Końcówka mocy w Champie na 6P1P-EV w połączeniu triodowym

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kolawski
250...374 postów
250...374 postów

Końcówka mocy w Champie na 6P1P-EV w połączeniu triodowym

Post autor: kolawski »

Fender Champ 5F1 http://myfenderchamp.com/2010/03/29/fen ... g-diagram/pracuje z końcówką na 6V6GT przy napięciach katalogowych, ale skrajnie wysokich.
Jeśli użyć w tym miejscu radzieckiej 6P1P-EV, rodzi się niepewność, bo: z jednej strony to elektryczny odpowiednik lampy amerykańskiej (i podobnych) i niektóre katalogi (zob. Mikołajczyk) zezwalają na jej użycie z tak wysokimi napięciami (jak 6V6), z drugiej, sowieckie karty mają tylko aplikację dla niższego napięcia (anodowe 250V).
[Opinie co do tej rozbieżności są na forum podzielone klasycznie: „empiryści” twierdzą, że można lampę 6P1P-EV (czyli w wersji militarnej) zasilić wyższym napięciem, „legaliści” twierdzą, że po to są zalecenia katalogowe (te sowieckie), żeby się ich trzymać.]
Wybierzmy zgniły kompromis i zasilmy końcówkę na 6P1P-EV napięciem nieco wyższym (co Koledzy na to?), a dodatkowo połączmy lampę triodowo (bo jest radykalnie za głośno). Vb mamy 310V, anodowe prawie 280 (na anodzie 297 V, na katodzie 18 V) – to wszystko przy wartościach jak na schemacie F51, czyli z Rk = 470, de facto 460 (prąd katody 39 mA).
I tu pytanie. Jakie powinno być Ra, albo inaczej, jakie są jego wartości graniczne? Ogólnie różnicę między Ra dla triody i pentody-tetrody znam, ale w szczegółach sobie nie radzę. Kolega Piotr dla zbliżonych warunków proponował onegdaj 3k2 viewtopic.php?f=18&t=9071&p=85829&hilit ... nie#p85829, omawiany układ pracuje z obciążeniem 5k (patrząc na charakterystyki jest słabiej „zbalansowany”). Jak określić właściwe Ra, biorąc pod uwagę, że to końcówka gitarowa i o tyle specyficzna, że głównie tu, z tego co wiem, się ten wzmacniacz przesterowuje (Champ oryginalnie ma 7k w normalnym, tetrodowym trybie)? Czy zastosowane 5k nie jest zbytnio przesadzone?

Napiszcie szanowni Koledzy, co sądzicie i czy powyższe wywody trzymają się kupy. Jak wiadomo, jestem nowicjusz.
Ostatnio zmieniony wt, 21 stycznia 2014, 08:45 przez kolawski, łącznie zmieniany 1 raz.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Końcówka mocy w Champie na 6P1P-EV w połączeniu triodowy

Post autor: painlust »

Kiedyś myślałem, że lampa powinna pracować w określonych przez katalogi warunkach. Jednak prawda jest taka, ze jak anoda się nie świeci i siatka druga też to lampie nic nie będzie, a układy SE mogą chodzić na dużych niedopasowaniach parametru Ra z tym, że nie wyciśniesz z nich tyle co przy optymalnym Ra.
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

painlust pisze: i siatka druga też
czy, żeby mieć kontrolę nad prądem s2, należy połączyć ją przez jakiś opór, czy po prostu bezpośrednio do anody?
painlust pisze: układy SE mogą chodzić na dużych niedopasowaniach parametru Ra z tym, że nie wyciśniesz z nich tyle co przy optymalnym Ra.
Czy zatem można zmniejszać moc (mam jej za dużo) poprzez zmianę Ra, jeśli tak to w jakich granicach (pojawią się przecież zniekształcenia)?

Mam jeszcze jeden pomysł: zamienić 6P1P na 6N1P i zrobić końcówkę na jednej połówce, jak w CreamMachine (myślę, że wtedy "głośność" będzie akceptowalna) . Wtedy pozostanie jej jedna połówka do wykorzystania (może zrobić z niej wtórnik za preampem a za nim dodać regulację tonu np. typu baxandall - to już takie fantazjowania bez głębszego przemyślenia, co Koledzy na to)?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Jak podłączysz G2 do A bezpośrednio to będzie się te G2 świecić jak psu jajka.
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

Zrozumiał, a jakiej wartości powinien być opór?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Sorry właśnie zajarzyłem, że tobie chodzi o układ triodowy 6P1P (jestem ponad 24h na nogach i wolno załapuje). Oczywiście, ze G2 można połączyć z A z tym, ze może taki układ się wzbudzać. Zazwyczaj dobiera sie jakiś rezystor pomiedzy G2 a A aby do tego nie dochodziło, ale nie jestem w stanie powiedzieć jaki bo tego nie robiłem. Gdybyś chciał taką EF80 połączyć w triodę to zaleca się chyba rezystor 100R, ale tego tez nie sprawdzałem.
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

Pewnie gdzieś robię błąd, ale...

Postanowiłem zmierzyć prąd siatki drugiej. Według wskazań multimetru wpiętego szeregowo między anodę a siatkę drugą płynie tam 2,7 mA w spoczynku i circa 3,7- 3,8 przy wysterowaniu (potencjometr głośności rozkręcony maksymalnie i walenie w gitarę). Gdyby tak było, oznaczałoby to, że prąd s2 jest w normie.

Hmmm??

Ops, nie widziałem, że coś jeszcze Kolega napisał.

Edit: nie wzbudza się, więc zostawię jak jest, a jak się Kolega wyśpi :wink: to jeszcze poproszę o komentarz do tego pomysłu z dodaniem wtórnika, regulatorem tone i końcówką na połówce 6n1p