Coś mi latoś obrodziły Polskie Philipsy
Kupiłem polskiego Philipsa 4-39B. nr.3445.
Stan średni. Brak głośnika ale trafo jest, niewielkie braki w fornirze - to co odstaje to powinno się bez problemu przykleić.
Komplet lamp: 3 telefunkena i KF4 philipsa. Sprawdziłem - wszystkie mają żarzenie. Radio niegrzebane, chyba od wojny przeleżało w stodole, ale myszy go nie widziały. Skala polska niewytarta. To co zauważyłem to całkowicie sparciałe żółte przewody przy chassis -
Są dwa pokrętła - powiedzcie mi które jest oryginalne? To pełne czy to z białą obwódką? Będę zamawiał kopie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
zagore1 pisze: Są dwa pokrętła - powiedzcie mi które jest oryginalne?
Oryginalne jest to lewe bez rowka. Dwa środkowe miały większą średnicę, a skrajne były nieco mniejsze. Zdarzały się egzemplarze z czterema mniejszymi pokrętłami.
Skrzynka prawie gotowa - teraz politura sezonuje Później końcowe polerowanie.
Skrzynka oczywiście nie wygląda jak nowa, ale patrząc na stan zakupu jest trochę lepiej
Zdobyłem philipsowski głośnik, chassis uruchamia kolega z forum. ( transformator głośnikowy wymaga przezwojenia, ale to dla kolegi nie jest problem). Lampy zostały sprawdzone na mierniku - wszystkie są dobre. Mam już wszystkie pokrętła. Brakująca mosiężna listwa już dorobiona. Brakuje tylko tylnej ścianki - trzeba będzie z tym jakoś żyć
Może jeszcze w tym roku zagra....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przy okazji postu,ale raczej chyba dla ogólnej wiedzy innych Kolegów, odbudowujących radia lampowe bateryjne na lampach "K" z epoki, przypominam zawczasu,że jeszcze obecnie tanie i walające się bezproduktywnie po aukcjach radzieckie lampki 2K,2Ż 2X,SO- kiedyś pójdą w cenę i staną się rarytasami, jako funkcjonalne odpowiedniki różnych KK,KF,KB i KL.Niemcy już na nich odpalają u siebie.
Nie znam wystawiających je i nie naganiam im klientów za profit,tylko po prostu myślę z wyprzedzeniem,nie - typu "Mądry Polak po szkodzie".
Widocznie miałem niepolskich przodków:-).
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t".
PS: 2K i 2Ż oraz SO wejdą w "wydmuszki" po "K".
2H1Ł niestety - nie,ale mam nadzieję,że jest naokoło np.KB2 dosyć luzu na grubszy wałek tej lampy,
postawiony na małym bocznostyku.
kraz pisze:Witam, z głośnikiem trzeba uważać nie wszystkie się nadają w tym modelu Philips zastosował głośnik nisko omowy około 2 om, pozdrawiam Hieronim.
A czym grozi założenie zwykłego głośnika?? Spalę trafo?
Witam, spalić się nie spali ale będzie bardzo cicho grać, do testów przy swoim założyłem inny głośnik 4 omowy stary oryginalny został w skrzynce i zastanawiałem się czemu w skrzynce grał a bez nie myślę sobie "kie licho" a myślę pomierzę głośniki i wszystko się wyjaśniło, przyznam się że nie spodziewałem się takiego triku w philipsie, mój głośnik ma 1,6 oma, pozdrawiam Hieronim.
Tarczka już na "swoim" miejscu.. Zakoszę moim córkom niebieski lakier do paznokci i spróbuję nałożyć na czerwone tło napisu Philips aby zmienić na właściwe
A już tak całkiem poza tematem - moje dzieci skończyły wczoraj w sumie 101 lat. A do emerytury jeszcze dekada...
Trzeba po prostu odpowiednio wcześnie zacząć i odpowiednio długo kontynuować temat :lol .
627B też jest mocno podobny.
Jeżeli schematy 627B i 628B są potrzebne,
to mogę dosłać skan na majla.
W razie dramatu z brakiem lamp pozwalam sobie
wspomnieć o możliwych podmianach tymczasowych
na radzieckie SO-242,2K2,2H1Ł i np.2P29Ł.
Niedawno jeszcze byłe na aukcjach Al.
Może jeszcze są tam w dwóch miejscach lampowych
do odpolowania?
Mogę też spróbować poszukać niektórych z nich w
moich zapasach.
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"
ballasttube pisze:Przy okazji postu,ale raczej chyba dla ogólnej wiedzy innych Kolegów, odbudowujących radia lampowe bateryjne na lampach "K" z epoki, przypominam zawczasu,że jeszcze obecnie tanie i walające się bezproduktywnie po aukcjach radzieckie lampki 2K,2Ż 2X,SO- kiedyś pójdą w cenę i staną się rarytasami, jako funkcjonalne odpowiedniki różnych KK,KF,KB i KL.Niemcy już na nich odpalają u siebie.
Nie znam wystawiających je i nie naganiam im klientów za profit,tylko po prostu myślę z wyprzedzeniem,nie - typu "Mądry Polak po szkodzie".
Widocznie miałem niepolskich przodków:-).
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t".
PS: 2K i 2Ż oraz SO wejdą w "wydmuszki" po "K".
2H1Ł niestety - nie,ale mam nadzieję,że jest naokoło np.KB2 dosyć luzu na grubszy wałek tej lampy,
postawiony na małym bocznostyku.
Będę reanimował Kosmosa K97B - ponieważ jest bez lamp, może spróbowałbym z tymi radzieckimi lampami.
Jakie to dokładnie powinny być lampy??