Piotr dodał 2 rezystory R29 (?) i R30 (jeszcze niewmontowane, nad czerwonymi kondensatorami) połączone szeregowo z żarnikiem PCF82 i Uż pewnie będzie 12,6V
Piotrze nie zostały Ci czasem ze 2 szt płytek prototypowych ?
Mam Twoje TG PP 8K/8 i zasilający + potrzebne lampy więc chętnie PCB przygarnę.
witko pisze:Piotr dodał 2 rezystory R29 (?) i R30 (jeszcze niewmontowane, nad czerwonymi kondensatorami) połączone szeregowo z żarnikiem PCF82 i Uż pewnie będzie 12,6V
Otóż to, drogi Watsonie.
witko pisze:Piotrze nie zostały Ci czasem ze 2 szt płytek prototypowych ?
Niestety, ale jak przetestuję i poprawę ewentualne błędy, powinna pojawić się seria. Swoją drogą z wykonania tych nie jestem zadowolony. Pojedyncze płytki zamawiam u innego wykonawcy niż serie i niestety czasem metalizacja otworów i cynowanie są zbyt obfite i nie da się przepchać nóżek przez dziurki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chwilowo stanęło na tym, że wszystko pięknie działa do około 5W, po czym następuje dziwne wzbudzenie o częstotliwości 2-3Hz, coś na kształt czkawki.
Work in progress...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mój już też uruchomiony, ale nie wyszedłem poza 5W, bo... nie mam z czego zrobić obciążenia. Zapomniałem, że mam tylko dwie sztuki rezystorów 8R2 5W. Jak dokupię, to będą testy dla większej mocy. Ale, żeby nie było OT: Może to problem ze stabilnością? Zrób wykres Bode'go dla niskich częstotliwości i zobacz jaki jest margines fazy (wzmocnienia). Miałem taki problem w którymś słuchawkowcu, pomogła zmiana wartości kondensatorów sprzęgających, tak żeby odpowiednio rozmieścić zera. Zwykle szukamy problemów ze stabilnością na górze pasma, a one mogą pojawić się też "z drugiej strony".
Oczywiście, że tak. Jest to kwestia albo pojemności sprzęgających, albo zasilania, albo nawet proporcji jednych do drugich.
Tylko że na razie mam kilka innych wzmacniaczy do skończenia, więc sprawa chwilowo odłożona...