Razor hi-gain
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Re: Razor hi-gain
W moim układzie biasu jest możliwość wstawienia dodatkowego potencjometru do skorygowania prądu anodowego podczas pracy na prostowniku lampowym. Potencjometr jest zwierany podczas pracy na prostowniku krzemowym. Przekaźnik zwiera potencjometr, gdy jest wyłączony. Pytanie jak go ewentualnie włączyć. Najprościej byłoby, gdy przełącznik prostowników miał jeszcze dodatkową sekcję, ale nie ma. Ma ktoś pomysł jak go stosunkowo prosto włączyć?
Ostatnio zmieniony sob, 8 czerwca 2013, 09:04 przez Razor89, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 9375...12499 postów
A po co to korygować?
-
- 500...624 posty
Chciałem zobaczyć czy to w ogóle coś da. Na stronie Toma jest też o tym mowa, ale też mam wątpliwości czy jest to konieczne 

-
- 9375...12499 postów
Jeśli nie jest w Mesie i w moim Pentagramie to znaczy, że nie jest.
-
- 500...624 posty
Przekonałeś mnie
Nie będę tego komplikował nie potrzebnie.

-
- 500...624 posty
Dodaje kolejne zdjęcia
Większość otworów w chassis zostało wywiercone. W następnym tygodniu najprawdopodobniej będę miał już transformatory, pod które wywiercę otwory. Później chassis zostanie pomalowane proszkowo na czarno. Dopiero wtedy zacznę go składać do końca. Jeszcze muszę zamówić kilka elementów o których wcześniej zapomniałem. Na lampach preampu będą ekrany. W środku też będzie trochę poprawek kosmetycznych. Na chassis jest jeszcze folia zabezpieczająca, dlatego wygląda trochę dziwnie 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
Chassis i footswitch został zawieziony do malowania proszkowego. Będą pomalowane na czarny półmatowy. Od poniedziałku ruszam z ostatecznym montażem
Myślę, że w ciągu tygodnia większość uda mi się uruchomić.

-
- 500...624 posty
Witam po przerwie
Prace nad wzmacniaczem się trochę wydłużają, ponieważ chodzę do pracy i do dyspozycji mam tylko niektóre wieczory. Na zdjęciach przedstawiam dotychczasowe efekty prac. Góra jest prawie gotowa. Widać brak ledów w otworach oraz brak paneli z przodu i z tyłu. Panele planuję zrobić z laminatu grawerskiego o wyglądzie szczotkowanego aluminium. Zdjęcia środka oraz bardziej szczegółowy opis wzmacniacza zamieszczę później, ponieważ mam jeszcze trochę kabli do podłączenia w środku i muszę je ładnie poukładać w wiązki
Chassis miało być czarne ale kolega pomalował je na grafitowy metalik, który bardzo ładnie wygląda.

Chassis miało być czarne ale kolega pomalował je na grafitowy metalik, który bardzo ładnie wygląda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Ładnie się prezentuje to bydle
Napisy na footswitch też jako panele, czy inne metody albo bez napisów?

Napisy na footswitch też jako panele, czy inne metody albo bez napisów?
-
- 500...624 posty
Jeszcze się muszę zastanowić, ponieważ nie wiem jeszcze jakie funkcje będzie footswitch ostateczne obsługiwał. Mogą nastąpić drobne korekty funkcji, ale to wyjdzie podczas testowania
Dopiero wtedy zabiorę się za napisy, ale metody jeszcze nie wybrałem.
Myślałem, że montaż będzie szybszy, ale okazało się, że wymaga to więcej czasu. Tym bardziej, że staram się to zrobić jak najlepiej.
Powoli przygotowuję się do wykonania obudowy
Nie chcę robić frontu który zakryje środek, ponieważ moim zdaniem warto go pokazać. Przy okazji poprawi wentylację. Myślałem już nad zrobieniem maskownicy w stylu Engla z aluminiowych rurek, ale muszę to jeszcze przemyśleć.

Myślałem, że montaż będzie szybszy, ale okazało się, że wymaga to więcej czasu. Tym bardziej, że staram się to zrobić jak najlepiej.
Powoli przygotowuję się do wykonania obudowy

-
- 500...624 posty
Odpaliłem dzisiaj zasilacze oraz końcówkę mocy. W sumie nie było z tym problemów. W zasilaczu symetrycznym +/-15V jeden stabilizator miał inny układ wyprowadzeń niż zrobiłem na PCB, co musiałem poprawić, aby poprawnie działał zasilacz. Końcówka jak na razie gra bardzo ładnie. Po mocnym odkręceniu potencjometru Master słychać delikatny brum, z którym jeszcze powalczę. Do testów do wejścia inwertera podłączyłem preamp atoma 5W. Grało to bardzo ładnie
Przy ustawieniu potencjometru master na 1/10 było już bardzo głośno. Końcówkę sprawdzałem także na lampach EL34 RFT.
Zasilacz mikroprocesora znajduje się na boku chassis. Jest galwanicznie odseparowany od reszty układu ( jest zasilany z małego transformatorka do druku).
Na tym samym boku znajduję się również aktywny filtr napięcia anodowego z mosfetem przykręconym do chassis. Filtr zasila S2 lamp mocy oraz cały preamp. Muszę dopasować dzielnik napięcia w tym filtrze, ponieważ napięcie na jego wyjściu ma wartość 390V (anodowe 450V). Muszę je trochę podnieść

Zasilacz mikroprocesora znajduje się na boku chassis. Jest galwanicznie odseparowany od reszty układu ( jest zasilany z małego transformatorka do druku).
Na tym samym boku znajduję się również aktywny filtr napięcia anodowego z mosfetem przykręconym do chassis. Filtr zasila S2 lamp mocy oraz cały preamp. Muszę dopasować dzielnik napięcia w tym filtrze, ponieważ napięcie na jego wyjściu ma wartość 390V (anodowe 450V). Muszę je trochę podnieść

-
- 500...624 posty
Końcówka mocy już nie brumi
Generuje tylko łagodny szum.
Układ tremolo uruchomiony. Jednak wymienię potencjometr depth ( aktualnie 100k log) na 250k rev log ponieważ regulacja tego parametru nie jest precyzyjna, a jego dotychczasowy poziom minimalny mnie nie zadowala. Mimo wszystko efekt tremolo jest bardzo ładny
Działa w pełni układ, który wykrywa podłączenie kolumny, oraz zabezpieczenie transformatora głośnikowego ( warystory oraz diody)
Potencjometr presence też bym musiał zmienić na rev log, ponieważ regulacja działa na odwrót. W lewym skrajnym położeniu podbite są wysokie tony, a w pozycji prawej ulegają znacznej redukcji.
Kończę podłączać pętlę efektów oraz reverb. Preamp oraz sterowanie zostanie na koniec

Układ tremolo uruchomiony. Jednak wymienię potencjometr depth ( aktualnie 100k log) na 250k rev log ponieważ regulacja tego parametru nie jest precyzyjna, a jego dotychczasowy poziom minimalny mnie nie zadowala. Mimo wszystko efekt tremolo jest bardzo ładny

Działa w pełni układ, który wykrywa podłączenie kolumny, oraz zabezpieczenie transformatora głośnikowego ( warystory oraz diody)
Potencjometr presence też bym musiał zmienić na rev log, ponieważ regulacja działa na odwrót. W lewym skrajnym położeniu podbite są wysokie tony, a w pozycji prawej ulegają znacznej redukcji.
Kończę podłączać pętlę efektów oraz reverb. Preamp oraz sterowanie zostanie na koniec

-
- 625...1249 postów
Wymiana presence na rev log na pewno poszerzy zakres działania regulacji presence. Co do tego, że położenia działają odwrotnie to wystarczy przełożyć kabelek z pinu 3 potka na 1 lub odwrotnie w zależności jak masz tam teraz podłączone. Też tak u siebie miałem, zrobiłem tak jak mowie i teraz jest ok. Ale tak jak mowie na rev log jak najbardziej wymien.
-
- 500...624 posty
Z drugiej strony nie przeszkadza mi to za bardzo, że regulacja działa odwrotnie. Zawsze można inaczej gałkę opisać
Potencjometr jest wlutowany do PCB i musiałbym go wylutować i połączyć kabekami.
Teraz mam potencjometr logarytmiczny i regulacje w odwrotnym kierunku. Moim zdanie to zakres działania jest taki sam jak mając potencjometr rev log i regulację w kierunku przeciwnym. Na zakres regulacji narzekać nie mogę
Słychać różnicę w każdym ustawieniu potencjometru.

Teraz mam potencjometr logarytmiczny i regulacje w odwrotnym kierunku. Moim zdanie to zakres działania jest taki sam jak mając potencjometr rev log i regulację w kierunku przeciwnym. Na zakres regulacji narzekać nie mogę

-
- 625...1249 postów
Nie tyle chodzi o zakres regulacji co o czułość regulacji. Jak mialem normalnego loga to widoczna roznica w brzmieniu byla miedzy pozycjami 8 a 10. Po zmianie na rev log slychac wyrazna roznice praktycznie na całym zakresie obrotu potka. Jeśli obecny efekt Cię zadowala to myślę, że nie ma sensu żebyś kombinował. Tak jak mówię - mnie nie odpowiadał stan faktyczny więc zmieniłem i poprawa była jak dla mnie zdecydowana.