Wzmacniacz Burdjak Area-41

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wzmacniacz Burdjak Area-41

Post autor: gsmok »

Witam
Poszukuję wszelkich informacji na temat wzmacniacza BURDJAK AREA-41.

Wątek, w którym na temat tego wzmacniacza odbywała się na naszym Forum mała dyskusja oraz link:
http://www.gld.com.pl/wzmacniacze.html
są mi znane.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Poszukuję informacji nt. wzmacniacza Burdjak Area-41

Nikt nic nie wie na temat tej konstrukcji? Żadnych sugestii?
I co ja mam z tym zrobić :wink:
burdjak_area_41.jpg
Częściowo rozrysowałem schemat, ale utknąłem przy tych trafach i dławikach. Nie wszystko widać na zdjęciu (np. nie widoczne na fotografii trafo sieciowe ma jakieś trzydzieści kilka wyprowadzeń poplątanych w węzełki). Niestety wyprowadzenia są tak poprowadzone że jeśli nie zdobędę schematu aby je zidentyfikować będę musiał rozmontować pół wzmacniacza :( . Z góry informuję, że jeśli ktoś myśli, że trafo głośnikowe to tylko kwestia lokalizacji uzwojenia pierwotnego i wtórnego to jest w błędzie - to zresztą widać nawet gołym okiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Poszukuję informacji nt. wzmacniacza Burdjak Area-41

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Wzmacniacz Burdjak Area-41

Zibi - dziękuje za link. Nie znałem go.

Zanim przejdę do rzeczy chciałbym poinformować, że zmieniłem nieco tytuł wątku (usunąłem fragment o poszukiwaniu informacji) i przeniosłem wątek z działu Kupię/Poszukuję do działu Urządzenia. Zrobiłem tak, gdyż prawdopodobnie już nic ciekawego dotyczącego tego wzmacniacza nie uda mi się ściągnąć z sieci, warto natomiast, w nadziei, że komuś się to przyda podać trochę informacji pozyskanych bezpośrednio na podstawie egzemplarza urządzenia, które chwilowo jest u mnie.

Wracając do filmu. Jest to film w zamierzeniu reklamowy ale według mnie stanowi niestety klasyczny przykład antyraklamy. Ujęcia robione drżącą ręką, rozmyte szczegóły prezentowanego sprzętu, kolumny obstawione dzbaneczkami, kubkami i talerzykami, wzmacniacz stojący na papierowych pozwijanych papierkach/serwetkach wyrównujących podłoże albo jego niedostatki mechaniczne, treść wypowiedzi nie wiadomo do kogo skierowana itp. Obawiam się, że w środku tych urządzeń jest podobna dżungla jak we wzmacniaczu, z którym mam obecnie do czynienia :? .

Wspomniałem, że wstępnie zrysowałem schemat wzmacniacza. Oto on:
burdjak_area_41_sch_001.gif
Na schemacie są przedstawione oba kanały. To dlatego, że mają część wspólną, która uczestniczy w obliczeniach symulacyjnych i wprowadzając tylko jeden kanał układ nie byłby kompletny z punktu widzenia obliczeń. Schemat nie obejmuje stopni wyjściowych na lampach 6S41S. Te mogę rozrysować dopiero po rozmontowania transformatorów. Wydaje mi się, że zastosowane tam triody 6S41S pracują w tzw. układzie supertriody.
Ciekawą i jeszcze dla mnie niejasną kwestią jest praca podwójnej triody 6N6P (lampyX5-X6) lewego kanału i podwójnej triody 6N6P prawego kanału (lampy X11 i X12) na wspólny rezystor katodowy R9/R10/R11 :shock: . Sprawdzałem kilka razy, czy nie zrobiłem jakiego błędu zrysowując schemat, ale wygląda na to, że nie. Ilustruje to poniższa fotografia:
burdjak_aera_41_detail001.jpg
A oto przykładowe wyniki symulacji - przebiegi napięć w węzłach o numerach zgodnych z tymi podanymi na schemacie. Jeden kanał pobudziłem sygnałem 1kHz/100mV, zaś drugi 2kHz/100mV - wszystko po to aby podejrzeć co się dzieje na wspólnym dla obu kanałów rezystorze czyli w węźle numer 16.
burdjak_area_41_simul_001.gif
Dla klarowności: na schemacie rezystory R6/R7/R8 to oczywiście jeden rezystor, ale tak został złożony w rzeczywistym układzie. Podobnie R26/R27/R28 oraz R9/R10/R11. Wprowadziłem je do modelu symulacyjnego tylko dlatego, aby schemat odzwierciedlał to co jest zamontowane we wzmacniaczu. Z kolei we wzmacniaczu nie ma rezystorów R17/R18/R35 i R36 - musiałem je wprowadzić, gdyż uCAP bez tych rezystorów "wywala" się podczas obliczeń :( .

