O analizatorach i rowerach :)

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: O analizatorach i rowerach :)

Post autor: MarekSCO »

Jak dam radę to pomogę oczywiście :)
Tylko muszę sobie go przypomnieć... Jaką dokumentacją operujesz ? ( podaj link bezpośredni OK ? )
I jak zrobisz kabel, to wrzuć fotkę ekranu z sygnałem z kalibratora jakiegoś :)
No i fotki wnętrza :) bom ciekaw jak diabli :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: ciasteczkowypotwor »

Na zakresie 1.8-4.2GHz pokazuje powiedzmy, ze to co na poprzednim zdjęciu, Przy ustawieniu spanu 200MHz, pokazuje dwa prążki oddalone o 400MHz, czyli coś jak w serwisówce piszą. Natomiast, na pozostałych zakresach, najpierw pokazywał jeden prążek, gdzieś w okolicy początku skali ~200MHz, potem przestał go pokazywać - jak wyregulowałem generator 180MHz i włożyłem nowy nuwistor do generatora harmonicznych, bo nic nie było na wyjściu. (Robiłem to wczoraj koło północy, więc może i pokazuje nadal)
Czułość IF gain jest na 70dB ustawiona i pojawia się prążek pokazujący około -50dB, przy podaniu na wejście -20dB. Na gałki ogólnie reaguje, nie rozgryzłem jeszcze o co chodzi z tym signal identifier. Ustawienie Stabilizacji, STABILIZED nie działa, sygnał ucieka.

Naładuje się bateria w aparacie, to wrzucę trochę nagich zdjęć :)
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Właśnie czytam dokumentację tego cuda :) Poezja normalnie :)
Tyle, że trochę mi jeszcze zejdzie zanim to ogarnę ;)
Pięknie to zrobili :) W ogóle podoba mi się ten styl...
Szybciutko "schodzimy" na 200 MHz i dopiero tam zaczynamy tak naprawdę wzmacniać...
A do tego poziomu stosujemy... Magię :lol:
Ten signal identifier masz zrobiony w strojeniu tego oscylatora 180 MHz zdaje się :)
Załączniki
sigident.jpg
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Ta identyfikacja sygnału chyba działa, bo prążek przesuwa się, a po naciśnięciu przycisku wraca do pierwotnego położenia.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dark_one »

Witam,
kabel ze złączem szufladowym służy do automatycznego sterowania zakresem IF (w pozycji auto select) za pomocą przełącznika spanu. Zapiąłeś tłumik 50ohm na wyjściu od tylca ? Analizator bez zewnętrznego mieszacza chodzi do 12,4 GHz, ale ze zdjęć z alledrogo widziałem, że Twój jest nieco ogołocony ...
To co wstawiłeś na zdjęciu to sygnał z BWO - to tak ma wyglądać, no może zbocza powinny być nieco "ładniejsze" ale to może też być kwestia karcinotronu a raczej jego stopnia zużycia. To co podajesz na wejście jest mieszane ze sygnałem z BWO i wyświetlane w odpowiedni sposób - do identyfikacji produktu mieszania o numerze x służy właśnie signal identifier na pozycji x. Jest on najbardziej przydatny na zakresach wyższych od podstawowego.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

dark_one, a co z napięciami +-15V i +24V które tym złączem idą? Są do czegoś potrzebne?
Z tyłu nie ma obciążenia, nie ma go też w środku w prawym dolnym rogu, patrząc od góry, tam wystaje kabelek z N. Ale ogólnie, czy je wkręcę czy nie, to wyświetla to samo.
Jak będę miał dziś chwilę, to wrzucę zdjęcie, co pokazuje na pierwszym zakresie, a co na 1.8GHz-4.2GHz po podaniu sygnału. Na tym drugim odnoszę wrażenie, ze jest OK, tylko czułość jet zaniżona o jakieś 50-70dB.

PS. licytowałeś go?

Wygląda to tak po podaniu 2,2GHz na zakresie 1,8-4,2GHz:
Odnoszę wrażenie, ze nuwistory w skrzyneczce u góry, działają w cały świat - są zużyte.

Oraz poniżej, dla Marka rozbierane zdjęcia.

Po ręcznym wciśnięciu przekaźnika A8, zaczyna trochę wyświetlać na zakresie 0.01-2GHz, po podaniu sygnału w okolicy 1GHz.
Załączniki
hp4.jpg
hp5.jpg
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Witaj,
tak licytowałem, a w zasadzie miałem licytować display z przeznaczeniem na zapas (tam w zasilaczu są mylarowe kondensatory ... popatrz sobie na jakie napięcie i przy jakich gabarytach :-) ), ale się spóźniłem. Potem licytowałem moduł analizatora, ale już bez przekonania i ten nick jakiś taki był znajomy :-) Natomiast oscyla HP też miałem licytować i to ostro, ale mnie w delegację wysłali :D ... od jakiegoś czasu szukam mainframe do wkładki analizatora widma HP, ale myślę że gość jeszcze taki będzie miał, bo co pewien czas się u niego pojawia, poza tym to nie jest jakaś pilna potrzeba.
Jutro wieczorem wrzucę zdjęcia połączeń z tyłu tak jak są w moim urządzeniu. Tego analizatora było kilka wersji, w starszych tłumik był obowiązkowy bo można było uwalić BWO, a w nowszych pomyśleli o tym i było jakieś zabezpieczenie. Na karcinotron uważaj, bo jest bardzo czuły na obce pola magnetyczne, wibracje i jest dramatycznie drogi, pomijam fakt, że już nie jest produkowany (zawsze można wstawić YIG ...).
Wracając do displaya - technicznie możliwe jest podłączenie dowolnego oscyloskopu i taki był zamysł konstruktorów - myk z napięciami polega na tym, że to jest sterowanie dla przełączania wzmocnienia, automatycznego skalowania wyświetlania, oraz czasu przemiatania. Kabel ze złączem szufladowym jest typu 1 - 1, na ebayu mają takie wtyczki zaciskane na taśmę.
Fajnie, że trafił do Ciebie - o wiele lepiej niż jak miałbym go rozkompletować - w rezultacie nasze forum wzbogaca się o kolejny "back breaking oscillator". To naprawdę perełka, a do tego potrafi zadziwić. Tak na dokładkę powiem Ci, że on tylko nominalnie ma czułość -70dB - jak zdobędziesz HP8690 to zacznie słyszeć o wiele lepiej :D
Postaram się pomóc Ci w uruchomieniu a przy okazji sam się zabiorę za kalibrację bo już na to czas :-)
Pozdrawiam !!!
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Oscyloskop kupiłem, bo tanio był :). Dziś powinny przyjść mi wtyki to zlutuję kabel.

Jeśli karcinotron jest rzeczywiście bardzo delikatny, to już chyba może nie działać, jak kurier rozwalił mi nim schody?

Co to jest ten helix power supply? O co w nim chodzi?
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

To jest zasilanie helikalnej elektrody za pomocą której "moduluje się" strumień elektronów wewnątrz karcinotronu. Inaczej, wytwarza na tym strumieniu falę bieżącą (lub falę wsteczną - stąd nazwa BWO - Backward Wave Oscillator). W kształcie jest to podobne do elektrod rozproszonego odchylania z naszych ukochanych teków 79xx czy 78xx tyle tylko, że średnica heliksu jest stała a nie zmienna. Z grubsza można to traktować jak siatkę lampy elektronowej :-)
BWO raczej działa - inaczej analizator nie wyświetlałby tego piku na początku zakresu.
Załączniki
układ połączeń
układ połączeń
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Dark_one, właśnie pik nie jest na początku zakresu, a na 180MHz, natomiast na zakresie 1,8-4,2 nie ma go w ogóle. Dlatego byłem zdziwiony co to za pik.

180A wskrzeszone :)
Załączniki
180a.jpg
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Jeszcze nie przesądzałbym o tym że BWO jest padnięte. Może to być kwestia dostrojenia ... z BWO wychodzi sygnał zmienny w zakresie takim jak podstawowy analizatora czyli 10MHz do 2GHz. Podepnij się z jakimś częstościomierzem na wyjście z tej lampy i zobacz co tam jest - złącze jest typu N. Karcinotrony przestrajane są napięciowo - zupełnie jak moduły YIG (podobieństwo to nie jest przypadkowe ...) więc łatwo można sprawdzić czy sterowanie działa. W ostateczności na alledrogo znany demonter aparatury wojskowej co pewien czas oferuje YIG o zbliżonym (a nawet nieco szerszym) paśmie przestrajania nota bene tak jak omawiany karcinotron to cudo jest również z firmy Watkins&Johnson. Zdaję sobie sprawę, że w takim sprzęcie to ostateczność, ale przy zastosowaniu metod nieinwazyjnych można osiągnąć całkiem niezłe rezultaty :-)
Pięknie wygląda ten HPek :-) moje gratulacje - a co go bolało ?
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Jedna wtyka od BWO był odkręcona lekko, pewnie ktoś już to sprawdzał. Jak znajdę trochę sił to go wtaszczę na biórko spowrotem i sprawdzę.

HP miał przepalony bezpiecznik od WN. Poza tym, pokrzywione gałki, oraz chyba nigdy nie użyty drugi kanał, musiałem trochę nakręcić się pokrętłem, aby zaczęło stykać. Natomiast kalibrację trzymał wzorcowo!
Jest w nim za to ciekawostka - filtr na ekranie - z siatki, do redukcji zakłóceń, nie miałem jeszcze takiego :)

Sprawdzone, za cyrkulatorem. Przestraja się od około 1,8GHz-3,6GHz.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Taki filtr z siatki mam w Teku 7904 plus zatyczki metalowe na wszystkie gniazda BNC, dodatkowe blaszki stykowe na obrzeżach otworów na wkładki, kilka ekranów wewnątrz - całość nazywali "EMI Modification" :-)
Przepraszam za pomyłkę - BWO stroi od 2 do 4 GHz natomiast wynik mieszania leży jak w poście wyżej... podawałem zakres z pamięci ... czyli jednak działa !!! To znakomita wieść - resztę elementów aktywnych (poza jedną diodą) da się w zasadzie prędzej czy później dokupić :D
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Ten HP 180A też ma wszędzie uszczelki pozakładane, chociaż nie ma ich na dziurkach obudowy :)

Czyli sa szanse ze zadziała ten analizator :) Jak znajdę trochę więcej czasu, to go bardziej rozbiorę i pomierzę.
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Wczoraj podałem różne inne sygnały na anlizator. Dorobiłem również i kabel.
Okazało się, iż działa, ale ma bardzo zaniżoną czułość, myślę, że to będzie problem z pierwszym mikserem.
ODPOWIEDZ