JeRaman pisze:Na schemacie napisałem na czerwono moje aktualne napięcia
Nie zaszkodziłoby więcej i napięć, i oscylogramów, w szczególności na katodach i siatkach lamp mocy, a także na anodach i siatkach ekranujących tych lamp (uwaga, wysokie napięcie, baczyć czy wejście oscyloskopu wytrzyma), na siatce, katodzie i anodzie triody pierwszej, wreszcie raz jeszcze na katodzie i anodzie drugiej triody, ale z tym razem uwzględnieniem składowej stałej.
I co z tego wnioskować ecc83 jest już zużyta
Długi
fiutek zwieszający się w dół z oscylogramu napięcia na anodzie triody odwracacza fazy ('przed C7") przy jednoczesnym braku tak długiego
fiutka sterczącego w górę z oscylogramu napięcia na katodzie tejże lampy ("przed C8") każe wniskować że przesterowaniu ulega dolna (na schemacie) pentoda mocy (pojawia się w niej prąd siatki) i to ją w pierwszej kolejności należałoby podejrzewać o zużycie, lub o jakiś
czeski błąd z nią związany (np. nie podpięty nigdzie rezystor siatkowy). Wymień tę lampę lub zamień obie pentody miejscami, i zobacz czy
fiutek będzie tam gdzie teraz.
czy jest to normalne zachowanie lekkie przester, napięcie wyjściowe nadal małe
Nie śledzę tematu od początku i trudno mi ogarnąć dane rozrzucone po trochu w wielu miejscach - ale pewien jesteś transformatora? 0,03 to przekładnia transformatora liczona z całego uzwojenia pierwotnego na wtórne, a impedancja obciążenia wynosi 8 omów? A jakia jest przekładnia z anody na siatkę ekranującą?
jeśli 1 stopień oddaje już maksymalny nie zniekształcony sygnał to problem będzie dalej
Nie ma pewności czy zniekształcenia sygnału
stopnia sterującego widoczne na przytoczonych wykresach nie wynikają przypadkiem z wadliwej pracy
stopnia mocy, w szczególności - z obciązającego wpływu prądów siatkowych. Odseparuj te stopnie całkowicie usuwając rezystory 1k z siatek lamp mocy i zwierając te siatki na masę po czym regulując poziom potencjometrem sprawdź jakie niezniekształcone napięcie może w tych warunkach oddać stopień sterujący (na rezystorach 470k nadal połączonych z kondenatorami oraz masą). Jestem niemal pewien że grubo ponad 40V pp (na każdym wyjściu z osobna) podczas gdy Ty nie uzyskujesz nawet 25V pp bez zniekształceń. Wszak po dołączeniu
prawidłowo pracującego stopnia mocy nic zmienić się nie powino: prądów siatkowych w tym układzie się nie przewiduje.