Nie chodzi mi o powszechnie znane dwie odmiany pokręteł ciemnych i jasnych. Obie odmiany miały ten sam kształt. Pytanie brzmi - czy fabrycznie montowano jeszcze jakieś inne? Mam Sonatinę 6182, w której pokrętła bardzo przypominają te z Bolero lub Tatr. Dotąd sądziłem, że ktoś kiedyś takie zamontował i po sprawie. Niedawno widziałem na ZPA identycznie wyglądającą Sonatinę (też czarna skala, co wskazywałoby na 6182)
http://allegro.pl/stare-lampowe-radio-i3508165325.html
i zacząłem szukać zdjęć w sieci. Okazało się, że owszem rzadko, ale się trafiają.
I teraz nie wiem czy po prostu zbieg okoliczności, że iluś-tam takim odbiornikom różni właściciele przeszczepili takie same gałki, czy też fabrycznie krótka seria dostała to co było pod ręką, gdy chwilowo zabrakło właściwych?
Czy ktoś z Was zetknął się z Sonatiną z takimi pokrętłami?
Sonatina - różne pokrętła
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Sonatina - różne pokrętła
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Re: Sonatina - różne pokrętła
radyjka Sonatina ,oraz Bolero i Tatry pochodzą mniej więcej z tego samego okresu produkcji-od 1957r,ale to pierwsze jest z Diory,te dwa następne z ZRK.Patrząc na Twoje foto Sonatiny odnosi się wrażenie ,że te duże gały tam nie pasują,w proporcji do wymiarów skali.Może ktoś to rozstrzygnie,ale moim skromnym zdaniem nie było takich gałek w oryginalnym radio.Przynajmniej ja się z tym nie spotkałem.W dawnych zakładach serwisujących lampowy sprzęt RTV,dochodziło nader często do przypadkowej,lub zamierzonej zamiany elementów,jak gałki ,czy tylne ścianki.
pozdrawiam Roman
pozdrawiam Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 625...1249 postów
Patrz, do głowy mi nie przyszło, że to może być wynik zamiany u naprawiaczy. Choć wtedy właściciel raczej by zauważył i zaprotestował, bo rzeczywiście te gały pasują do małej Sonatiny raczej średnio.
-
- 75...99 postów
Również spotkałem Sonatinę z wielkimi gałkami, dokładnie takimi samymi jak te z ogłoszenia na tablicy. Wątpię, żeby to był przypadek. Fabrycznie odbiorniki te wychodziły z czarnymi pokrętłami Nokturna, przynajmniej ja mam taki egzemplarz, który od nowości jest w mojej rodzinie i był kupiony z takimi gałkami.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 6250...9374 posty
Cześć! Z tego co zdążyłem się zorientować to klasyczne gałki (te małe, ładne) występowały w Sonatinie z podwójnym zakresem fal średnich natomiast odbiorniki z podwójnym zakresem fal krótkich miały te paskudne, duże gałki. Myślę że to się potwierdza.
Co do Sonatin z mniejszymi gałkami to występowały dwa rodzaje: kremowe i brązowo-czarne.
Salve!
Co do Sonatin z mniejszymi gałkami to występowały dwa rodzaje: kremowe i brązowo-czarne.
Salve!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Re: Sonatina - różnice
A, czyli potwierdza się, że te wielkie gały trafiały się tylko w późniejszej wersji - DSKK. Jako alternatywa dla klasycznych małych, bo widywałem także i takie w 6182. Ale generalnie nieśmiało wychodzi na to, że jednak to "rozwiązanie" fabryczne.
Małe gałki jasne występowały w jasnych skrzynkach, ciemne przy ciemnych/czarnych skrzynkach.
Przy okazji - różnice dotyczą także skal. Przeważają zielone, czarne są w mniejszości. I te czarne wyłącznie (?) widywane są w wersji DSKK 6182. Zielone w obu wersjach.
Jeśli zaś wziąć pod uwagę inne radia lampowe produkowane w kraju z mnogością ich odmian dotyczących schematów, skrzynek, skal, kolorów, gałek itp, to wychodzi na to, że rodzimi producenci zrobili przyjemność kolekcjonerom, bo wariacji jest od groma i można stworzyć kolekcję liczącą kilkadziesiąt odbiorników, zbierając tylko Pioniery, Agi, Stolice itp i nie będzie dwóch identycznych sztuk.
Małe gałki jasne występowały w jasnych skrzynkach, ciemne przy ciemnych/czarnych skrzynkach.
Przy okazji - różnice dotyczą także skal. Przeważają zielone, czarne są w mniejszości. I te czarne wyłącznie (?) widywane są w wersji DSKK 6182. Zielone w obu wersjach.
Jeśli zaś wziąć pod uwagę inne radia lampowe produkowane w kraju z mnogością ich odmian dotyczących schematów, skrzynek, skal, kolorów, gałek itp, to wychodzi na to, że rodzimi producenci zrobili przyjemność kolekcjonerom, bo wariacji jest od groma i można stworzyć kolekcję liczącą kilkadziesiąt odbiorników, zbierając tylko Pioniery, Agi, Stolice itp i nie będzie dwóch identycznych sztuk.
-
- 1875...2499 postów
Takie cuda przytrafiały sie nie tylko nam.Porzadni Germanie też potrafili dawać różne gały pokretła i suwaki potków nie wspominając o elementach elektronicznych.Co ciekawe sprzęty róznią sie niewiele numerem seryjnym.
Sądzę że firmy zabezpieczały sie biorąc podzespoły od kilku dostawców.Podobne praktyki można zaobserwować w przemyśle moto gdzie montowano np alternatory czy reflektory od róznych producentów.
Pozdrawiam Tomasz
Sądzę że firmy zabezpieczały sie biorąc podzespoły od kilku dostawców.Podobne praktyki można zaobserwować w przemyśle moto gdzie montowano np alternatory czy reflektory od róznych producentów.
Pozdrawiam Tomasz