Razor hi-gain
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Razor hi-gain
Zrobiłem mały eksperyment, podłączyłem tylko 22uf przed elektronicznym dławikiem, brum na tyle mały, że przy głośności na MAX i wsadzonym uchem w głośnik delikatnie słychać.
Jeden koniec żarzenia umasiony, gitara podłączona na inwerter, ale to i tak nie ma znaczenia.
Myślę, że 47uf przed i 47uf po w zupełności wystarczy.
Sporo więcej brumi gitara pomimo uziemienia.
Zastanawiam się tylko czy kondensator na 450V wytrzyma ciśnienie pod 550V ?
Jeden koniec żarzenia umasiony, gitara podłączona na inwerter, ale to i tak nie ma znaczenia.
Myślę, że 47uf przed i 47uf po w zupełności wystarczy.
Sporo więcej brumi gitara pomimo uziemienia.
Zastanawiam się tylko czy kondensator na 450V wytrzyma ciśnienie pod 550V ?
-
- 500...624 posty
Postaram się wypróbować ten układ
Chociaż kondensatory nawet 100uF drogie nie są, także nie ma problemu z filtracją. U mnie kondensatory w zasilaczu są po dwa połączone szeregowo, aby uzyskać odpowiednie napięcie dopuszczalne. Tą płytkę pewnie zmodyfikuję pod mój zasilacz, ponieważ mam przełączany prostownik.

-
- 1250...1874 posty
Drogie nie są, tylko ja mam problem takiej natury że nie mam gdzie ich u siebie wsadzić, zmieszczą się max 4 kondensatory o wysokości mniejszej niż 35mm i szerokości mniejszej niż 30mm...
-
- 500...624 posty
Jak jest małe chassis to liczą się gabaryty. Do tego projektu musiałem przerobić PCB pętli efektów na kondensator osiowy, aby można było zamontować gniazda bezpośrednio nad płytką. W okolicy zasilacza jest miejsce na dużo większe kondensatory.
-
- 250...374 postów
Dławik raczej nie wpływa na brzmienie.. wpływają natomiast mniejsze wartości RC w zasilaczu które można dzięki dławikowi zastosować.. moim zdaniem.
-
- 500...624 posty
Jak będę miał zbudowany wzmacniacz to będzie można eksperymentować. Nawet dławik można później dołożyć bez większego problemu.
Jest jeszcze sporo pracy do zrobienia. Projekty PCB są już prawie gotowe
Cały czas kompletuję elementy potrzebne do budowy. Jest to jednak dość kosztowna inwestycja, dlatego na kilka elementów muszę trochę jeszcze poczekać.
Jest jeszcze sporo pracy do zrobienia. Projekty PCB są już prawie gotowe

-
- 500...624 posty
Wracając do sterowania wzmacniaczem. Sterowanie będzie zrealizowane na mikroprocesorze Atmega. W celu zabezpieczenia przed ewentualna awarią układu sterowania przewiduję dwa dodatkowe gniazda jack stereo. Można będzie przełączać za pomocą zwykłego footswitcha: kanały wzmacniacza oraz włączać pętlę efektów oraz reverb. Będzie to coś na zasadzie "external switch" w wzmacniaczach Mesy.
Odnoście pętli efektów.
Zwykły potencjometr liniowy 1M stereo (miksowanie sygnałów) powoduje w położenie centralnym ściszanie sygnału. Myślałem, czy nie warto zastosować typowego potencjometru do balansu. Tylko największą wartość jaką znalazłem to 500k.
Odnoście pętli efektów.
Zwykły potencjometr liniowy 1M stereo (miksowanie sygnałów) powoduje w położenie centralnym ściszanie sygnału. Myślałem, czy nie warto zastosować typowego potencjometru do balansu. Tylko największą wartość jaką znalazłem to 500k.
-
- 500...624 posty
Kupiłem dość okazyjnie materiał na chassis oraz footswitch ( blacha aluminiowa 2mm). Cały czas kompletuję części potrzebne do budowy. Myślę, że od przyszłego tygodnia zaczynam trawić PCB i robić chassis. W wolnym czasie będę pracował nad footswitchem
Spowalnia mnie trochę ilość pieniędzy, które mogę w danej chwili przeznaczyć na budowę, ale w tym miesiącu powinno być ich więcej.
Cały czas dopracowuję jeszcze PCB, w którym robię delikatne zmiany (głównie dotyczące późniejszego montażu).

Cały czas dopracowuję jeszcze PCB, w którym robię delikatne zmiany (głównie dotyczące późniejszego montażu).
-
- 500...624 posty
Wczoraj dotarła kolejna paczka z częściami
W najbliższym czasie zamówię transformatory. Aktualnie zrobię footswitch do którego mam
wszystkie części. Obudowa będzie z blachy aluminiowej 2 mm. Przełączniki typowe dla tego zastosowania (monostabilne). Logika w footswitchu będzie chyba zrobiona za mikroprocesorze, co znacząco upraszcza układ. Jak będzie gotowy to zdam relację

wszystkie części. Obudowa będzie z blachy aluminiowej 2 mm. Przełączniki typowe dla tego zastosowania (monostabilne). Logika w footswitchu będzie chyba zrobiona za mikroprocesorze, co znacząco upraszcza układ. Jak będzie gotowy to zdam relację

-
- 500...624 posty
Żeby nie było, że nic nie robię, wrzucam zdjęcie z postępu prac nad footswitchem
Jest zrobiony z 2 mm blachy aluminiowej. Jest w nim dziewięć przycisków: clean, crunch, lead 1, lead 2, master select, fx loop, reverb, tremolo, mute/tuner. Jest tego sporo, ale chcę sprawdzić czy takie rozwiązanie się sprawdzi.
W obudowie trzeba jeszcze wykonać otwory pod diody LED. Zrobię to pewnie jutro. Obudowa będzie pomalowana na czarno. Jak widać górny rząd przełączników jest podniesiony w stosunku do dolnego rzędu o 1,5 cm. Dużo czasu zajęło mi wyprofilowanie blachy na taki kształt oraz dopasowanie drugiej części obudowy (dno oraz boki) do pokrywy górnej. Obudowa jest skręcana za pomocą wkrętów na dole footswitcha. Wyszło bardzo ładnie
Pozostaje okablowanie wnętrza i zaprogramowanie mikroprocesora.
Tak poza tym. Mam zrobione chassis do wzmacniacza. Transformatory są zamówione. W tym tygodniu zamawiam resztę elementów i zabieram się za składanie w całość.
Na dobre mi wyszło, że nie miałem dość długo pieniędzy na części. Dopracowałem w tym czasie znacznie projekt (PCB oraz inne elementy).
Postępy prac będę relacjonował na forum

W obudowie trzeba jeszcze wykonać otwory pod diody LED. Zrobię to pewnie jutro. Obudowa będzie pomalowana na czarno. Jak widać górny rząd przełączników jest podniesiony w stosunku do dolnego rzędu o 1,5 cm. Dużo czasu zajęło mi wyprofilowanie blachy na taki kształt oraz dopasowanie drugiej części obudowy (dno oraz boki) do pokrywy górnej. Obudowa jest skręcana za pomocą wkrętów na dole footswitcha. Wyszło bardzo ładnie

Tak poza tym. Mam zrobione chassis do wzmacniacza. Transformatory są zamówione. W tym tygodniu zamawiam resztę elementów i zabieram się za składanie w całość.
Na dobre mi wyszło, że nie miałem dość długo pieniędzy na części. Dopracowałem w tym czasie znacznie projekt (PCB oraz inne elementy).
Postępy prac będę relacjonował na forum

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Ladnie wyszlo! Gratuluje! 
Bedziesz robil Midi? Jesli tak -- mozesz sie podzielic projektem?Razor89 pisze:(...) zaprogramowanie mikroprocesora (...)

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 500...624 posty
Midi to chyba nie będzie. Nie zapoznałem się jeszcze z tym protokołem. Najprawdopodobniej będzie to działało na zasadzie komunikacji dwóch mikroprocesorów ( w footswitchu oraz w wzmacniaczu). Program muszę dopiero napisać.
Jak zrobić wytrzymałe napisy na footswitchu? Myślałem o naklejeniu napisów i zabezpieczeniu folią. Mam jeszcze trochę czasu na to, ale muszę już coś wymyślić
Jak zrobić wytrzymałe napisy na footswitchu? Myślałem o naklejeniu napisów i zabezpieczeniu folią. Mam jeszcze trochę czasu na to, ale muszę już coś wymyślić

-
- 15...19 postów
możesz spróbować wytrawić napisy chlorkiem żelaza, podobnie jak to się robi z PCB. trochę zabawy będzie z zabezpieczeniem pozostałem powierzchni żeby jej nie zaczęło trawić.
-
- 500...624 posty
Footswitch będzie pomalowany na czarno, a więc trawienie raczej odpada. Szukam metody która pozwoli zrobić trwałe napisy na pomalowanej powierzchni.
-
- 1250...1874 posty
Grawer, wezmie max. dyche.