O-cie (oczywiście)zjawisko pisze:ch-k - charakterystyk?
Przełącznikiem wieloobrotowym "cechowanie" rzeczywiście ustawia się wskazówkę na czarnym trójkącie (przy przełączniku przechylnym w pozycji "cechowanie"), ale to ma sens tylko po uprzednim skalibrowaniu miernika wg procedury (czyli 4 potencjometry i peerek). Inaczej mówiąc - raz porządnie zrobisz procedurę kalibracji (oczywiście mając już rozwiązany problem z zasilaniem 220- 230V), a potem przed każdym pomiarem tylko regulujesz przełącznikiem obrotowym "cechowanie" aby wskazówka byłą na trójkącie. Praktycznie to jeśli mierzysz serię tego samego typu lamp, to wystarczy tylko przy pierwszej z nich ustawić pokrętło "cechowanie", bo te lampy jednakowo będą obciążać miernik. Jeśli jednak następna będzie lampa o zupełnie innym poborze mocy (obojętnie czy z anody czy z żarzenia), to trzeba będzie znów regulować przełącznikiem "cechowanie" na trójkąt.djivo pisze: Powiedz mi jednak jeszcze jest takie pokrętło cechowanie .
Podczas gdy napięcie jest zawyżone to i tak udaje mi się je ustawić w czarnym polu czy nadal coś źle myślę .
Jeśli tak to proszę popraw mnie .
Niestety może się zdarzyć, że jeśli ustawisz "cechowanie" na czarny trójkąt, to nastawiane napięcia (żarzenia, ekranu, anodowe i siatki pierwszej) nie będą zgodne z tym co pokazują przełączniki. Wtedy ustawiasz te napiecia wg zewnętrznego woltomierza.
To ustawianie wskazówki na czarny trójkąt ma znaczenie tylko przy pomiarze nachylenia charakterystyk, bo wtedy używane są wewnętrzne napięcia odniesienia, o które zmieniają się skokowo odpowiednie napięcia siatek. Czyli regulowanie "cechowaniem" aż wskazówka najedzie na trójkąt jest właśnie ustawianiem tych napięć odniesienia (choć bardzo "naokoło", bo zmieniając zasilanie całego miernika odczepami na uzwojeniu pierwotnym Tr1)
Jeśli chcesz mierzyć tylko prąd anodowy lub ekranu, to nie musisz tego trójkąta pilnować, możesz wtedy użyć przełącznika "cechowanie" tak aby napięcia nastawiane przełącznikami były najdokładniejsze.
Przestudiuj schemat, to zobaczysz dlaczego tak się dzieje. Zwróć uwagę, na to, że przełącznik "cechowanie" przełącza uzwojenia pierwotne Tr1 (czyli zmienia napięcia żarzenia lampy badanej), ale także wpływa na zasilanie Tr2, więc również wpływa na napięcia anodowe, ekranu i siatki pierwszej badanej lampy, napięcia odniesienia w układzie pomiarowym i wszystkie napięcia wewnętrznej lampy EL84.
Autotransformator to bardzo dobre rozwiązanie.djivo pisze: Rozumiem że mógłbym również użyć autotransformatora ?
Wartości rezystorów podam najpóźniej jutro.