Reanimacja AMETYST 102

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Reanimacja AMETYST 102

Post autor: dziubdziu »

Cześć!
Mam Ametysta 102 i jak pewnie się domyślacie, zamierzam go uruchomić :) Jest w (bardzo) dobrym stanie, skrzynka piękna, wszystko ładnie. Wcześniej zacząłem ożywiać Szmaragda 902 ale odłożyłem go "na potem", jak zdobędę trochę wprawy w telewizorkach. Szmaragd będzie wymagał więcej pracy niż Ametyst. Zarówno kosmetyka jak i elektryka.

Ale do rzeczy:

-pierwyj co mnie trochę niepokoi to, że kineskop jest żarzony z transformatorka dzwonkowego a oryginale kable żarzenia są odłączone i zwinięte obok. Może to wskazywać na jego zużycie? Lampa typu AW47-91B

- w miejsce lamp EF183 są dane EF800. Czy to jest dopuszczalne, czy może lepiej wstawić tam oryginalne EF183?

- od czego zacząć ta reanimację? standardowo wymiana kondensatorów, czyszczenie styków i co jeszcze?

Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony sob, 8 lutego 2014, 19:56 przez dziubdziu, łącznie zmieniany 1 raz.
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
Javoreczek
125...249 postów
125...249 postów

Re: Reanimacja AMETYST 102

Post autor: Javoreczek »

dziubdziu pisze:- od czego zacząć ta reanimację?
Od doprowadzenia do porządku obwodu żarzenia. Telewizor ma żarzenie szeregowe, więc nie można bezkarnie wyłączyć z obwodu jednej lampy. Zatem ktoś mógł także np. majstrować przy rezystorze szeregowym obwodu żarzenia.
Poza tym EF800 też się niespecjalnie nadaje do pracy w takiej konfiguracji, bo jej prąd żarzenia to 275mA, więc będzie ciut przeżarzona. Ma ona też mniejsze napięcie katoda-grzejnik niż EF183, a są one dość blisko początku obwodu, także do wymiany. Pomijam już to, że EF183 to selektoda.
A kineskop z tego transformatora jakie napięcie dostaje?
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

W takim razie przejrzę dokładnie obwód żarzenia no i wymienię te EF800.

Nie wiem dokładnie jakie dostaje napięcie dostaje kinol na grzejniki, ale pewnie 5V albo 8V. W 3V to raczej wątpię.
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Andrew »

Kiedyś były problemy (komunizm problemy ma ze wszystkim) z nowymi kineskopami, stary sposób na ratowanie kinola przy obniżonej emisji katody to zasilanie większym napięciem żarzenia, tam jest zapewne włączone 8 V.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Na szczęście komunizm przeminął a ja mam to szczęście, że go nie pamiętam :)
A teraz jest możliwe załatwienie takiej lampy?
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Andrew pisze:Kiedyś były problemy (komunizm problemy ma ze wszystkim) z nowymi kineskopami, stary sposób na ratowanie kinola przy obniżonej emisji katody to zasilanie większym napięciem żarzenia, tam jest zapewne włączone 8 V.
Nie tyle komunizm bo i za komuny był okres że kineskopów było do wyboru i koloru i to po obnizonych cenach (BOMIS) co jednak koszty które w przypadku kineskopu należały do wyższych a że Polak potrafi :D Jest nadzieja że transformatorkiem dzwonkowym zbytnio go nie przeżarzył i o ile nie jest napylona szyjka to powinien się jeszcze ładnie aktywować a ze zdobyciem sprawnej dziewiętnastki może być już problem.
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Dobra jutro dokładnie obejrzę szyjkę. Już mi się niestety ferie kończą :(

A jak z podawaniem sygnału na ten TV? Ponoć trzeba jakiś modulator podłączyć do wejścia antenowego.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Modulator pracujący w zakresie VHF.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Wychodzi na to że kineskop jest już słaby dlatego ktoś go podżarzał. Powróć do oryginalnej konfiguracji żarzenia jak uruchomisz TV. Ten typ kineskopu był dość popularny, występował w wielu telewizorach (Atol, Neptun 311 itp, Fregata).
EF800? A może jest tam EF80? Zastosuj oryginalną EF183, to okropnie popularna lampa, tzw. śmieciówka :) Jakbyś nie miał, pisz...
TV Prosty do uruchomienia, narazie pomiń kwestię podawania sygnału na wejście anteny, uruchom żeby się świecił :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Czy jak powrócę do oryginalnego żarzenia to nie trzeba będzie przykrywać się kocem z TV żeby cokolwiek zobaczyć?

Tam właśnie siedziały EF800 i to ze złotymi nóżkami :!: EF183 sam też mam kilka sztuk więc problemu nie będzie :)

Jak TV będzie sprawny to powinien śnieżyć bez podawania sygnału?

