Renowacja odbiorników radiowych - kogo polecacie?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Javoreczek
125...249 postów
125...249 postów

Re: Renowacja odbiorników radiowych - kogo polecacie?

Post autor: Javoreczek »

riversedge_pl pisze:Czy ktoś rozpoznaje radio załączone na fotce?
Wygląda jak Limba. Ciekawe radio, bateryjne, lampowe z tranzystorową przetwornicą i końcówką mocy.
Fotka z tyłu by rozjaśniła sprawę.
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: riversedge_pl »

Tak, prawdopodobnie jest to Limba. Wygląda jak ta z tej aukcji: http://allegro.pl/radio-limba-bialy-kru ... 26042.html

Niestety nie mam tylnej ścianki. Jeżeli radio uda się ożywić, to wtedy przyda się jej rekonstrukcja.
Javoreczek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Javoreczek »

riversedge_pl pisze:Niestety nie mam tylnej ścianki.
Raczej miałem na mysli fotkę wnętrza od tyłu :wink:
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: riversedge_pl »

Javoreczek pisze:
riversedge_pl pisze:Niestety nie mam tylnej ścianki.
Raczej miałem na mysli fotkę wnętrza od tyłu :wink:
Domyślilem się, że chodzi o bebechy, dlatego nie cytowałem Twojej odpowiedzi. W wolnej chwili cyknę, muszę radio ściągnąć z regału. Ale wyglądają bebechy podobnie, jak te z Allegro, tyle że u mnie brakuje lamp.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Jeśli to Limba to fajne radio. Niespotykane choć nic specjalnego :) Podobnie Malwa. Miałem takie. Pięknie odnowiłem, pamiętam, że skrzynka była tak niechlujnie wykonana, że 3mm szczeliny wewnętrzne zalewałem żywicą. Radio gra ładnie a na długich - bardzo ładnie. Za to krótkie.... eeeech... :( Ładne ale nieruchawe magiczne oczko na DM70.

W czasie "burzy i naporu" doskonale odnowione (lakier, wnętrze, tkanina, przetwornica, wzmacniacz naprawiłem na oryginalnych "turkusowych" TG) i sprzedałem to radio na Allegro do USA :shock: za chyba 180 PLN. Roboty około 20 godzin, mitręgi, pakowania co niemiara, a jeszcze dołożyłem polonusowi gratis komplet kremowych gałek i nowe magiczne oczko DM70 Tunsgram, bo oni tam w USA nie mają Wolumenu. Po całej tej mega-transakcji do zatankowania auta pod korek zabrakło mi jeszcze 90 PLN. :shock: Od tej pory postanowiłem naprawiać i poświęcać czas tylko tym projektom które są cenne i tego warte z jakiegoś powodu... No chyba że to ma być terapia zajęciowa... To co innego.. :wink:

Natomiast przykładem świetnego zakupu jest radio Kinta (ostatnie foto), które na krótkich dwa zakresy i średnich po prostu "wymiata". A na długich odbieram regularnie 6 stacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF