Sposób obliczenia wtórnika
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Sposób obliczenia wtórnika
Witam. Dorwałem materiały o obliczaniu wtórnika katodowego.Prosze oceńcie, czy dobrze to zrobiłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 50...74 posty
-
- moderator
-
- 50...74 posty
-
- 50...74 posty
-
- moderator
Niestety nie znam tych źródeł. Dolny rezystor (oznaczony na schemacie jako R) jest istotny w sytuacji, gdy zależy nam na uzyskaniu dużej amplitudy wyjściowej sygnału. Dla bardzo małych sygnałów (dziesiątki mV) staje się on zupełnie zbędny, natomiast przy większych może zachodzić potrzeba jego dalszego zwiększenia i jednocześnie podniesienia napięcia zasilającego wtórnik.
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- moderator
-
- 50...74 posty
No dobrze a weźmy np. bufor audio (niczego nie sugeruje). Syganał wejściowy ok. 1V.Tak czy tak kondensator wyjściowy oddziela składową zmienna od składowej stałej. Czyli teoretycznie amplituda sygnału na wyjściu powinna byc mniejsza od sygnału wejściowego
(wtórnik ma wzmocnienie napięciowe mniejsze od 1). Jeżeli sie myle to prosze mnie poprawić.
(wtórnik ma wzmocnienie napięciowe mniejsze od 1). Jeżeli sie myle to prosze mnie poprawić.
-
- 50...74 posty
-
- moderator
-
- moderator
Przy takiej amplitudzie punkt pracy przyjęty jest poprawnie. Oblicz, jak będzie zmieniał się prąd katody dla 1V na wyjściu, przy nieznacznym obciążeniu wyjścia wtórnika.cygan pisze:Prosze mi jeszcze powiedziec czy dobrze wybrałem punkt pracy lampy - czy nie jest zbyt blisko zagięcia charakterystyki.
-
- 50...74 posty
-
- 50...74 posty
-
- moderator
Tak. Jeżeli układ, który projektujesz ma być popularnym „prosiakiem”, to jego obciążeniem będzie impedancja wejściowa wzmacniacza (np. 47k), włączona równolegle z rezystorem znajdującym się za kondensatorem separującym składową stałą. To obciążenie będzie włączone równolegle z rezystorami w obwodzie katody (4k). Jak policzysz zmiany prądu na tej wypadkowej rezystancji, to przekonasz się, że są one stosunkowo niewielkie i czymś takim, jak znajdujące się poniżej zagięcie charakterystyki nie masz się co przejmować, gdyż nigdy tam nie „zejdziesz” z prądem katody (przy amplitudzie 1V na wejściu).cygan pisze:O qrcze. W tym momencie odpadłem. Czy mozna prosic o wskazówke. Na schemacie uwzględniłem obciązenie wtórnika - rezystor za kondensatorem wyjściowym - o to chodzi????
-
- moderator
To jest kompletnie błędne rozumowanie. Wtórnik katodowy jest wzmacniaczem z bardzo silnym ujemnym sprzężeniem zwrotnym, a to oznacza, że napięcie na katodzie będzie w dużym stopniu podążać za zmianami napięcia siatkowego, przez co ustawiona doborem rezystorów wartość ujemnego napięcia siatki względem katody będzie ulegać jedynie niewielkim zmianom, zmianom potrzebnym do wywołania równie niewielkich wahań prądu katodowego.cygan pisze:A może o to chodzi - dla -1V na siatce prąd wynosi 15,5mA. Ik max = 25mA. Trafiłem??????
Pozdrawiam,
Romek