Pragnę zaznaczyć, że wzmacniacza jeszcze nie włączałem - po prostu to nie jest możliwe przy jego obecnym stanie (nie chcę dawać fotografii aby nie szkować młodzieży). Napięcia zasilania przyjąłem więc arbitralnie (300V stopień pierwszy i 400V stopień drugi). No i najważniejsze - być może podczas zrysowywania popełniłem jakiś błąd - tego nie mogę wykluczyć - plątanina przewodów jest powalająca :oops: :cry: .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

Ale on tak fabrycznie był wykonywany, czy też ktoś przy nim tak grzebał - przyznam, że mnie to pytanie nurtuje od początku (jak tylko zobaczyłem te transformatory) :-)
Czy klientowi i (lub) naprawiającemu będzie się opłacać ta naprawa?

A tak ładnie wyglądał "z wierzchu" :roll:
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

To prawda, zważywszy, że we wzmacniaczu trzeba po prostu wymienić wszystkie elementy (z wyjątkiem traf, w których zresztą należy wymienić obejmy na jakieś inne) i zmontować ten wzmacniacz od początku, to naprawa może nie być opłacalna :( .
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

No to lepiej uprzedź klienta, bo albo Ty się napracujesz, a będzie to niewspółmierne do otrzymanej zapłaty, albo klient przeżyje szok usłyszawszy realną cenę :-)

No chyba, że podejdziesz do tego z hobbystycznego punktu widzenia - ale to przeważnie dzieje się w przypadku gdy dane urządzenie jest naszą własnością. Wtedy nie liczymy godzin spędzonych na jego naprawie, robieniu czy uruchamianiu.

Pozostaje jeszcze jedno wyjście - zrobić tylko to co potrzeba aby wzmacniacz znowu działał, nie ingerując w w estetykę jego wykonania - no chyba, że całość nie ma prawa działać bez uprzedniego całkowitego rozebrania i złożenia porządnie na nowo :lol:

Przypomniał mi się wzmacniacz pokazywany kiedyś przez kolegę Djivo - też wymagał całkowitej przeróbki bebechów. Ciekawe jak on wycenił swoją usługę :roll:
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Pytanie z innej beczki. Czemu nie stosuje się PCB w takich wzmacniaczach? Czyżby taki straszny pająk-wisielec był bardziej audiofilski niż porządne PCB? Przecież koszt wykonania płytki jest w zasadzie pomijalny przy cenach niektórych wzmacniaczy.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

gsmok pisze:To prawda, zważywszy, że we wzmacniaczu trzeba po prostu wymienić wszystkie elementy (z wyjątkiem traf, w których zresztą należy wymienić obejmy na jakieś inne) i zmontować ten wzmacniacz od początku, to naprawa może nie być opłacalna :( .
Miałem podobną sytuację. Trafił do mnie wzmacniacz wyglądający wewnątrz tak:
download/file.php?id=49195&mode=view
W zasadzie do dalszego użytku nadały się tylko transformatory wyjściowe, lampy i gniazdo bezpiecznika. Wyszło mi coś takiego:
download/file.php?id=49189&mode=view
download/file.php?id=49695&mode=view
Rzecz nieopłacalna kompletnie, natomiast ciekawy temat do pracy, gdyż mamy z góry narzucone pewne ograniczenia i kształt projektu.
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Rezystor katodowy pewnie dlatego wspólny, żeby oszczędzić na 3 osobnych rzystorach dla drugiego kanału. Okrutnie przewymiarowany C4 i tak zlikwiduje przesłuch. Czy któryś z Kolegó potrafi uzasadnić obecność diod w anodach lamp? Czy tu chodzi o tłumienie pasożytniczych oscylacji?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

jacekk pisze:Pytanie z innej beczki. Czemu nie stosuje się PCB w takich wzmacniaczach? Czyżby taki straszny pająk-wisielec był bardziej audiofilski niż porządne PCB? Przecież koszt wykonania płytki jest w zasadzie pomijalny przy cenach niektórych wzmacniaczy.
O to musiałbyś się zapytać konstruktora tego wzmacniacza. Tam jest zresztą "płytka montażowa" z elektrolitami. Są one jednak jedynie przyklejone do jej powierzchni.
Piotr pisze:...Rzecz nieopłacalna kompletnie, natomiast ciekawy temat do pracy, gdyż mamy z góry narzucone pewne ograniczenia i kształt projektu.
Piotr - jestem pod wrażeniem :) . Też uważam, że odbudowa tego wzmacniacza może być bardzo ciekawa. Dobrze by było, aby przy okazji była - jeśli nie opłacalna - to chociaż abym nie musiał dołożyć do tego przedsięwzięcia - wzmacniacz w końcu nie jest mój.
Krzysiek16 pisze:...Czy któryś z Kolegów potrafi uzasadnić obecność diod w anodach lamp? Czy tu chodzi o tłumienie pasożytniczych oscylacji?
Te diody również mnie bardzo interesują - nie wspomniałem o nich bo wczesniej chciałem definitywnie wyjaśnić ich rolę. Ze stosowaniem diod w układzie SRPP spotkałem się gdzieś, ale w innej konfiguracji. Były one włączane nie w obwodach anody dolnych lamp, lecz w obwodach katod górnych lamp - i to nie wszystkich jednocześnie. Takie sztuczki miały służyc pracy równolegle łączonych lamp w różnych klasach - nie tylko w klasie A (różne przedpięcia siatek) - w tej pracowała tylko jedna gałąź układu - ta bez diod. Muszę poszukać dokładnie gdzie był taki układ. W tym konkretnym przypadku według mnie wstawienie diod praktycznie niewiele zmienia bo wpływa w zasadzie wyłącznie na wartość napięcia anodowego dolnych lamp, która zmniejsza się o spadek napięcia na diodach. Ta zmiana jest praktycznie bez znaczenia. Wykazują to zresztą wstępne wyniki symulacji, które zrobiłem. Pobawię się jeszcze symulatorem i postaram się pokazać wyniki. Nie wykluczam, ze ich rola jest taka jak napisałeś - ale muszę przyznać, że nie za bardzo mnie to przekonuje. Może ktoś zna logiczne uzasadnienie ich stosowania.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Nie ma co zastanawiać po co są te diody są.
Jeśli układ pracuje w zakresie aktywnym to one cały czas przewodzą i nie mają znaczenia jeśli chodzi o zjawiska pierwszego rzędu.
One mają być i mądrze wyglądać.
Pewnie analizując dokładniej wyjdą nam niewielkie zniekształcenia jakie wprowadzają z uwagi na nieliniowości U/I.
Jak patrzę na tą konstrukcję to mam mdłości. Większość z jej podobnych jest komponowana a nie projektowana. Często przez ludzi mających tylko poczucie własnego talnetu i dobry PR.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ukaniu pisze:...Pewnie analizując dokładniej wyjdą nam niewielkie zniekształcenia jakie wprowadzają z uwagi na nieliniowości U/I....
I tak to właśnie na razie wygląda :? . Nie widać racjonalnych przyczyn wlutowania tych diod (oprócz idiotycznego wprowadzenia do układu elementów nieliniowych).
Są cztery możliwości:
1. Jest to "kompozycja artystyczna" - takie srele-morele podkreślone przez bajer :wink: . Może konstruktor zrobił to dla ubawu wyobrażając sobie kogoś takiego jak ja próbującego rozgryźć ten myk.
2. Jest to fragment czegoś co podlegało jakimś przemyśleniom ale nie zostało do końca zrealizowane i konstruktor zapomniał je usunąć.
3. Jest to pozostałość po jakimś "liftingu" wykonanym dla zbajerowania użytkownika już po wprowadzeniu wzmacniacza na rynek.
4. Jest to coś co ma jednak uzasadnienie (np. jakaś forma zabezpieczenia przed czymś), tylko na razie nie wiem jakie - w każdym bądź razie nadal przeszukuję internet aby się o tym przekonać.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Uruchomiłem w końcu ten wzmacniacz. Wspomniane diody rzeczywiście są cały czas włączone .
Parę ciekawostek. Drugi stopień SRPP na lampach 6N6P jest zasilany napięciem około +600V :shock: . To napięcie przyjmuje podaną wartość po 20-30 sekundach - w momencie włączenia przez ten czas, zanim lampy końcowe obciążą zasilacz panuje tam napięcie prawie +700V :shock: . Lampa 6S41S na anodzie ma też prawie +600V :shock: . Lampa ta nie ma ani rezystora katodowego ani stałego ujemnego przedpięcia siatki. Uzyskuje się je przez bezpośrednie podłączenie (bez kondensatora) wyjścia układu SRPP, na którym panuje połowa napięcia zasilania (+600V) czyli +300V do siatki lampy 6S41S, której z kolei aplikuje się około +400V na katodę (więc napięcie anoda-katoda to 200V - uff co za ulga :) ). Tak więc wyjście SRPP jest na poziomie -100V w stosunku do katody 6S41S - i oto mamy przedpięcie. Kombinacja całkiem ciakawa :) .
Wszystkie te napięcia "pływają" jak Batory po Atlantyku. Topologia zapewnia, że jeśli zawiedzie któryś z elementów składowych układu to wzmacniacz z hukiem poleci w kosmos :( i nie będzie do tego potrzebna żadna rakieta nośna :wink: .
Bardziej szczegółowe pomiary przede mną :) .
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Jezusie Panie! Ale nie słyszałem o masowym wywoływaniu pożarów przez te wzmacniacze, a przecież trochę ich poszło w świat.