metalizacja lamp

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

szalony

Post autor: szalony »

Alek pisze:
Rzeczywiście, po dłuższym czasie przekształca się w srebro piorunujące.
Czy masz na myśli Ag(ONC)2 (lub jak kto woli Ag(CNO)2) czyli izocyjanian (piorunian) srebra ? Bo nie czaje jak może powstać tam taka grupa :shock:

PS. Sękowski pisał "skomplikowane połączenie", bo zakładał że czytelnik nie zna pojęcia kompleksu :D

Najmocniejsze przeprosiny za OT ;)
Alek

Post autor: Alek »

Nie. Mam na myśli azotek srebra.
Alek

Re: metalizacja lamp

Załapałem moi drodzy, o co chodzi z tą metalizacją :) . Teraz srebro trzyma się podłoża dość dobrze. Próbę wykonałem na lampie SG2S. Przed metalizacją wyglądała, jak ta po prawej :idea: .
Dzieci, nie róbcie tego w domu :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
geguś

Post autor: geguś »

Alku, czy jesteś w stanie nanieść taką powłokę na każdą lampę?
Alek

Wydaje się, że tak. Muszę jednak całkowicie usunąć pozostałości starej powłoki.
geguś

Rozumiem, że stare RENS'y i tym podobne wchodzą w grę?
Alek

Tak, będę zresztą na takich próbował. Mam parę sztuk, które bardzo by chciały mieć taką metalizację :) . Nie mam na razie tylko srebrnej lub złotej farby na wierzch :? .
geguś

To jescze jedno pytanie. Czy ta metalizacja nadaje się tylko na szkło, czy może żywica i kleje na jej bazie też się nadają?
Alek

Nie próbowałem na tworzywach sztucznych, trudno więc przewidzieć.
_idu

Re:

Post autor: _idu »

Piroman1024 pisze:Jest takie tworzywo sztuczne zwane ABS - można na nie nanosić powłoki galwaniczne bez pokrywania grafitem.
Ale to wynika z zupełnie specyficznych cech tworzywa. Jest kopolimerem. Można wypłukać delikatnie frakcję butadienową - co daje silnie porowatą powierzchnię - bez niszczenia kształtu, ogólnego wrażenia gładkości powierzchni. Wtedy łatwo jest nanieść metalizację - chemicznie która będzie się pewnie trzymać . Dalej już galwanicznie ....
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Kto by pomyślał, że warto czasem zabrać głos w jakimś wątku. Po latach dostałem zlecenie na srebrzenie styku żarzenia trzydziestokilowatowej lampy nadawczej :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: HaMar »

Moje małe "trzy grosze": http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... cu/0000606. Może metoda mało profesjonalna :? ale ...
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Z czego zrobiona jest czerwona powłoka na EF50? Ja jej nie miałem w rękach a na zdjęciach to wygląda jak niesławne czerwone elektrolity z radyjek typu "Dominika" itp.
_
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

fugasi pisze:Z czego zrobiona jest czerwona powłoka na EF50? Ja jej nie miałem w rękach a na zdjęciach to wygląda jak niesławne czerwone elektrolity z radyjek typu "Dominika" itp.
Jakiś lakier, nie wiem jaki. Pod spodem aluminiowa puszka. Są też wersje bez lakieru.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Aaa, czyli one są zrobione jak 12Ż1Ł na przykład...
_