Marshall 1987 JMP Lead (Plexi 50W) - Relacja z budowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Razor89
- 500...624 posty

Re: Marshall 1987 JMP Lead (Plexi 50W) - Relacja z budowy
Narożniki wyszły Ci bardzo ładnie
Myślałeś nad własnym logo? Moim zdaniem na własnoręcznie zbudowane wzmacniacze warto dać swoje logo. Szczególnie jak wyglądają bardzo ładnie 
-
mice.co
- 250...374 postów

Witam 
Dręczy mnie pewien mały problem, ale nie wiem jak się za niego zabrać, i czy to nie wina czegoś innego.
Otóż, gdy pojawi się dużo basu, w granicach pierwszych dźwięków najgrubszej struny gitary, w tle zaczyna wybrzmiewać jakiś pierdząco-trzeszczący szum, może coś jakby przesterowanie.
Jakie mogą być tego przyczyny i jak to rozwiązać? Czyżby jakieś wzbudzanie? A może po prostu wina gitary?
Chętnie bym nagrał, ale nie wiem czy dobrze uchwycę to tanim mikrofonem, dojdzie jeszcze przesterowanie sprzetu nagrywajacego, zniekształcenia itp.
Dręczy mnie pewien mały problem, ale nie wiem jak się za niego zabrać, i czy to nie wina czegoś innego.
Otóż, gdy pojawi się dużo basu, w granicach pierwszych dźwięków najgrubszej struny gitary, w tle zaczyna wybrzmiewać jakiś pierdząco-trzeszczący szum, może coś jakby przesterowanie.
Jakie mogą być tego przyczyny i jak to rozwiązać? Czyżby jakieś wzbudzanie? A może po prostu wina gitary?
Chętnie bym nagrał, ale nie wiem czy dobrze uchwycę to tanim mikrofonem, dojdzie jeszcze przesterowanie sprzetu nagrywajacego, zniekształcenia itp.
-
djseban
- 25...49 postów

Miałem kilka razy takie ewenementy przy budowie mojego wzmacniacza - najlepiej sprawdź łączenie kondensatorów, potencjometrów, selektor impedancji (lub wejścia jakie masz). Na "pierdzenie" może mieć wpływ także grubość kabla użyta do montażu, i według mnie to jest najbardziej prawdopodobne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
mice.co
- 250...374 postów

Kable są raczej ok. Muszę się temu lepiej przyjrzeć, bo wydaje mi się, że rozkręcony na maxa nie harczy 
Teraz mam inny problem..
Ile prądu może pobierać pętla efektów Marvela?
Dopiero co ją zamontowałem, pare brzdąknięć na włączonej i na bypassie, standby off, podłączam delay, standby on... chwila zastanowienia, sieciowy bezpiecznik się spalił. Drugiego dzisiaj nie znajdę ;/
Zarzucam schemat, gdzie ją podpiąłem: Co dziwne w miejscu, z którego brałem anodowe było tylko 213VDC, a zdawało mi się, że będzie tam co najmniej 250-270V. Ustawiłem napięcie trymerem na 115V i rozpocząłem próby.
Ma ktoś jakieś pomysły co się mogło stać?
Teraz mam inny problem..
Dopiero co ją zamontowałem, pare brzdąknięć na włączonej i na bypassie, standby off, podłączam delay, standby on... chwila zastanowienia, sieciowy bezpiecznik się spalił. Drugiego dzisiaj nie znajdę ;/
Zarzucam schemat, gdzie ją podpiąłem: Co dziwne w miejscu, z którego brałem anodowe było tylko 213VDC, a zdawało mi się, że będzie tam co najmniej 250-270V. Ustawiłem napięcie trymerem na 115V i rozpocząłem próby.
Ma ktoś jakieś pomysły co się mogło stać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
hybryd15
- 125...249 postów

Jeśli mogę coś wtrącić to albo źle zmontowałeś i jest zwarcie,albo masz szybki bezpiecznik dlatego go pali.
A swoją drogą te 213V to było przed wpięciem pętli Marwela czy po jej za montowaniu.???
A swoją drogą te 213V to było przed wpięciem pętli Marwela czy po jej za montowaniu.???
HYBRYD15
-
mice.co
- 250...374 postów

Po zamontowaniu, a zdaje mi się, że wcześniej było tam 260parę. Bezpiecznik mógł być szybki, ale wcześniej dawał radę.
Niby sprawdziłem dokładnie płytkę, także i miernikiem czy nie ma żadnych przypadkowych zwarć.
Mam nadzieję, że to był taki nagły skok.
Choć po wpięciu kabelków od delaya, odwróciłem się w stronę przełączników i włączyłem standby, no i zorientowałem się, że całość i tak nie działała. Ale nie wiem, czy stało się to równo z włączeniem standby czy w momencie, kiedy bawiłem się z delayem, a wtedy było włączone samo żarzenie.
Jest jeszcze opcja skuchy w ogólnym layoucie PCB, który robiłem sam, gdyż gotowiec od Marvela u mnie by się nie sprawdził. Ale to również sprawdzałem ze 2 razy przed całym procesem płytkotwórczym, a teraz też nic ciekawego nie wynalazłem.
Kupię jutro ze 2-3 bezpieczniki i sprawdzę, czy to faktycznie coś poważnego, szkoda tylko, że w mojej mieścinie to koszt 2,50zł/szt. i wątpię czy jest coś takiego jak szybki/zwłoczny..
Przedmuchałem jeszcze parę razy podstawki, może jakaś miedziana nitka się zawieruszyła. Najgorsze jest to, że nie mogę zajrzeć pod płytkę bez rozlutowywania :/
Niby sprawdziłem dokładnie płytkę, także i miernikiem czy nie ma żadnych przypadkowych zwarć.
Mam nadzieję, że to był taki nagły skok.
Choć po wpięciu kabelków od delaya, odwróciłem się w stronę przełączników i włączyłem standby, no i zorientowałem się, że całość i tak nie działała. Ale nie wiem, czy stało się to równo z włączeniem standby czy w momencie, kiedy bawiłem się z delayem, a wtedy było włączone samo żarzenie.
Jest jeszcze opcja skuchy w ogólnym layoucie PCB, który robiłem sam, gdyż gotowiec od Marvela u mnie by się nie sprawdził. Ale to również sprawdzałem ze 2 razy przed całym procesem płytkotwórczym, a teraz też nic ciekawego nie wynalazłem.
Kupię jutro ze 2-3 bezpieczniki i sprawdzę, czy to faktycznie coś poważnego, szkoda tylko, że w mojej mieścinie to koszt 2,50zł/szt. i wątpię czy jest coś takiego jak szybki/zwłoczny..
Przedmuchałem jeszcze parę razy podstawki, może jakaś miedziana nitka się zawieruszyła. Najgorsze jest to, że nie mogę zajrzeć pod płytkę bez rozlutowywania :/
-
hybryd15
- 125...249 postów

Jest szybki i zwłoczny bezpiecznik.
Było to poruszane na forum, wepnij amperomierz za zasilaczem zobaczysz ile prądu szarpnie po załączeniu standby on..
No chyba że miałeś na myśli iż w twojej mieścinie w sklepie nie ma takowych bezpieczników..??
Było to poruszane na forum, wepnij amperomierz za zasilaczem zobaczysz ile prądu szarpnie po załączeniu standby on..
No chyba że miałeś na myśli iż w twojej mieścinie w sklepie nie ma takowych bezpieczników..??
HYBRYD15
-
mice.co
- 250...374 postów

No właśnie to miałem na myśli. Wiem, że są szarpnięcia na starcie, bo to słychać i czuć, ale coś mi się wydaje, że tym razem nawet nie miał okazji szarpnąć. Normalnie mistyczne moce.
-
mice.co
- 250...374 postów

No nie wierze, znowu przebicie na diodach w mostku.
Kupiłem bezpieczniki, ale jeszcze chciałem w sumie sprawdzić wzmacniacz przed kolejnymi próbami.
Więc zaczynam od mostka... no i oczywiście przebicie na jednej z par diód. Znowu?
Kupiłem bezpieczniki, ale jeszcze chciałem w sumie sprawdzić wzmacniacz przed kolejnymi próbami.
Więc zaczynam od mostka... no i oczywiście przebicie na jednej z par diód. Znowu?
-
painlust
- 9375...12499 postów

A co to za diody? Ja jak mam użyć mostka uzywam scalonego 1000V/1A i nigdy nie miałem problemu.
Ostatnio zmieniony pn, 8 lipca 2013, 19:28 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.
-
nxn68
- 625...1249 postów

Może diody są na niższe napięcie lub mniejszy prąd, lub po prostu są fake.
-
mice.co
- 250...374 postów

Zimnych lutów czy przypadkowych zwarć w obwodzie nie znalazłem.
Mostek to 2 pary UF4007. Co może doprowadzać do ich przebicia? Jakieś zwarcie czy może przeciążenie przy starcie?
Mostek to 2 pary UF4007. Co może doprowadzać do ich przebicia? Jakieś zwarcie czy może przeciążenie przy starcie?
-
hybryd15
- 125...249 postów

Możesz painlust podać jaki to scalak na 1000V i 1A uzywasz do mostka...
HYBRYD15
-
painlust
- 9375...12499 postów

Ide do sklepu elektronicznego mówię: poproszę mostek prostowniczy 1000V/1A i biorę co mi dają
a najczęściej dają coś takiego:
http://allegro.pl/rb157-mostek-prostown ... 50862.html
nie uzywam tylko scalaków w obudowie jak TL072. To szajs.
http://allegro.pl/rb157-mostek-prostown ... 50862.html
nie uzywam tylko scalaków w obudowie jak TL072. To szajs.
-
hybryd15
- 125...249 postów

Chwila pisałeś wyżej,iż pali bezpiecznik sieciowy i wywala mostki, i to wtedy gdy podłączasz Delay pewnie ma on zwarcie..Bo jak inaczej wytłumaczyć przebicie 1A mostka x2..
HYBRYD15