EDIT:
Pomyślałem że można by podawać sygnał z generatora PAL.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

dziubdziu pisze:Na szczęście komunizm przeminął a ja mam to szczęście, że go nie pamiętam :)
A teraz jest możliwe załatwienie takiej lampy?
Witaj
Proponuję,jak kol. Marcin najpierw uzyskać pełne świecenie ekranu i sprawdzenie toru fonii.Ale,ponieważ już długo kineskop mógł być żarzony z uzwojenia 8V,co mu na zdrowie nie wyszło,rób to uruchomienie na razie na tymże trafie dzwonkowym.Już dużo więcej mu to nie zaszkodzi,a obawiam sie,że w normalnym układzie żarzenia nic nie będzie widać.Podżarzanie kineskopów było w pewnym okresie nagminne,ale trafiały się też pomyłki domorosłych mechaników .Montowali trafko nie sprawdziwszy dokładnie przyczyn słabego świecenia,usterki przy s1,s2 kineskopu,układ WN.Piszesz ,że pozbywasz się telewizorów,może zaglądnij,jakie są w nich typy kineskopów.Teraz o tym ,co napisałeś: w Polsce był socjalizm,nie komunizm,a komuniści duużo wcześniej siedzieli w więzieniu w Berezie.No i nie masz szczęścia,że tego nie pamiętasz,bo mógłbyś teraz ,jak wielu z nas mieć porównanie,bo wtedy i teraz nie wszystko było/jest "be"Najlepszym sposobem uzyskania dobrego obrazu w TV byłoby znalezienie kogoś tam gdzie mieszkasz, z przyrządem do aktywacji kineskopów,były takie w serwisach ZURiT,teraz są w rękach prywatnych.Wielokrotnie aktywowałem kineskopy monochromatyczne w których było wcześniej podżarzenie trafkiem.W odróżnieniu od kolorowych z dobrym efektem aktywacji "zapyziałej"katody kineskopu.Mam sentyment do Ametysta 102,był u nas w rodzinie,znów chciałbym taki mieć.Pożytecznymi przyrządami do uruchamiania starych telewizorów są generatory kraty,teletesty itp.umożliwiające bez sygnału nadajnikaTV regulować obraz.Także tzw. fonotesty do sprawdzania toru fonii.Pojawiają się nieraz na Allegro.
pozdrawiam Roman
*przepaść już blisko więc brną dalej gubiąc zdrowy rozsądek po drodze*
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Znalazłem w Lazurycie 103 i Zefirze lampę AW47-91B więc jest dobrze :)

Podobno słabe świecenie kinola może być też spowodowane zużyciem kenotrona w obwodzie anody.
Z tym regeneratorem kineskopów może być ciężko, ale poszukam.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Od razu regeneracja, wywalać kinol, spokojnie, po kolei. Uruchom wszystko co się da. P.cz tudzież w.cz możesz zestroić, jeśli naprawdę Ci zależy, kupując najtańszy z możliwych modulator (np. taki: http://allegro.pl/modulator-antenowy-rf ... 33922.html ) podając mu na euro sygnał z jakiegoś generatora obrazu/dźwięku albo dekodera DVBT. U mnie działa, sygnał z modulatora aż za mocny :)
W moim Ametyście 102 wymieniałem kineskop, chyba podszedł z Toski Lux... Też był podżarzany. ale na wszelki wypadek załóż sprawną diodę WN (EY86/DY86?).
Możesz zobaczyć czy podmienienie (nie pamiętam co tam jest) PCL84/PFL200 nie przyniesie skutku. Sprawdź czy napięcia na anodzie tejże lampy są OK; w szczególności napięcie na anodzie pentody. Jak pentoda nie ma zasilania/jest słaba - katoda kineskopu nie ma sterowania.
Pozdrawiam, powodzenia!
PS. Podaję Ci moje doświadczenia uruchomienia mojego pierwszego OTV lampowego, z Beryla 102 :) Ale jeśli kineskop był podżarzany to może być kiepsko z "główną lampą".
https://plus.google.com/photos/10699513 ... 9837575819 Mój
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Fajny ten modulator, chyba kupię :)

W tym modelu jest akurat PCL84. Dobrze, że wspominasz tą lampę bo nie wpadłbym żeby ją ruszać :)

Tej kolekcji TV to tylko pozazdrościć! I wszystkie twoje? Mam sentyment jak widzę "żywego" Nefryta a u mnie stoi taki bez chassis, kinol zapowietrzony, ale buda ładna.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Witam. Tak umieszczam tylko swoje zdjęcia, nie inne :) Dziękuję!
Telewizornia zawsze do uratowania, nie takie trupo powstawały z martwych!
Powodzenia.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU