Cięcie, wiercenie blachy Poznań - gdzie?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Re: Cięcie, wiercenie blachy Poznań - gdzie?

Post autor: HaMar »

elektro_nowy pisze:Koledzy, a wiecie może gdzie można wywiercić otwory pod podstawki w gotowym pudełku aluminiowym? Potrzebny byłby ktoś dysponujący wiertarką kolumnową.
Witam, Towarzysza w poszukiawniach :wink:
Może będę mógł pomóc. Jakiej średnicy otwory, ile sztuk i w jak grubej ściance aluminium? Jak duża obudowa, istotne czy się zmieści w wiertarce? Czy kolega posiada wiertło stożkowe o odpowiednich średnicach? Dostęp do wiertarki mam :D .
Osobiście w takich wypadkach:
1) Gdy mam więcej otworów do wykonania. Pożyczam stosowne wiertło stożkowe i wiercę lub
2) Gdy mam jadynie 1-3 otworów "na szybko", wiercę zwykłym wiertłem 8mm (na wiertarce stołowej) i "rozwiercam" drobnym, okrągłym pilnikiem (nie piłuję punktowo lecz obracam go w otworze w kierunku przeciwnym do nacięć pilnika). Przy odrobinie wprawy i cierpliwości pozwala to otrzymać doskonałej jakości otwory.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: elektro_nowy »

Chodzi o tego rodzaju obudowy aluminiowe Hammonda http://www.piekarz.pl/pdf.php?id=10257
Jak widać grubość metalu to 2 mm. W tym trzeba by wywiercić dwa otwory pod podstawki noval (albo heptal) oraz dwa pod oktal.
Wiertła niestety nie mam. Gdybym miał to wystarczyłoby mi dokupić do niego wiertarkę i już nie musiałbym nikogo szukać. :mrgreen:
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

elektro_nowy pisze:Chodzi o tego rodzaju obudowy aluminiowe Hammonda http://www.piekarz.pl/pdf.php?id=10257
Jak widać grubość metalu to 2 mm. W tym trzeba by wywiercić dwa otwory pod podstawki noval (albo heptal) oraz dwa pod oktal.
Wiertła niestety nie mam. Gdybym miał to wystarczyłoby mi dokupić do niego wiertarkę i już nie musiałbym nikogo szukać. :mrgreen:
Dla jaśności sprawy, chodzi o to, surowe aluminium, nie czernione ani lakierowane:
Hammond 1550E.jpg
No to pytanie "pomocnicze", jakiej (dokładnie!) średnicy mają być te otwory? Postaram się pożyczyć wiertło stożkowe.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

:arrow: HaMar :arrow: A jak twoja obudowa ? zrobiona ? Wcale się nie chwalisz. :lol:
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

rufio pisze:HaMar :arrow: A jak twoja obudowa ? zrobiona ? Wcale się nie chwalisz. :lol:
Bo nie mam czym :evil:. Odpowiedzią firmy Cieluch na moją propozycję czegoś takiego:
Dostosowanie projektu chssis_b.jpg
był wymóg 3cm zakładek na zgrzewanie (czyli 20% użytkowej powierzchni chassis byłoby przesłonięte zakładkami :!: ). Na chwilę obecną próbuję załatwić przez Kolegę Jado wykonanie wersji pierwotnej. Mam nadzieję że to się uda :?: Jeżeli nie, mam jeszcze jeden pomysł do zaproponowania firmie Cieluch:
Chassis ver.3.jpg
Ale to już ostateczność.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Kurcze ciężki temat się okazał, przy okazji pytań o moje krążki pytałem jeszcze w jednej firmie, która tnie laserem i ma chyba jeszcze inne maszyny. W poniedziałek postaram się w wolnej chwili zapytać tam. Mam jeszcze warsztaty u mnie w pracy, ale zaplecze nie powala na kolana.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

HaMar
500...624 posty
500...624 posty

:arrow: Zibi, link do "Grzejdak'a" bardzo ciekawy :!: :), podoba mi się to co robi. Przy okazji wyczytałem że nie tylko ja projektuję w Corel'u i eksportuję do DXF'a oraz że jest to poprawne właśnie dla kolegi Grzejdak'a. Dzięki. Niestety w obecnym projekcie jeden element jest ze stali, drugi z aluminium. A Kolega nie wykonuje z tego drugiego :( .
Na chwilę obecną projekt jest realizowany dzięki uprzejmości kolegi Jado. Nie omieszkam pochwalić się efektami, ale to w własnym wątku opisującym "Projekt zasilacz".
:arrow: rufio, gdzie ostatecznie dałeś do cynkowania? Jak to wyszło? Możesz dać zdjęcie? Ja, chyba jeszcze przed świętami, będe również cynkował i mógłbym skorzystać z twoich doświadczeń :wink: .
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Sebastian Zimowski
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: Sebastian Zimowski »

Witam, czy wiecie może koledzy forumowicze gdzie w Poznaniu lub okolicy (oczywiście odpłatnie) mógłbym nawiercić obudowę z aluminium o wymiarach 188x120x37mm grubość 2mm według załączonego pliku ai? Nie muszą być wymiary zachowane w 100%, ważne by było to równo :)
Firma AKF niestety odmówiła podjęcia się tego zlecenia.
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Sebastian Zimowski pisze:Witam, czy wiecie może koledzy forumowicze gdzie w Poznaniu lub okolicy (oczywiście odpłatnie) mógłbym nawiercić obudowę z aluminium o wymiarach 188x120x37mm grubość 2mm według załączonego pliku ai? Nie muszą być wymiary zachowane w 100%, ważne by było to równo :)
Firma AKF niestety odmówiła podjęcia się tego zlecenia.
Pewnie mógłbym pomóc ale, format AI jest dla mnie "strawny" tylko po konwersji do PDF a to nie zachowuje wymiarów. Jakie są te otwory? Można prosić o "zwymiarowany" rysunek, coś jak to:
chassis_wykonanie_kompletne (wymiarowane).jpg
Pozdrawiam
Marek vel HaMar