Aga RSZ-F T3 rocznik 1953

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

moherpower
5...9 postów
5...9 postów

Aga RSZ-F T3 rocznik 1953

Post autor: moherpower »

Jestem tutaj nowy, lecz chciałbym napisać co nieco o uratowanym ostatnio przeze mnie radiu przed zniszczeniem - jest to Aga RSZ-F T3 rocznik 1953. Dokładnie 26 lub 28 maja (z głowy mi wyleciał dokładny dzień produkcji ;) ) 1953 - wyczytałem to z tekturowego paska który znajdował się we włączniku/potencjometrze siły głosu. Trochę ponad miesiąc po swoich 60 urodzinach radio "wpadło" w moje ręce i zacząłem je odnawiać.
Chciałbym uprzedzić, że wszystko przy radiu robię sam, bez żadnej pomocy, więc pewnie nie zawsze będzie to zrobione w 100% zgodne ze sztuką - lecz mam satysfakcję, że udało mi się uratować coś przeznaczonego do zniszczenia i może uda mi się doprowadzić to radio chociaż do takiego stanu w którym będzie można zawiesić na nim oko ;)

W momencie gdy radio znalazło się u mnie w domu było dość zmęczone, ale w miarę kompletne - brakowało i brakuje tylko wtyczki do prądu oraz tylnej ścianki.

Nie mam pojęcia czy jest sprawne - nie podłączałem go do prądu.

A prezentowało się tak:
Obrazek
Jak widać dolna część forniru była popękana, odchodziła, materiał wydawałoby się, że był w miarę ładnym stanie, ale po bliższym przyjrzeniu się stwierdziłem, że zostanie wymieniony - posiadał dziury, był w niektórych miejscach porozciągany. Niestety nie udało mi się kupić materiału o podobnej fakturze, lecz kolor nowego jest identyczny.
Na zdjęciu tego nie widać, ale radio było strasznie porozklejane w wielu miejscach, a na prawym boku radia fornir był od dołu pozrywany i musiał zostać wymieniony w całości.

Natomiast górna część chassis przed czyszczeniem wyglądała tak:
Obrazek
Trochę kurzu, ale tak raczej bez większych wad, oprócz paru zaśniedziałych plam których nie udało mi się niestety usunąć :/

Po czyszczeniu wszystkiego izopropanolem:
Obrazek ObrazekObrazek
Na drugim i trzecim zdjęciu widać te nieszczęsne zaśniedziałe miejsca których nijak nie mogę usunąć, trochę jedynie udało mi się je zniwelować po przeszlifowaniu papierem ściernym (zrobiłem to po pstryknięciu zdjęć).

Dolna część chassis po przedmuchaniu, wyczyszczeniu wszystkich styków, przeczyszczeniu potencjometru oraz lekkim przeczyszczeniu pędzlem zanurzonym w izopropanolu prezentuje się tak:
Obrazek Obrazek
Wydaje mi się, że chassis jest w niezłym stanie.

Głośnik:
Obrazek Obrazek Obrazek
Na trzecim zdjęciu widać dwie małe dziurki - zostawić je tak, czy lepiej jakoś spróbować je pozaklejać? Na drugim zdjęciu widać ciemną kreskę - tam membrana była pęknięta, skleiłem ją lekko kropelką - trzyma tak jak się należy.

Mam problem z kablem zasilającym. Wcześniej pisałem o braku wtyczki, ale cały kabel który jest w oplocie bodajże bawełnianym (biało-czarny) wygląda na strasznie zmęczony. Oplot jest poprzerywany i porozciągany. Zdjęcie:
Obrazek
Dolny, biały kabel z wtyczką pochodzi z innego radia, przełożyłem go już do Agi, choć wolałbym znaleźć gdzieś kabel podobny do oryginalnego - jest to możliwe?
Oryginalny oplot wyglądał tak (zachował się kawałek):
Obrazek

Materiał został wymieniony, kolorem jest bardzo podobny do oryginału, wg mnie będzie bardzo dobrze pasował:
Obrazek
Tutaj fotka po przyklejeniu, jeszcze przed zrobieniem dziur na gałki.

A teraz najlepsze - walka z obudową ;)

Po wymontowaniu wszystkiego okazało się, że obudowa jest straszliwie porozklejana, strach było ją złapać jedną ręką, żeby się nie rozpadła. W środku znalazłem pająki, odchody myszy i inne temu podobne rzeczy. Szkoda, że nie zachowała się oryginalna naklejka na lewym boku obudowy - została niestety przez kogoś zerwana.

Tutaj zdjęcie po rozmontowaniu i przyklejeniu pierwszego, dolnego elementu (proszę się nie wystraszyć syfu ;) ):
Obrazek

Kolejne zdjęcie przestawia już posklejany środek obudowy (na którym trzyma się chassis) po uprzednim lekkim przeszlifowaniu odklejonych elementów:
Obrazek

Jak już pisałem wcześniej, na obudowie były dość spore ubytki forniru - tutaj dół prawego boku po zdjęciu stopki na której stoi radio:
Obrazek

Tutaj dalsza dolna część tego samego boku:
Obrazek
Jak widać, igła weszła między fornir w całości.

Fornir uzupełniałem moim sposobem - rzecz jasna strzykawką na klej, lecz wspomagałem się taśmą klejącą aby wszystkie zagięcia pasowały poprawnie (na zdjęciu ten sam, prawy dół):
Obrazek
Na tym zdjęciu widać też jak mocno był zniszczony fornir na prawym boku radia. Został on wymieniony w całości.

Po częściowej naprawie:
Obrazek
Fornir użyty do tej części naprawy pochodził spod stopki i sam odpadł, użyłem go bo ma oryginalne słoje a w tym miejscu będzie widoczny, dokupiony podkleiłem pod stopkę - na zdjęciu jeszcze tego nie widać.

Drugi przykład naprawy forniru:
Obrazek
Tutaj forniru nie było prawie wcale (widać to na pierwszym zdjęciu), zdjęcie zostało zrobione podczas naprawy - doklejki na nim zrobione są do połowy.

Do tego momentu obudowa prezentowała się tak:
Obrazek
Brakujący element obudowy - deska spod skali oczywiście jest również wyszlifowana.

Później dokleiłem jeszcze pasek forniru którego w ogóle brakowało, bo był popękany i całkowicie odpadł, fotka została zrobiona jeszcze przed dokładnym wyszlifowaniem:
Obrazek

Do zrobienia zostało na tą chwilę:
- bejcowanie
- lakierowanie
- założenie kawałka żyłki od skali (z jednej strony jest oberwany)
- złożenie całości
- sprawdzenie radia pod kątem sprawności

Wstyd się przyznać, ale jedną rzecz spieprzyłem przez własną głupotę. Miałem w swoich rękach już kilka starych sprzętów, ale nie wpadłem na to, że skala w tym modelu może być tak wrażliwa i przetarłem ją mokrą szmatką... Szukam teraz skanu tej skali w dobrej jakości aby zrobić z tego projekt do wydruku na folii - może ktoś ma takie skany lub mógłby je zrobić? Ja zająłbym się projektem i gdyby to wszystko się udało udostępniłbym go tutaj, na forum. Na razie nie stać mnie na sitodruk, zadowoliłbym się nadrukiem na folii bo moja skala strasznie będzie szpecić efekt końcowy...
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Aga RSZ-F T3 rocznik 1953

Post autor: zagore1 »

Ze skalą to nie jesteś ani pierwszy, ani ostatni. Chyba każdy zaliczył taką wpadkę. A praca nad skrzynką bardzo ładna - widać, ze masz dobrą rękę.
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Skrzynka wygląda całkiem całkiem i to nie tylko jak na pierwszy raz. Zaś drukowanie skali na folii szybko Cię rozczaruje. Lepsze to niż nic, ale skontaktuj się ze Staku, on zlecał druk cyfrowy skal i wyszło bardzo dobrze.
moherpower
5...9 postów
5...9 postów

Udało mi się znaleźć tutaj na forum skany skali, lecz po obróbce okazało się, że mimo dobrej jakości napisy w programie graficznym wyszły jakieś rozmazane i niezbyt nadawały się do wydruku. Zmusiło mnie to do odnalezienia oryginalnej czcionki którą zostało to wszystko napisane. Dzięki tej stronce: http://www.myfonts.com/WhatTheFont/ znalazłem czcionkę Futura Medium - jest ona bardzo podobna do oryginalnej, minimalnie się różni, zresztą sami zobaczcie:
Obrazek

Mały opis na wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Futura_(kr%C3%B3j_pisma)

W najbliższym czasie zacznę robić projekt skali od samego zera z użyciem tej czcionki i oryginalnych wymiarów, jedynie logo zostanie stare.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

I tak to się przeważnie robi - od zera, w programie do rysowania wektorowego (np Inkscape). Często jest tak, że jakaś czcionka pasuje, ale w jednym czy dwóch znakach odstaje i wtedy trzeba rzeźbić. W sumie jest trochę roboty. Tu trafiłeś z czcionką w dziesiątkę. Przy okazji - dzięki Ci za link do identyfikatora czcionek, bo to wielce przydatne narzędzie.
moherpower
5...9 postów
5...9 postów

Zrobiłem wstępny projekt skali:
http://img42.imageshack.us/img42/6702/qp8o.jpg
Wstawiam jako link, bo jest w dużej rozdzielczości.
Projekt jest do małych poprawek, muszę m.in. dorysować ogonki do niektórych liter. Wiadomo, że trochę zawsze się będzie różnił od oryginału, ale sądzę, że dość dobrze wyszedł - mam rację, czy się mylę? ;)
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jajacek »

Super !!
JACEK
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

moherpower pisze:Zrobiłem wstępny projekt skali:
http://img42.imageshack.us/img42/6702/qp8o.jpg
Wstawiam jako link, bo jest w dużej rozdzielczości.
Projekt jest do małych poprawek, muszę m.in. dorysować ogonki do niektórych liter. Wiadomo, że trochę zawsze się będzie różnił od oryginału, ale sądzę, że dość dobrze wyszedł - mam rację, czy się mylę? ;)
Skala bardzo ładnie Ci wyszła. Ale co dalej? Druk na folii , na szkle?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Szymon95
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Szymon95 »

Witam
Niedawno przeprowadziłem próby z termotransferem na szkle. Napisy "odbiły się" idealnie. Większą powierzchnię można by było podgrzać w piekarniku. Nie wiem tylko jak z kolorowymi wydrukami.
moherpower
5...9 postów
5...9 postów

Z tego co się dowiedziałem to nie będzie żadnego problemu z wydrukiem projektu na folii przeźroczystej, zrobiłem dwa projekty skal:
jedną z zakresem 16-52m, podgląd: Obrazek
drugą z zakresem 30-52m, podgląd: Obrazek
Projekty już po poprawkach, gotowe są do wydruku (są w większym rozmiarze, wydrukować trzeba do rozmiaru oryginalnej szyby - 41 x 11,6cm). Zrobiłem je w gimpie i zamierzam tutaj je opublikować wraz z czcionką której użyłem, na jaki serwer je wrzucić?

Wiadomo, że zawsze się będą lekko od oryginałów różnić, ale lepsze to niż nic lub totalnie rozmazana, no i już się nie zetrze ;)
Taka mała ciekawostka - na jednej wersji skali Morawa pisze się przez "W" a na drugiej przez "V" ;)

Skrzynka została ostatnio pobejcowana i niestety wyszło parę lekkich niedoróbek - kit w niektórych miejscach słabiej przyjął bejcę. Trochę to podpicowałem i skrzynka poszła do lakierowania - myślę, że efekt będzie znany w połowie tygodnia ;)

Parę kolejnych fotek z prac, tym razem wymiana forniru na boku:
Obrazek Obrazek Obrazek

Porównanie materiałów:
Obrazek

I nowy już przyklejony i docięty:
Obrazek
moherpower
5...9 postów
5...9 postów

Sorki, że posta pod postem piszę, ale już nie mam możliwości edycji poprzedniego.

Skrzynka została polakierowana, parę mankamentów widać lecz myślałem, że po lakierze będzie o wiele gorzej. Ogólnie jestem zadowolony:
Obrazek

Skala została już wydrukowana na przeźroczystej folii, tutaj fotki:
Obrazek Obrazek

Górna to oryginał, dolna to druk na folii samoprzylepnej, na razie jeszcze przyklejona do białego papieru. Kolory wyszły niemal idealnie takie jak chciałem, plik wystarczyło przed wydrukiem skonwertować do CMYKa. Ogólnie jestem zadowolony z wydruku, teraz tylko szukam cieńszych szyb i na pomiędzy nie dam folię - nie chcę jej naklejać na oryginalną grubą szybę, tylko nakleić ją na pierwszą cienką szybę i przyłożyć drugą cienką.

Starałem się jak najbardziej odwzorować oryginał (skale były robione od zera na podstawie skanów, jedynie logo nie zostało zrobione od nowa) - parę różnic zawsze się znajdzie, lecz myślę, że nie jest źle.

Tutaj projekty skal w formacie TIF CMYK, gotowe do druku (a właściwie będą gotowe po zmniejszeniu do rozmiarów oryginalnej szyby 41x11,6cm - 1614x457 pikseli), dodatkowo projekt w GIMPie 2.8 i oryginalna czcionka użyta do odtworzenia napisów: http://speedy.sh/yfdf5/Skale-AGA-RSZ-T3.rar

Zrobione są tak jak wcześniej pisałem dwie wersje - jedna starsza (16-52m) i druga młodsza (30-52m, "Stalinogród").

Gdyby link padł to proszę o PM.