naprawa głośnika Pionier czyli...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
naprawa głośnika Pionier czyli...
Witam
...czyli naprawa bez naprawy i zapożyczając od kol. Tomka(pozdrawiam!)
"Kolejna zbrodnia na Pionierze-i co mi teraz zrobicie?"
Mamy stary głośnik w stanie beznadziejnym-zatarta cewka,membrana w strzępach,a chcemy go wtyknąć do radyjka nie przedstawiającego dużej wartości.
Możemy go usprawnić w sposób -jak na fotkach.Wydłubany z odb. TV do utylizacji głośnik o wysokośći kosz/magnes umożliwiającej wklejenie do wewnątrz,oczywiście szerokopasmowy,a nie wysokotonowy można wkleić zwykłym butaprenem.Jeśli oryginalny głośnik jest skorodowany trzeba go oczywiście odnowić.Tkanina -woreczek na głośniku pozyskana przez odcięcie cichaczem np. firanki,wycięta w/g pokrywki z gara odp. średnicy,obszyta na obwodzie,aby tam wprowadzić i zacisnąć drut miedziany fi 0,5mm.
Do Pioniera bateryjnego wystarczy głośnik o mocy 1VA,do lampowego,czy kołchożnika 2-4VA
Na płótnie z przodu celowym jest napis (który i tak będą oglądać tylko kołatki,czy mole zżerające filc z obrzeży głośnika),ale nie będzie konsternacji,jeśli ktoś to kiedyś zechce demontować
pozdrawiam
Romanradio
...czyli naprawa bez naprawy i zapożyczając od kol. Tomka(pozdrawiam!)
"Kolejna zbrodnia na Pionierze-i co mi teraz zrobicie?"
Mamy stary głośnik w stanie beznadziejnym-zatarta cewka,membrana w strzępach,a chcemy go wtyknąć do radyjka nie przedstawiającego dużej wartości.
Możemy go usprawnić w sposób -jak na fotkach.Wydłubany z odb. TV do utylizacji głośnik o wysokośći kosz/magnes umożliwiającej wklejenie do wewnątrz,oczywiście szerokopasmowy,a nie wysokotonowy można wkleić zwykłym butaprenem.Jeśli oryginalny głośnik jest skorodowany trzeba go oczywiście odnowić.Tkanina -woreczek na głośniku pozyskana przez odcięcie cichaczem np. firanki,wycięta w/g pokrywki z gara odp. średnicy,obszyta na obwodzie,aby tam wprowadzić i zacisnąć drut miedziany fi 0,5mm.
Do Pioniera bateryjnego wystarczy głośnik o mocy 1VA,do lampowego,czy kołchożnika 2-4VA
Na płótnie z przodu celowym jest napis (który i tak będą oglądać tylko kołatki,czy mole zżerające filc z obrzeży głośnika),ale nie będzie konsternacji,jeśli ktoś to kiedyś zechce demontować
pozdrawiam
Romanradio
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 3125...6249 postów
Re: naprawa głośnika Pionier czyli...
Witam
Można jeszcze zrobić tak:
bierzemy słynny głośnik Tonsil o mocy 5W i wycinamy do niego deseczkę, którą następnie przykręca się razem z tym głośnikiem w miejscu oryginału.
bierzemy słynny głośnik Tonsil o mocy 5W i wycinamy do niego deseczkę, którą następnie przykręca się razem z tym głośnikiem w miejscu oryginału.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 500...624 posty
Roman, z czego jest ten maleńki głośniczek na drugim z Twoich zdjęć? Bo mam identyczny i nie wiem z czego.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 1250...1874 posty
AZ12 pisze:Witam
ale wtedy nie masz w radyjku oryginalnego,choć z przeróbką niewidoczną z zewn.bartek1025 pisze:Roman, z czego jest ten maleńki głośniczek na drugim z Twoich zdjęć? Bo mam identyczny i nie wiem z czego.
Pozdrawiam!
młody kol. Bartek,naprawdę nie wiem z czego konkretnie,na pewno z jakiegoś "telewizura"
pozdrawiam R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
-
- 3125...6249 postów
A odwrotnie "niedasie" ??romanradio pisze:Możemy go usprawnić w sposób -jak na fotkach.Wydłubany z odb. TV do utylizacji głośnik o wysokośći kosz/magnes umożliwiającej wklejenie do wewnątrz,oczywiście szerokopasmowy,a nie wysokotonowy można wkleić zwykłym butaprenem.

-
- 6250...9374 posty
IMHO jest OK, ale lepiej byłoby dociąć kawałek deseczki dopasowany otworowo do nowego głośnika i wpasować go do deseczki starej, dopasowując jeno otwory do przykręcenia tejże deseczki do starej, oryginalnej.
Równie dobrze być to może kawałek preszpanu, tudzież kawałek płyty takiej jak stosują wariaci reklamujący siebie, przed wyborami do sejmu/senatu/samorządu, gdzie taki kawałek tego czegoś można sobie po wyborach zabrać ze słupa; bo nie sprzątają chamy...
Trafo zostawiłbym oryginalne bo jest demontowywalne. Można je przykręcić tam gdzie nie będzie przeszkadzać w montażu.
Jednak stosowałbym głośniki z nowszych TV bo mają ekran magnetyczny (czyli taki kubeczek nałożony na goły magnes - nie przyciąga wtedy nic). Jest ich całe mnóstwo w okolicy - stare "nowsze" TV a napewno nie zaszkodzi takie coś.
Takie moje zdanie jest, można się nie stosować ale w ten sposób mamy cały oryginalny głośnik w szafie i w każdej chwili można go reanimować w pożądany sposób.
Pozdrawiam serdecznie.
Równie dobrze być to może kawałek preszpanu, tudzież kawałek płyty takiej jak stosują wariaci reklamujący siebie, przed wyborami do sejmu/senatu/samorządu, gdzie taki kawałek tego czegoś można sobie po wyborach zabrać ze słupa; bo nie sprzątają chamy...
Trafo zostawiłbym oryginalne bo jest demontowywalne. Można je przykręcić tam gdzie nie będzie przeszkadzać w montażu.
Jednak stosowałbym głośniki z nowszych TV bo mają ekran magnetyczny (czyli taki kubeczek nałożony na goły magnes - nie przyciąga wtedy nic). Jest ich całe mnóstwo w okolicy - stare "nowsze" TV a napewno nie zaszkodzi takie coś.
Takie moje zdanie jest, można się nie stosować ale w ten sposób mamy cały oryginalny głośnik w szafie i w każdej chwili można go reanimować w pożądany sposób.
Pozdrawiam serdecznie.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 375...499 postów
Witam
W/g mnie jest to "sztuka dla sztuki" skoro można bez problemu kupić sprawny głośnik do Pioniera za 20,00 zł
Pozdr....
W/g mnie jest to "sztuka dla sztuki" skoro można bez problemu kupić sprawny głośnik do Pioniera za 20,00 zł
Pozdr....
KS....
-
- 6250...9374 posty
Kupić od człowieka, który pała się rozbieraniem Pionierów dla pozyskania pieniędzy a nie dlatego, że ma wolną sztukę, a jakże... Jak się nie ma to co lubi to się lubi to co ma. Jako wersja "alfa" głośnik może być do czasu zdobycia sprawnego tudzież naprawy starego.W/g mnie jest to "sztuka dla sztuki" skoro można bez problemu kupić sprawny głośnik do Pioniera za 20,00 zł
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Ano właśnie.Marcin K. pisze: Kupić od człowieka, który pała się rozbieraniem Pionierów dla pozyskania pieniędzy a nie dlatego, że ma wolną sztukę, a jakże...
-
- 1875...2499 postów
Marcinie.To sie nazywa komacel.Co do chamów to masz racje jak zwykle.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz