Gramofon w Polonezie

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Gramofon w Polonezie

Post autor: Marcin K. »

Witajcież!
Nareszcie do kolekcji trafił Poldek, stan całkiem niezły lecz bez adapteru. Z tego co dowiedziałem się, był tam montowany adapter z niejakiej Karolinki. Ja w gratach niestety nie posiadam takiego, ale posiadam adapter (tudzież gramofon) "bambinowato-menuetowaty". Czy prócz wyglądu te gramofony różniły się zbytnio konstrukcyjnie?
Zapewne zdobycie oryginalnego gramofonu będzie graniczyło z cudem (jak zdobycie tego Poldka) dlatego pytam... Z Karolinką nigdy nie miałem do czynienia. Zdjęcia mile widziane :)
Pozdrowienia!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
juju
100...124 posty
100...124 posty

Re: Gramofon w Polonezie

Post autor: juju »

W Poldkach montowany był gramofon GE-56. Z dostępnością (wiadomo gdzie ;) )nie jest wcale źle. Trafiają się walizkowe, z fatalną obudową więc bez żalu można wyjąć mechanizm gramofonu. Słabym punktem mechanizmów są metalowo-gumowe rolki napędzające talerz (oddzielne dla każdej prędkości obrotowej). Zazwyczaj guma jest sparciała i/lub zdeformowana - jeśli gramofon był przechowywany z selektorem prędkości ustawionym w pozycji innej niż "0".
Załączam zdjęcia gramofonu w moim Poldku. Niestety ramię jest nieoryginalne. Prawidłowe było łukowate, z ostrzejszym, "dziubkowatym" zakończeniem i okrągłymi kołeczkami (zielony i czerwony) do wybierania igły odpowiedniej dla płyty (78 obr lub 45 i 33 1/3). Koejna rzecz, to wkładka gramofonowa UK-3 albo lepiej UK-8. Może kosztować dużo więcej niż gramofon (pow. 45 zł, a w tej chwili widzę jedną wystawioną za 120 zł !!! :shock: ). I też nie masz 100% pewności, czy będzie dobra, choć opisana, że nieużywana. Elementy piezoelektryczne wrażliwe były na wilgoć, a wkładki przechowywano przez lata w różnych warunkach.
W Menuecie 21201 montowano włąsnie WG-56, zaś w Menuecie 6204 - GE-211 (za Old Radio)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Gramofon w Polonezie

Post autor: Marcin K. »

Cześć! Dziękuje za odpowiedź :)
Okazuje się, że znalazłem u siebie w dobrociach taki gramofon. Jest jeno problem z ramieniem, moje jest ułamane i nie mam resztki ale za to mam ramię z Bambino i takie zastosuję. Nie zależy mi za bardzo na sprawności tego gramofonu, ważne żeby radio było kompletne, żeby nie miało takiej dziury :)
Radio prawie uruchomiłem jeśli chodzi o odbiornik lecz czasu jak zwykle brak. Pozostanie mi jeszcze wymiana tkaniny bo jest okropnie brudna. Czy masz może jakieś sposoby na bezpieczne oderwanie ozdobnych, drewnianych, poprzecznych pasków?
Niedługo zrobię jeszcze zdjęcia i pokażę bo radio ma (chyba) dość niski numer.
Pozdrawiam serdecznie, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU