Kiedyś Telefunken robił "skrócone", i to nie mało, np: 143GW.
Robili i inni.
Już chyba pokazywałem przy innej okazji:
http://www.cqham.ru/forum/attachment.ph ... 1246606709
Autor tego rozwiązania opublikował obszerną książkę. Jest ona w sieci. Tytułu nie pamiętam. Może po znaku (ham-skim) da się znaleźć?
Skrócony super - co to takiego?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
-
- 2500...3124 posty
Re: Skrócony super - co to takiego?
To dużo pisania było by... Spróbuję, ale czy coś wartościowego z tego wyjdzie to nie ręczę...fugasi pisze:Mógłbyś o tych dobrodziejstwach trochę napisać?
1. Najważniejsze co daje superheterodyna to kształtowanie selektywności i uzyskiwanie wzmocnienia
w wąskim przedziale częstotliwości...
Odbiornik pracujący dajmy na to w zakresie 1 - 30 MHz ( przestrajany w takim zakresie ) może, dzięki
przemianie częstotliwości stosować wzmacniacze pracujące w wąskim zakresie p.cz....
Które nie muszą być przestrajane w całym paśmie obsługiwanym przez odbiornik...
Podobnie z uzyskiwaniem selektywności za pomocą filtrów...
Możesz, dzięki p.cz. używać nieprzestrajalnych filtrów...
Kurcze... Inaczej... Przestrajalnych w wąskim zakresie ( bardzo wąskim ) w odniesieniu do
zakresu obsługiwanego przez odbiornik...
Możesz stosować filtry piezoceramiczne, kwarce, filtry elektromechaniczne etc...
W ogólności możesz całe wzmocnienie odbiornika i całą selektywność skupić
w stopniu pośredniej częstotliwości ( za mieszaczem )...
To bardzo ważne, bo wzmocnienie uzyskiwane jest w bardzo sprzyjających warunkach...
Wzmacniacz jest budowany w typie wąskopasmowego wzmacniacza rezonansowego...
Gdzie praktycznie osiągasz największe wzmocnienie na jakie pozwalają elementy aktywne...
( Lampy tranzystory i co tam jeszcze )
Mało tego. Możesz stosować z wyśmienitym skutkiem dodatnie sprzężenie zwrotne
osiągając na tyle duży stopień wzmocnienia, że praktycznie dasz radę wyeliminować
klasyczny ( bez tego dodatniego ) wzmacniacz rezonansowy i urządzenie będzie prostsze...
Tak właśnie postępuje się w tych skróconych simplex-ach

Ustępują "dorosłym" heterodynom tylko pod względem stabilności

( Jeśli chodzi o samą ideę układu a nie o konkretne realizacje )
Sam widzisz, że nie najlepiej mi wychodzi to "opisywanie"

Zauważyłeś, że simplex ma sporo wersji...
Sporo wersji było publikowanych w "handbukach"...
Pomiędzy publikowanymi wersjami też były jakieś wersje...
Autor strony, którą przywołałeś też tworzy swoją wersję...
To ilustruje sens i zakres użytkowości idei simplexa...
Jest tani i doskonały do prowadzenia eksperymentów poznawczych

To najważniejsze co chciałbym Ci przekazać

A reszty w zrozumiały sposób po prostu nie potrafię...
Tak, żeby nie wytworzyć nowych "radiotechnicznych przesądów i guseł "

Wstawiłem wcześniej fotkę takiego lampowego radyja do eksperymentów...
Narysowałem Ci dwa kawałki schematów do niego... Na pierwszym masz stopień przemiany...
Na drugim dwa alternatywne stopnie po mieszaczu...
W których dokonuje się również detekcja sygnału...
Możesz sobie tutaj - w zależności od nastroju

Zbudować simplex-a albo niesimplex-a

Co prawda zasadnicze znaczenie ma niskie napięcie zasilania...
Poza oczywiście ilością stopni wzmocnienia - w układach z drugiego schematu...
Ale śmiało możesz przyjąć, że jeśli o wzmocnienie idzie to są one prawie porównywalne

( A przynajmniej łatwo można do takiej sytuacji doprowadzić zmniejszając wzmocnienie wzm. p.cz.
w tym kawałku toru z lewej strony na drugim zdjęciu )

Pozdrawiam i namawiam do budowania simplex-a

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
No cóż - jeśli weźmiemy emisje z ropraszaniem widma to bez znajmości agolrytymu sekenwcji rozpraszania widma praktycznie nie da się takowej transmisji namierzyć (kto skojarzy nieco większy szum z emisją radiowąMarekSCO pisze: STUDI trochę "zamieszał" tym "pozwalaniem"
To "pozwalanie" radioamatorom, to przede wszystkim kontrola nad informacją...
Wysnujesz wnioski sam ?

Stąd fakt iż niechętnie pozwalano na takie zabawy radioamatorom - a jak już to to jawnie okrełśonym algorytmem rozraszania aby można było zidentyfikować i podśłuchać co jest nadawane.
Ta idea zamiany sygnału z szumem - to powstała zanim ktoś nawet pomarzył o tranzystorach nie mówiąc o technice cyfrowej. A jak dodamy lata II W.Ś. .... Dla amatorskich eksperymentów wykorzyrzystywano jakiś sygnał do synchronizacji algorytmów rozpraszania - do neidawna dobtym był sygnał odchylania poziomego z analgowoego nadajnika TV.....
Zdaje się że ktoś kto ma router Wifi to właśnie używa zmodyfikowanej wersji takiej emisji..... No bo w Wifi na 2.45GHz jest tylko 14 kanałó, które zachodzą i to mocno na siebie a "szybsze" emisje 802.11n wykorzuzstują więcej niż jeden kanał.
O polaryzacje kołowe - tak powszechne nadal w paśmie C. Pamso C w TV-Sat jest specyficzne - podstawa dla terenów tropikalnych, a ponadto zasięgi są prawie pan-globalne. Jast kilku zapalńców którzy w pąsmie C odbierają stacje TV/przekazy znad Chin, USA.... Tylko ta wielkość czaszy no cóż to jednak 4GHz a nie 11GHz czy jak ostanio już coraz częściej 19GHz.MarekSCO pisze: Jak by Ci najszybciej rzecz zilustrować...
Może coś z dziedziny STUDIEGO... Na fotce masz amatorski odbiornik TV systemu GORIZONT...
Systemy bezpośredniego odbioru nie były tylko w ZSRR - W Eu nie rozwinęły się z racji dużej gęstości tradycyjnych nadajniko w państwach któe mogły tę technologię "pociągnąc". Wystrzelenie Astry pracującej w zakresie FSS (nie przewidzianym dla normalnej radiodyfucji via-sta do indywidualnego odbiorcy co ciekawsze) a nie DBS w zasadzier zabiło ideę bezpośredniego odbioru z satelity.
Ale jest to proaktywoane w innyhc krajach, już pisałem o mobilmy radiu cyfrowym nadwanym z satelit w USA. W niektórych rejonach jest używane pasmo L i niższe w emisjach satelitarnych - toż to na siłe da się anteną Yagi odebrać

A dla szperaczy - wiele lat temu kiedy zabawiano sie Noką d-box'em 1 z alternatywnym firmwarem DVB plus komputerem PC podłączonym przez złącze SCSI - analizowano widma (bo oryginalne pierwsze tzw fińskie [nie estońskie] głowice były bardzo ciekawe - nie trzeba były znać parametrów emisji cyforwej by ją odebrać - tak skutecznym był autoscan....) - i obserowwoano że na umownym pograniczu podzkresów FSS i DBS czyli 11700MHz zawsze był obecny jakiś sygnał o sporym poziomie. Jednak trudno było zidentyfikować co to jest. Literatura "milczała".
Patrząc na ten feeder kojarzy mi się przpeisy jak domowym sposobem typowy konwerter sat dla ortogonalnych polaryzacji dostować do kołowych (ponoć wystarczy włożyć odpowiednio uformowaną wkładkę z tworzywaMarekSCO pisze: Spójrz na datę pod zdjęciem... A mówimy tutaj o satelitarnym systemie przesyłania szerokopasmowej telewizji...
Która to telewizja "niechcący" okazała się systemem bezpośredniego ( indywidualnego ) odbioru...
Radzieckim systemem...W komunistycznym reżymie
![]()
Gorizont był dla radioamatorów bardzo bardzo ciekawy...
Bowiem podano o nim wiele informacji do publicznej wiadomości...
Zbyt wiele, jak się potem szybko okazało![]()

A data - no cóz aż tak nie dziwi mnie. Nieco poźniej debatowano w EU o odbiorze bezpośrednim telwizji z TV-sat, przydzielano częstotliwości... Wpadł mi kiedyś tuner sat D2-MAC wyprodukowany w 1988 roku!!!. Ne było sterowania polaryzacją (dało się obejśc poprzez inny tuner z przelotową głowicą - Mediasat Cyfry+), nie było złącza F do połączenia anteny a tylko zwykłe antenowe jak w odbiorniku TV... Ale jakość odbioru D2-MAC była powalająca. DVD do kosza, nawet obecne "hade" .... Dzielnie służył do momentu wyłączenia ostanich emisji D2-MAC. 1988 rok, system indywidualnego odioru TV-SAT, płatny dostęp, chipowa karta kodowa jak obecne - system Eurocrypt na bazie którego ewoluowały współczesne Mediaguard, Viaccess i Conax)
A jak juz to mało kto pamięta że kieds był taki satelia Marco Polo dla emitowania telewizji via sat. Zactyuję:
Kod: Zaznacz cały
Przy satelitach BSB trzeba wspomnieć o ważnym przełomie - otóż były to pierwsze satelity oferujące dużą moc przekazu i silnie skupione wiązki. Były one perfekcyjnie ukierunkowane na Wielką Brytanię, pozwalając na odbiór sygnału z BSB 1 i BSB 2 już na antenach o wielkości 35cm. Teraz już wiecie dlaczego w UK dziwnie patrzą na anteny większe niż 60cm - po prostu tam od wielu lat przyzwyczajało się widzów do korzystania z czasz o niewielkich rozmiarach. Antena większa niż 60cm to dla przeciętnego brytyjczyka kolos ;)
BSB wsławił się także charakterystycznymi antenami oferowanymi do odbioru oferty - w kształcie rombów ;)
Pamietam że jeszcze przed 2000 rokiemz pozycji 5'0E odbierałem sygnał z tej pozycji również z dwóch odbić od ściany bloku!!! - na jednym obraz nieznacznie śnieżył na antenie 120cm na drugim był już mocno zaśnieżony - antena zamontowana na balkonie partrzyła w ścianę bloku w którym mieszkałem.
Eeeeh łezka się kręci teraz TV-sat przez tą cyfryzację i internet jakimś nudnym tematem jest.
Znowu schodzę z tematu....
To co MareskSCO opisał z powielaczową wiedzą przypomina mi obecne zabawy sat-DX'erów z emisjami multistream i ze zmiennym PLS w DVB-S2: http://forum.satkurier.pl/viewtopic.php ... diaset+PLS
Polecam, jak ktoś ma antenę z obrotnicą a powtórki w eneceminus i syfrowym polshicie się znudziły....

Aaaa jeszcze coś, to co MarekSCO pokazał na fotkach nabiera nowego znaczenia w związku z: http://satkurier.pl/news/93304/uke-prac ... 0-mhz.html
-
- 3125...6249 postów
Ależ bardzo dobrze, niezwykle klarowny "wykład". Koledzy profesorowie mogliby się jedynie przyczepić emotek.MarekSCO pisze:Sam widzisz, że nie najlepiej mi wychodzi to "opisywanie"![]()
Namówiony skutecznie to ja już się czuję ale najpierw muszę podokańczać to co już rozpoczęte.Pozdrawiam i namawiam do budowania simplex-a
No i zwalczyć w sobie heliksofobię.

_
-
- 2500...3124 posty
Ech...
Staram się ograniczać w ilości emotek... ( O widzisz... teraz udało mi się nie postawić...)
A teraz już się nie udało
Walczę z tym w każdym razie. Z tymi "trzykropkami" też.
Ale mam nieodparte wrażenie, że tylko one w tej całej mojej paplaninie niosą jakąś treść.
Co do cewek, to nie musisz od razu winąć takich monstrów o kolosalnej dobroci.
Możesz śmiało popróbować z dwuobodowymi filtrami pasmowymi na karkasach średnicy 7mm
z rdzeniami, sprzęgniętymi słabo pojemnością.
Na 80m ( przykładowo ) dasz radę rozciągnąć na ponad pół pasma amatorskiego z niewielkim siodłem w środku.
Bez podstrajania z zachowaniem całkiem przyzwoitego kształtu...
Ale warto, żebyś polubił nawijanie cewek.
Właściwie konieczne jest żebyś polubił
( tu już musiałem emotka dać )
Co do schematu tego Czecha, to odradzałem dlatego, że on odtłumia tam aż dwa proste obwody LC...
To ma jakiś tam sens o tyle, że działa... Ale ta droga dalej już w zasadzie nie prowadzi...
To za bardzo stabilne nie będzie.
Co do tej heterodyny SM0VPO.
Ona też jest już, że tak powiem - gotowa.
Ale te klocki ( elementarne moduły jakie on tam w opisie wydzielił ) - potem są "słabo posklejane" ze sobą...
Efekt będzie taki, że radyjo zagra a Ciebie to ani nie zdziwi ani nie ucieszy specjalnie...
Smutne radio to bedzie
( też musiałem tutaj... )
Staram się ograniczać w ilości emotek... ( O widzisz... teraz udało mi się nie postawić...)
A teraz już się nie udało

Walczę z tym w każdym razie. Z tymi "trzykropkami" też.
Ale mam nieodparte wrażenie, że tylko one w tej całej mojej paplaninie niosą jakąś treść.
Co do cewek, to nie musisz od razu winąć takich monstrów o kolosalnej dobroci.
Możesz śmiało popróbować z dwuobodowymi filtrami pasmowymi na karkasach średnicy 7mm
z rdzeniami, sprzęgniętymi słabo pojemnością.
Na 80m ( przykładowo ) dasz radę rozciągnąć na ponad pół pasma amatorskiego z niewielkim siodłem w środku.
Bez podstrajania z zachowaniem całkiem przyzwoitego kształtu...
Ale warto, żebyś polubił nawijanie cewek.
Właściwie konieczne jest żebyś polubił

Co do schematu tego Czecha, to odradzałem dlatego, że on odtłumia tam aż dwa proste obwody LC...
To ma jakiś tam sens o tyle, że działa... Ale ta droga dalej już w zasadzie nie prowadzi...
To za bardzo stabilne nie będzie.
Co do tej heterodyny SM0VPO.
Ona też jest już, że tak powiem - gotowa.
Ale te klocki ( elementarne moduły jakie on tam w opisie wydzielił ) - potem są "słabo posklejane" ze sobą...
Efekt będzie taki, że radyjo zagra a Ciebie to ani nie zdziwi ani nie ucieszy specjalnie...
Smutne radio to bedzie

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Ja się tam emotek nie czepiam, a co to - moderator jakiś jestem? Napisałem tylko że jak byś miał wydać jakieś skrypty, to docenci mieliby pretensje.
Co do cewek i filtrów do Simplexa to będę musiał się jeszcze rozejrzeć i pomyśleć na czym motać bo generalnie to ja w ogóle żadnych tego typu karkasów i rdzeni nie mam. Do tej pory powietrzne motałem albo na plastikowych bądź kartonowych rurkach albo na pierścieniach Amidon.
A te dziwne superheterodyny musiały być w swoich czasach popularne, przynajmniej w Europie. Tym razem natknąłem się na taką, rumuńską.
Co do cewek i filtrów do Simplexa to będę musiał się jeszcze rozejrzeć i pomyśleć na czym motać bo generalnie to ja w ogóle żadnych tego typu karkasów i rdzeni nie mam. Do tej pory powietrzne motałem albo na plastikowych bądź kartonowych rurkach albo na pierścieniach Amidon.
A te dziwne superheterodyny musiały być w swoich czasach popularne, przynajmniej w Europie. Tym razem natknąłem się na taką, rumuńską.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
-
- 2500...3124 posty
No coś ty ?!? Jaki skrypt ?!? W życiu nikogo nie wydałem !!!fugasi pisze:Napisałem tylko że jak byś miał wydać jakieś skrypty,
"Po archipelagu poszła dziwna fama
że mają wydawać Ośkę Mandelsztama
Dziwi się w urzędzie urzędnik pijany.
Jakże go wydawać?
On dawno wydany"
(Kaczmarski Jacek)
"I teraz emotek seria jak z pepeszy, bo mimo, że OT. - To mnie to śmieszy"
( MarekSCO )

Widziałem wczoraj ten sam schemat tylko z innym ( nie w języku rumuńskim ) opisem...
Nie pamiętam gdzie a bajzel mam w papierach spory

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Tak mi sięto skojarzyło z pewnym grafitti w przęściu podziemnym z II połowy lat 80-tych który przetrwał kilka lat w III RP:MarekSCO pisze: W życiu nikogo nie wydałem !!!
Ktoś powiedział,
ktoś usłyszał,
kogoś zamknęli
i .... cisza.