Sonatina - różne pokrętła

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Sonatina - różne pokrętła

Post autor: tradytor »

Nie chodzi mi o powszechnie znane dwie odmiany pokręteł ciemnych i jasnych. Obie odmiany miały ten sam kształt. Pytanie brzmi - czy fabrycznie montowano jeszcze jakieś inne? Mam Sonatinę 6182, w której pokrętła bardzo przypominają te z Bolero lub Tatr. Dotąd sądziłem, że ktoś kiedyś takie zamontował i po sprawie. Niedawno widziałem na ZPA identycznie wyglądającą Sonatinę (też czarna skala, co wskazywałoby na 6182)

http://allegro.pl/stare-lampowe-radio-i3508165325.html

i zacząłem szukać zdjęć w sieci. Okazało się, że owszem rzadko, ale się trafiają.
89270249_2_1000x700_radio-sonatina-zdjecia.jpg
I teraz nie wiem czy po prostu zbieg okoliczności, że iluś-tam takim odbiornikom różni właściciele przeszczepili takie same gałki, czy też fabrycznie krótka seria dostała to co było pod ręką, gdy chwilowo zabrakło właściwych?
Czy ktoś z Was zetknął się z Sonatiną z takimi pokrętłami?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Sonatina - różne pokrętła

Post autor: romanradio »

radyjka Sonatina ,oraz Bolero i Tatry pochodzą mniej więcej z tego samego okresu produkcji-od 1957r,ale to pierwsze jest z Diory,te dwa następne z ZRK.Patrząc na Twoje foto Sonatiny odnosi się wrażenie ,że te duże gały tam nie pasują,w proporcji do wymiarów skali.Może ktoś to rozstrzygnie,ale moim skromnym zdaniem nie było takich gałek w oryginalnym radio.Przynajmniej ja się z tym nie spotkałem.W dawnych zakładach serwisujących lampowy sprzęt RTV,dochodziło nader często do przypadkowej,lub zamierzonej zamiany elementów,jak gałki ,czy tylne ścianki.
pozdrawiam Roman
karm kthehet
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Patrz, do głowy mi nie przyszło, że to może być wynik zamiany u naprawiaczy. Choć wtedy właściciel raczej by zauważył i zaprotestował, bo rzeczywiście te gały pasują do małej Sonatiny raczej średnio.
Szymon95
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Szymon95 »

Również spotkałem Sonatinę z wielkimi gałkami, dokładnie takimi samymi jak te z ogłoszenia na tablicy. Wątpię, żeby to był przypadek. Fabrycznie odbiorniki te wychodziły z czarnymi pokrętłami Nokturna, przynajmniej ja mam taki egzemplarz, który od nowości jest w mojej rodzinie i był kupiony z takimi gałkami.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cześć! Z tego co zdążyłem się zorientować to klasyczne gałki (te małe, ładne) występowały w Sonatinie z podwójnym zakresem fal średnich natomiast odbiorniki z podwójnym zakresem fal krótkich miały te paskudne, duże gałki. Myślę że to się potwierdza.
Co do Sonatin z mniejszymi gałkami to występowały dwa rodzaje: kremowe i brązowo-czarne.
Salve!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Sonatina - różnice

A, czyli potwierdza się, że te wielkie gały trafiały się tylko w późniejszej wersji - DSKK. Jako alternatywa dla klasycznych małych, bo widywałem także i takie w 6182. Ale generalnie nieśmiało wychodzi na to, że jednak to "rozwiązanie" fabryczne.
Małe gałki jasne występowały w jasnych skrzynkach, ciemne przy ciemnych/czarnych skrzynkach.
Przy okazji - różnice dotyczą także skal. Przeważają zielone, czarne są w mniejszości. I te czarne wyłącznie (?) widywane są w wersji DSKK 6182. Zielone w obu wersjach.

Jeśli zaś wziąć pod uwagę inne radia lampowe produkowane w kraju z mnogością ich odmian dotyczących schematów, skrzynek, skal, kolorów, gałek itp, to wychodzi na to, że rodzimi producenci zrobili przyjemność kolekcjonerom, bo wariacji jest od groma i można stworzyć kolekcję liczącą kilkadziesiąt odbiorników, zbierając tylko Pioniery, Agi, Stolice itp i nie będzie dwóch identycznych sztuk.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Takie cuda przytrafiały sie nie tylko nam.Porzadni Germanie też potrafili dawać różne gały pokretła i suwaki potków nie wspominając o elementach elektronicznych.Co ciekawe sprzęty róznią sie niewiele numerem seryjnym.

Sądzę że firmy zabezpieczały sie biorąc podzespoły od kilku dostawców.Podobne praktyki można zaobserwować w przemyśle moto gdzie montowano np alternatory czy reflektory od róznych producentów.
Pozdrawiam Tomasz