Elektrośmieci

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

_idu

Re: Elektrośmieci

Post autor: _idu »

Boguś pisze:A mnie się utrafiła heblarko-frezarka (za 70 zł) model DCXJC-250 ale mam problem z nią. Silnik w niej ma moc 1,5kW zasilanie 380V/gwiazda i nie wiadome obroty. I co teraz począć jak w domu tylko 230? :(
1. Falownik o mocy 1.5kW z zasilaniem jednofazowym. Zyskujesz np. płynną regulacje obrotów, proste zmienianie kierunku obrotów, zbędnymi są zabezpieczenia silnika (termik lub wyłącznik silnikowy)

2. Możesz zamienić silnik na jednofazowy - to tańsze będzie ale poprawne inżyniersko.

3. Silnik pracuje w układzie gwiazda. Czyli napięcia na uzwojeniach do 230V. Możesz próbować dobierać kondesatory dla dwóch uzwojeń aby uzyskać wirujące pole magnetyczne (lub zrobić tez jak napisał przedmówca). Żmudne a i wybór kondesatorów zdolnych wytrzymać takie prądy jest dość skromny. Jedyna zaleta to walory edukacyjne.

Wg mnie warto poszukać u "rozbieraczy" jakiegoś starszego falownika o mocy 1.5kW ew. 2.2kW (tj obowiązuje zasada ta sam moc lub o oczko wyżej niż moc silnika) z zasilaniem jednofazowym 220/230V. Płynna regulacja obrotów przyda się. Szczerze namawiam do tego wariantu. Wiem że wydatek znacznie przewyższający maszynę ale falownik możesz wykorzystywać do wielu napędów nie tylko jednej maszyny.
Jak dobrze trafisz będziesz miał zabezpieczenia przed utykiem, podbijanie momentu obrotowego przy rozruchu, hamowanie elektrodynamiczne, łagodny rozruch, poszukiwanie prędkości wału silnika po przywróceniu zasilania itp extrasy. Raz się pobawisz i wierz mi jedynie tylko cena falowników w sklepie będzie przeszkadzać.

Kilkunastoletni a nawet dwudziestokilkuletni falownik można czasem kupić za rozsądne pieniądze. Jedyny ew. koszt to wymiana kondesatora (lub dwóch) elektrolitycznego -ale te dla falowników mają minimum 10 lat gwarancji dla ciągłej pracy i to przy podwyżsoznej temperaturze otoczenia. Sezon na okazje z demontażu maszyn był jakieś dwa lata temu - wtedy masowo padały drobne firmy produkcyjne.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Najlepszym rozwiązaniem byłoby zamontowanie odpowiedniego silnika. Sęk w tym ze w tej maszynie silnik jest konstrukcja nośną całej maszyny. I jedyne słuszne rozwiązanie to falownik. Niestety zbyt drogie.... spróbuje jeszcze wywlec na zewnątrz pozostałe końce uzwojeń, połączyć w trójkąt i zasilić przez kondensator i zobaczyć czy da się na tym pracować, głównie heblarka i frezarka bo piłka to na drobnicy raczej pójdzie
_idu

Post autor: _idu »

Boguś pisze: Niestety zbyt drogie.... spróbuje jeszcze wywlec na zewnątrz pozostałe końce uzwojeń, połączyć w trójkąt i zasilić przez kondensator i zobaczyć czy da się na tym pracować, głównie heblarka i frezarka bo piłka to na drobnicy raczej pójdzie
Szukaj a znajdziesz. Firmy produkcyjne padają, a maszyny często już z falownikami (mimo iż mające 20 lat) trafiają na złom. Taki zdobyczny falownik na pewno "przydasię". Cierpliwość popłaca. Jak rozbieracz wyłoży towar po nowej rozbiórce to od razu jest u niego kocioł, czesto przepychanki, kłótnie a po kilkunastu minutach nie ma już nic ciekawego.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Wracając do tematu.

Dziś w punkcie zbiórek elektrośmieci w Starogardzie Gd. był telewizor kolorowy Neptun 501 z 1982 roku, widziałem też samochód, który prawdopodobnie z gminy Pelplin wiózł na przyczepce pełno starych telewizorów w drzewnianych obudowach. Było to w na mostku nad Wierzycą w Owidzu, tuż przed Starogardem.
Ratujmy stare tranzystory!
Marek 190
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marek 190 »

Ja bym go śledził
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Wczoraj byłem w punkcie odbioru elektrośmieci oddać swoje graty, było tam sporo starszego typu urządzeń radiowo-telewizyjnych w tym totalne zwłoki Wirtuoza i jakiegoś DMLa. Już straciłem sentyment dla takich urządzeń, za dużo tego szajsu mam a facet z którym rozmawiałem nt. tych zwłok mówił, że jeszcze ale rzadko, trafiają się takie graty lecz oni nie mogą się wyzbywać tego co mają "na stanie". Z jednej strony szkoda bo mój znajomy, który ma znajomego w tym punkcie (hehe jak w Modzie na Sukces :) ) powiadał że udało mu się wyrwać jakieś strasznie zniszczone przedwojenne radio kapliczkowe z tegoż punktu. Oni nie mają sentymentu dla takich rzeczy choć z rozmowy stwierdziłem że oni sobie tez w tym przebierają i zabierają co ciekawszy grat.
Pozdrawiam!
PS. Co do opraw oświetleniowych to nie ma się czym chwalić Sławku, wywalają tego mnóstwo, stare i nowe, współczesne ale i prawie przedwojenne, to i tak będzie nadal złom. Mam dla Ciebie statecznik z oprawą i kondensatorem do rtęciówki, nie znam parametrów...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Na razie żadnego sprzętu lampowego nie zaobserwowałem w swojej okolicy.
Marcin K. pisze:Wczoraj byłem w punkcie odbioru elektrośmieci oddać swoje graty, było tam sporo starszego typu urządzeń radiowo-telewizyjnych w tym totalne zwłoki Wirtuoza i jakiegoś DMLa. Już straciłem sentyment dla takich urządzeń, za dużo tego szajsu mam a facet z którym rozmawiałem nt. tych zwłok mówił, że jeszcze ale rzadko, trafiają się takie graty lecz oni nie mogą się wyzbywać tego co mają "na stanie".
Brutalna rzeczywistość niestety nakazuje niszczyć prawie wszystko, co im wpadnie w ręce, może gdyby taki sprzęt byłby dużo bardziej wartościowy to by go nie niszczyli.
Marcin K. pisze:Z jednej strony szkoda bo mój znajomy, który ma znajomego w tym punkcie (hehe jak w Modzie na Sukces :) ) powiadał że udało mu się wyrwać jakieś strasznie zniszczone przedwojenne radio kapliczkowe z tegoż punktu. Oni nie mają sentymentu dla takich rzeczy choć z rozmowy stwierdziłem że oni sobie tez w tym przebierają i zabierają co ciekawszy grat.
Pozdrawiam!
Czy to radio jest chociaż kompletne?
Marcin K. pisze:Wywalają tego mnóstwo, stare i nowe, współczesne ale i prawie przedwojenne, to i tak będzie nadal złom.
Przyczyną ich wywalania w dużej ilości są remonty i rozbiórki różnych pomieszczeń i budynków oraz zalew taniego szajsu z kraju skośnookich. Zobaczcie, w jakich cenach są na A****** są stare lampy przemysłowe, to niekiedy ich cena jest większa niż starych odbiorników radiowych z lat 50.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Gdzieś zapodziała się opcja edytuj.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Gdzieś się zapodziała opcja edytuj.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Chyba podświadomie czując co czasem myslimy o naszych żonach, moja, z własnej i niewymuszonej woli przywiozła mi dwa radyjka uratowane od złomowania. Radia jak radia, ale uczynek godny pochwały :D .
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam

A są chociaż kompletne? Wiele złomowanych urządzeń nie zawiera elementów z miedzią.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

AZ12 pisze:Witam

A są chociaż kompletne? Wiele złomowanych urządzeń nie zawiera elementów z miedzią.
Jeżeli nie liczyć obciętych kabli zasilających i braku ramienia gramofonu, to wygląda że wszystko jest. Chyba nawet amatorki cewek nie odwiedzały tych odbiorników. A co do pozyskiwania miedzi, to mam szwagra który wynajmuje jednemu gościowi plac do handlu złomem. Tragedia co tam czasem można zobaczyć zniszczonego właśnie przez pozyskiwaczy miedzi.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Kompletne czy też nie, jaka to różnica, liczy się gest :) Facetowi to wystarczy jak kobieta rozumie i zna potrzeby swojego chłopa...
Moja by najwyżej zadzwoniła że: "ojciec przed chwilą porąbał jakieś stare telewizory bo go znalazł na ulicy (wystawka) ale zostawił ci lampy :)"
Super...
Miło że znajduje się jeszcze coś ciekawego!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Transformatory zawsze można nawinąć na nowo, ale jest to droga zabawa.

Najnowszy nabytek, uratowany przed zniszczeniem.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

staku pisze:Radia jak radia, ale uczynek godny pochwały
Radia jak radia ale żona godna pochwały. :D