sprzedawca marekmagda z Allegro. Mam wibrator BA-12,8V, mogę odsprzedać, jeśli będziesz miał chęć kupić. Co do zamienników tranzystorowych, to kilka opisów jak je wykonać podaje Google.
Jestem zainteresowany, można na priv?
ODPOWIEDZ