Coś mi latoś obrodziły Polskie Philipsy
Kupiłem polskiego Philipsa 4-39B. nr.3445.
Stan średni. Brak głośnika ale trafo jest, niewielkie braki w fornirze - to co odstaje to powinno się bez problemu przykleić.
Komplet lamp: 3 telefunkena i KF4 philipsa. Sprawdziłem - wszystkie mają żarzenie. Radio niegrzebane, chyba od wojny przeleżało w stodole, ale myszy go nie widziały. Skala polska niewytarta. To co zauważyłem to całkowicie sparciałe żółte przewody przy chassis -
Są dwa pokrętła - powiedzcie mi które jest oryginalne? To pełne czy to z białą obwódką? Będę zamawiał kopie.
zagore1 pisze: Są dwa pokrętła - powiedzcie mi które jest oryginalne?
Oryginalne jest to lewe bez rowka. Dwa środkowe miały większą średnicę, a skrajne były nieco mniejsze. Zdarzały się egzemplarze z czterema mniejszymi pokrętłami.
Skrzynka prawie gotowa - teraz politura sezonuje Później końcowe polerowanie.
Skrzynka oczywiście nie wygląda jak nowa, ale patrząc na stan zakupu jest trochę lepiej
Zdobyłem philipsowski głośnik, chassis uruchamia kolega z forum. ( transformator głośnikowy wymaga przezwojenia, ale to dla kolegi nie jest problem). Lampy zostały sprawdzone na mierniku - wszystkie są dobre. Mam już wszystkie pokrętła. Brakująca mosiężna listwa już dorobiona. Brakuje tylko tylnej ścianki - trzeba będzie z tym jakoś żyć
Może jeszcze w tym roku zagra....
Przy okazji postu,ale raczej chyba dla ogólnej wiedzy innych Kolegów, odbudowujących radia lampowe bateryjne na lampach "K" z epoki, przypominam zawczasu,że jeszcze obecnie tanie i walające się bezproduktywnie po aukcjach radzieckie lampki 2K,2Ż 2X,SO- kiedyś pójdą w cenę i staną się rarytasami, jako funkcjonalne odpowiedniki różnych KK,KF,KB i KL.Niemcy już na nich odpalają u siebie.
Nie znam wystawiających je i nie naganiam im klientów za profit,tylko po prostu myślę z wyprzedzeniem,nie - typu "Mądry Polak po szkodzie".
Widocznie miałem niepolskich przodków:-).
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t".
PS: 2K i 2Ż oraz SO wejdą w "wydmuszki" po "K".
2H1Ł niestety - nie,ale mam nadzieję,że jest naokoło np.KB2 dosyć luzu na grubszy wałek tej lampy,
postawiony na małym bocznostyku.
kraz pisze:Witam, z głośnikiem trzeba uważać nie wszystkie się nadają w tym modelu Philips zastosował głośnik nisko omowy około 2 om, pozdrawiam Hieronim.
A czym grozi założenie zwykłego głośnika?? Spalę trafo?
Witam, spalić się nie spali ale będzie bardzo cicho grać, do testów przy swoim założyłem inny głośnik 4 omowy stary oryginalny został w skrzynce i zastanawiałem się czemu w skrzynce grał a bez nie myślę sobie "kie licho" a myślę pomierzę głośniki i wszystko się wyjaśniło, przyznam się że nie spodziewałem się takiego triku w philipsie, mój głośnik ma 1,6 oma, pozdrawiam Hieronim.
Tarczka już na "swoim" miejscu.. Zakoszę moim córkom niebieski lakier do paznokci i spróbuję nałożyć na czerwone tło napisu Philips aby zmienić na właściwe
A już tak całkiem poza tematem - moje dzieci skończyły wczoraj w sumie 101 lat. A do emerytury jeszcze dekada...
Trzeba po prostu odpowiednio wcześnie zacząć i odpowiednio długo kontynuować temat :lol .
627B też jest mocno podobny.
Jeżeli schematy 627B i 628B są potrzebne,
to mogę dosłać skan na majla.
W razie dramatu z brakiem lamp pozwalam sobie
wspomnieć o możliwych podmianach tymczasowych
na radzieckie SO-242,2K2,2H1Ł i np.2P29Ł.
Niedawno jeszcze byłe na aukcjach Al.
Może jeszcze są tam w dwóch miejscach lampowych
do odpolowania?
Mogę też spróbować poszukać niektórych z nich w
moich zapasach.
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"
ballasttube pisze:Przy okazji postu,ale raczej chyba dla ogólnej wiedzy innych Kolegów, odbudowujących radia lampowe bateryjne na lampach "K" z epoki, przypominam zawczasu,że jeszcze obecnie tanie i walające się bezproduktywnie po aukcjach radzieckie lampki 2K,2Ż 2X,SO- kiedyś pójdą w cenę i staną się rarytasami, jako funkcjonalne odpowiedniki różnych KK,KF,KB i KL.Niemcy już na nich odpalają u siebie.
Nie znam wystawiających je i nie naganiam im klientów za profit,tylko po prostu myślę z wyprzedzeniem,nie - typu "Mądry Polak po szkodzie".
Widocznie miałem niepolskich przodków:-).
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t".
PS: 2K i 2Ż oraz SO wejdą w "wydmuszki" po "K".
2H1Ł niestety - nie,ale mam nadzieję,że jest naokoło np.KB2 dosyć luzu na grubszy wałek tej lampy,
postawiony na małym bocznostyku.
Będę reanimował Kosmosa K97B - ponieważ jest bez lamp, może spróbowałbym z tymi radzieckimi lampami.
Jakie to dokładnie powinny być lampy??