Antena GP na 100 Mhz

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Re: Antena GP na 100 Mhz

Post autor: Mikołaj K. »

I temat zszedł na nieuniknioną drogę... Z mojego nadajniczka udało mi się wydusić 70mW, nie jest to już bardzo mało i nie chcę zwiększać jego mocy!
Budowę tego traktuję jako naukę (nie, błagam tylko nie piszcie mi przykładu że każdy pijany może zacząć się uczyć jeździć samochodem...).
Nie bawi mnie łamanie prawa, podobnie jak nigdy nie szaleję samochodem ani nie kradnę ze sklepów. Naprawdę ciężko zrozumieć, że robię coś dla zdobycia odrobiny praktyki, czegoś czego szkoła nie zapewnia? Możecie mi nie wierzyć, ale nadaję tylko na tych pasmach gdzie jest szum, dlaczego miałbym zakłócać jakąś legalną stację?
Z resztą chyba niewielu osobom będzie przeszkadzało, że gdzieś pomiędzy radiem Złote Przeboje, a Radiową 3 będą leciały Trzy Korony, albo Niebiesko-Czarni? ;)

Jeszcze raz powtarzam i podkreślam: Nie mam złych zamiarów, nie bawi mnie łamanie prawa!
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
geguś

Post autor: geguś »

Kolego Gustawie, że w innych krajach łamie się prawo to wiem. Tylko nie wiem czy Ty chcesz ilością dorównać im? Może też chcesz by w Polsce nosicieli HIV było tyle co w krajach afrykańskich, które są mniej liczne niż u nas? Co ma wspólnego link z aledrogo z tematem? Może w opisie nie doczytałem, że jest gniazdo anteny zewnętrznej? Zasięg 10m mówi mi, że moc jest zgodna z przepisami, choć to zapewne produkt CE ( china eksport). Na koniec zapytam dlaczego jesteś cięty na pasma amatorskie? Inne komercyjne już nie interesują? A jak sobie taki nadawacz w niemiaszkowie zechce ponadawać na 225kHz to co mu zrobisz? Zapewne będziesz zadowolony, że słyszysz szwargolenie zamiast PR1. Przykro mi bardzo, nie mam więcej pytań. Uważam, że to forum zaczyna skręcać w stronę niebezpiecznego podawania na tacy rozwiązań, które jak chce sobie ktoś uzyskać to może to zrobić bez tego forum. Komercja. Z hobbystycznym podejściem niewiele ma to wspólnego.

Kolego Mikołaju. Właśnie okradasz. Aby nadawać na 100MHz trzeba wykupić koncesję. Wykupiłeś? Aby się czegoś nauczyć są inne formy i drogi ku temu, ale są zbyt długie i za bardzo pod górę. Ja tu widzę lenistwo i pójście na łatwiznę. Nic to nie ma wspólnego z nauką. Budować nic nie musisz, bo to wszystko jest do kupienia. a nawet, to najpierw naucz się odbiorników, bo nadajnik to większy stopień wtajemniczenia. Koniec, pass. Szkoda czasu.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Low-power broadcasting

Kol. Geguś pyta:
„Co ma wspólnego link z aledrogo z tematem?”
„Na koniec zapytam dlaczego jesteś cięty na pasma amatorskie? Inne komercyjne już nie interesują?”

??? ...Staram się swoje myśli przekazywać składnie i dlatego nie rozumiem tych pytań. Proszę przeczytaj jeszcze raz moją wcześniejszą wypowiedź.
Ja myślę, że problem „wolnych nadawców” z czasem zostanie uregulowany tak by mogli działać nie łamiąc prawa. Popatrzmy w obie strony świata (wygląda na to, że jesteśmy po środku, jak ten pępek) :
http://en.wikipedia.org/wiki/Low-power_broadcasting
http://www.dxradio.co.uk/lpam/index.htm
http://cqf.su/
http://forum.qrz.ru/thread35370.html
Jak na razie jedyna słuszna racja jest po tej stronie:
http://www.uke.gov.pl/zasady-korzystani ... nych-12033#
- tam na dole jeszcze jest ważny załącznik !
I co z tego wynika? Urzędy, które powinny dbać o naszą przestrzeń radiową zezwalają na jej zawładnięcie przez „profesjonalnych” eterowych syfiarzy i dystrybutorów chińskich cudów elektroniki. A co są warte te CB-radia które niby mają homologację i ich operatorzy co nie zawsze mają wszystkie klepki. A czy wszyscy licencjonowani nadawcy nadają z nakazaną im mocą i dewiacją . Słuchając różnych legalnych stacji FM-owych odnoszę wrażenie, że preemfaza nie u wszystkich taka sama. Komercja, komercja ...

Wróćmy jednak do tematu antenowego.
Cóż warte urządzenie nadawcze lub odbiorcze bez anteny – otóż tyle samo co rower bez kół lub gitara bez strun.
Faktem jest, że poprawnie działającą antenę tak samo trudno jest wykonać jak radio czy też nadajnik. A więc trzeba czytać, uczyć się i ćwiczyć, ćwiczyć ...
Kol. Mikołaju, dałem odsyłacz do p. Bieńkowskiego. Przyjrzyj się tym konstrukcjom i poszukaj więcej informacji na ich temat.
J-kę lub Slim Jim'a można wykonać z płaskiego (symetrycznego) kabla TV. Do całkiem znośnego zestrojenia tych anten wystarczy neonówka i trochę sprytu.

Kol. Mikołaju, tak dla świętego spokoju zapytaj w swoim UKE gdzie mógłbyś zdać egzamin by uzyskać takie dokumenty:
DSCN0127.jpg
Ja uważam, że kol. Mikołaj zaraził się chorobą mniej społecznie groźną. Co by było gdyby dopadł go aids czy jakiś tam, tfuu ! - alkoholizm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Marek 190
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marek 190 »

Witam.
Fajnie,że kol Mikołaj K.nie zaraził się alkoholizmem,a tak ciekawą gałęzią,jaką jest radiotechnika,a(jak dla mnie)zwłaszcza lampowa:) Tylko czemu akurat UKF???Wtym paśmie nadając na dłuższą metę,to można sobie tylko przykrości nadrobić:(i to nikt nie musi"Cię zgłaszać"żeby się o Twoim nadajniku dowiedzieć.Masz zasięg w tel.komórkowym?Jeśli masz,to już nie jesteś taki anonimowy z nadawaniem w tym paśmie.Może lepiej zainteresować się krótkofalarstwem?(zdać egzamin).To bardzo kulturalne środowisko.Tam jest lepsza zabawa bo budujesz TRX i możesz się dowiedzieć np.z Filipin czy masz jakiś"brum"w nośnej,zamiast od sąsiada którego chwilami irytujesz.
Pozdrawiam Marek.