naprawa głośnika Pionier czyli...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

naprawa głośnika Pionier czyli...

Post autor: romanradio »

Witam
...czyli naprawa bez naprawy i zapożyczając od kol. Tomka(pozdrawiam!)
"Kolejna zbrodnia na Pionierze-i co mi teraz zrobicie?"
Mamy stary głośnik w stanie beznadziejnym-zatarta cewka,membrana w strzępach,a chcemy go wtyknąć do radyjka nie przedstawiającego dużej wartości.
Możemy go usprawnić w sposób -jak na fotkach.Wydłubany z odb. TV do utylizacji głośnik o wysokośći kosz/magnes umożliwiającej wklejenie do wewnątrz,oczywiście szerokopasmowy,a nie wysokotonowy można wkleić zwykłym butaprenem.Jeśli oryginalny głośnik jest skorodowany trzeba go oczywiście odnowić.Tkanina -woreczek na głośniku pozyskana przez odcięcie cichaczem np. firanki,wycięta w/g pokrywki z gara odp. średnicy,obszyta na obwodzie,aby tam wprowadzić i zacisnąć drut miedziany fi 0,5mm.
Do Pioniera bateryjnego wystarczy głośnik o mocy 1VA,do lampowego,czy kołchożnika 2-4VA
Na płótnie z przodu celowym jest napis (który i tak będą oglądać tylko kołatki,czy mole zżerające filc z obrzeży głośnika),ale nie będzie konsternacji,jeśli ktoś to kiedyś zechce demontować
pozdrawiam
Romanradio
932 (Kopiowanie).JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: naprawa głośnika Pionier czyli...

Post autor: AZ12 »

Witam

Można jeszcze zrobić tak:
bierzemy słynny głośnik Tonsil o mocy 5W i wycinamy do niego deseczkę, którą następnie przykręca się razem z tym głośnikiem w miejscu oryginału.
Ratujmy stare tranzystory!
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: bartek1025 »

Roman, z czego jest ten maleńki głośniczek na drugim z Twoich zdjęć? Bo mam identyczny i nie wiem z czego.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

AZ12 pisze:Witam

Można jeszcze zrobić tak:
bierzemy słynny głośnik Tonsil o mocy 5W i wycinamy do niego deseczkę, którą następnie przykręca się razem z tym głośnikiem w miejscu oryginału.
bartek1025 pisze:Roman, z czego jest ten maleńki głośniczek na drugim z Twoich zdjęć? Bo mam identyczny i nie wiem z czego.
Pozdrawiam!
ale wtedy nie masz w radyjku oryginalnego,choć z przeróbką niewidoczną z zewn.
młody kol. Bartek,naprawdę nie wiem z czego konkretnie,na pewno z jakiegoś "telewizura"
pozdrawiam R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

romanradio pisze:Możemy go usprawnić w sposób -jak na fotkach.Wydłubany z odb. TV do utylizacji głośnik o wysokośći kosz/magnes umożliwiającej wklejenie do wewnątrz,oczywiście szerokopasmowy,a nie wysokotonowy można wkleić zwykłym butaprenem.
A odwrotnie "niedasie" ?? :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

IMHO jest OK, ale lepiej byłoby dociąć kawałek deseczki dopasowany otworowo do nowego głośnika i wpasować go do deseczki starej, dopasowując jeno otwory do przykręcenia tejże deseczki do starej, oryginalnej.
Równie dobrze być to może kawałek preszpanu, tudzież kawałek płyty takiej jak stosują wariaci reklamujący siebie, przed wyborami do sejmu/senatu/samorządu, gdzie taki kawałek tego czegoś można sobie po wyborach zabrać ze słupa; bo nie sprzątają chamy...
Trafo zostawiłbym oryginalne bo jest demontowywalne. Można je przykręcić tam gdzie nie będzie przeszkadzać w montażu.
Jednak stosowałbym głośniki z nowszych TV bo mają ekran magnetyczny (czyli taki kubeczek nałożony na goły magnes - nie przyciąga wtedy nic). Jest ich całe mnóstwo w okolicy - stare "nowsze" TV a napewno nie zaszkodzi takie coś.
Takie moje zdanie jest, można się nie stosować ale w ten sposób mamy cały oryginalny głośnik w szafie i w każdej chwili można go reanimować w pożądany sposób.
Pozdrawiam serdecznie.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: merk1 »

Witam
W/g mnie jest to "sztuka dla sztuki" skoro można bez problemu kupić sprawny głośnik do Pioniera za 20,00 zł
Pozdr....
KS....
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

W/g mnie jest to "sztuka dla sztuki" skoro można bez problemu kupić sprawny głośnik do Pioniera za 20,00 zł
Kupić od człowieka, który pała się rozbieraniem Pionierów dla pozyskania pieniędzy a nie dlatego, że ma wolną sztukę, a jakże... Jak się nie ma to co lubi to się lubi to co ma. Jako wersja "alfa" głośnik może być do czasu zdobycia sprawnego tudzież naprawy starego.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Marcin K. pisze: Kupić od człowieka, który pała się rozbieraniem Pionierów dla pozyskania pieniędzy a nie dlatego, że ma wolną sztukę, a jakże...
Ano właśnie.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Marcinie.To sie nazywa komacel.Co do chamów to masz racje jak zwykle.
Pozdrawiam Tomasz