Witam, jako że od jakiegoś czasu kołatał mi się pomysł zrobienia "Bogner'a Ubershall" postanowiłem wiec przebudować mój "piecyk" który zrobiłem parę lat temu, był to jednokanałowy wzmacniacz ECL86 na bazie adapteru bambino. Zdecydowałem się użyć ECC85 których zebrało mi się kilka sztuk, wymusiło to zmianę rezystorów anodowych by uzyskać odpowiedni punkt pracy, zrobiłem też kanał "clean" na 1 i 4 triodzie za pomocą odpowiedniego filtru. Trafo zasilające to TS40/13 z odwiniętym jednym zwojem na żarzeniu, a trafo wyjściowe to TG2,5-47 z dowiniętymi 17 zwojami wtórnego by uzyskać Ra 7K dla 8Ohm. Większość części to pozostałości po poprzednich projektach lub "wyluty". ECC85 ma dosyć spore mikrofonowanie, lampy są zamocowane poziomo na kawałku blachy i dźwięk głośnika wprawiał je w drgania - kilka śrub i poprzeczka usztywniająca załatwiły sprawę. Głośnik "Tesla ARO 6604" wymieniłem na 8Ohm'owy głośnik gitarowy z koreańskiego komba "Cheri", otworzyłem też obudowę by dopasować ja do tego głośnika.
Clean jest fenderowsko szklankowaty

w pozytywnym znaczeniu, a przester ma ciekawe twarde brzmienie z dużą ilością gainu. Całość kosztowała mnie 0 PLN i 2 dni pracy

. Próbki nagram jak tylko go trochę ogram...
Ostatnio zmieniony śr, 25 grudnia 2013, 15:58 przez
thn.technik, łącznie zmieniany 1 raz.