Załapałem moi drodzy, o co chodzi z tą metalizacją . Teraz srebro trzyma się podłoża dość dobrze. Próbę wykonałem na lampie SG2S. Przed metalizacją wyglądała, jak ta po prawej .
Dzieci, nie róbcie tego w domu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tak, będę zresztą na takich próbował. Mam parę sztuk, które bardzo by chciały mieć taką metalizację . Nie mam na razie tylko srebrnej lub złotej farby na wierzch .
Piroman1024 pisze:Jest takie tworzywo sztuczne zwane ABS - można na nie nanosić powłoki galwaniczne bez pokrywania grafitem.
Ale to wynika z zupełnie specyficznych cech tworzywa. Jest kopolimerem. Można wypłukać delikatnie frakcję butadienową - co daje silnie porowatą powierzchnię - bez niszczenia kształtu, ogólnego wrażenia gładkości powierzchni. Wtedy łatwo jest nanieść metalizację - chemicznie która będzie się pewnie trzymać . Dalej już galwanicznie ....
Kto by pomyślał, że warto czasem zabrać głos w jakimś wątku. Po latach dostałem zlecenie na srebrzenie styku żarzenia trzydziestokilowatowej lampy nadawczej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Z czego zrobiona jest czerwona powłoka na EF50? Ja jej nie miałem w rękach a na zdjęciach to wygląda jak niesławne czerwone elektrolity z radyjek typu "Dominika" itp.
fugasi pisze:Z czego zrobiona jest czerwona powłoka na EF50? Ja jej nie miałem w rękach a na zdjęciach to wygląda jak niesławne czerwone elektrolity z radyjek typu "Dominika" itp.
Jakiś lakier, nie wiem jaki. Pod spodem aluminiowa puszka. Są też wersje bez lakieru.