Ja tylko raz widziałem i to w seryjnie produkowanym wzmacniaczu, nie pamiętam tylko w jakim. Takie rozwiązanie daje możliwość użycia lampy w przypadku zastosowania transformatora współpracującego z mostkiem. Lampa prostownicza działa wtedy jak UY1N w Pionierze w przypadku podłączenia do gniazdka z napięciem stałym. Zaletą jest możliwość użycia pojedynczej diody lampowej. Nie musi ale oczywiście może być to duodioda. Takie rozwiązanie zapewnia lampową kompresję w układach gitarowych PP tak samo jak prostownik stricte lampowy.Razor89 pisze:Miałem na myśli akurat połączenie równolegle. Połączenia szeregowego jeszcze nigdzie nie widziałem.
Razor hi-gain
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Razor hi-gain
-
- 500...624 posty
Podczas robienia wzmacniacza od podstaw jest taka zaleta, że każdą część można kupić taką jaką się potrzebuje. Nie ma problemu zamówić transformator z podwójnym uzwojeniem anodowym
Co innego jest jak się modyfikuje wzmacniacz z transformatorem posiadającym uzwojenie pod mostek, wtedy chcąc zastosować lampę prostowniczą trzeba trochę pokombinować.

Tak szczerze mówiąc to się temu schematowi nawet nie przyglądałem. Wrzuciłem obrazek z internetu, który obrazował takie połączenie prostowników. Chodziło mi o samo połączenie pomijając nawet te rezystory zwierane przełącznikiem.Zibi pisze:W pierwszym przypadku jest to układ "abo-abo"![]()
"Abo" lampa, "abo krzem". Drugi to jakieś kuriozum, w którym nawet żarzenie lamp jest źle narysowane.
-
- 500...624 posty
Wróćmy do zasilacza anodowego. Dla lampy prostowniczej 5U4GB katalog podaje maksymalną pojemność pierwszego kondensatora około 40uF. Stosując filtr, który często pojawia się w różnych wzmacniaczach tj. połączone szeregowo kondensatory 220uF, znacznie przekraczamy tą wartość (
pierwszy schemat zasilacza na poprzedniej stronie). Co zrobić w takim przypadku? Obniżyć pojemność pierwszego kondensatora do 40uF, czy kombinować coś innego?

Ostatnio zmieniony wt, 26 lutego 2013, 23:48 przez Razor89, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
Pytanie czy zależy Ci na żywotności lamp prostowniczych to raz. Dwa: 40uF to orientacyjna wartość --- dużo zależy na przykład od rezystancji uzwojeń transformatora. Tak czy owak 110uF to może być za dużo.
-
- 500...624 posty
Pytanie tylko czy przy wartości np. 47uF nie będzie brumu. Chociaż do filtrowania napięcia na S2 oraz pozostałej części wzmacniacza przewiduję dławik.
-
- 2500...3124 posty
Możesz też zwiększyć pojemność kondensatorów za pierwszym rezystorem.
-
- 9375...12499 postów
Jeśli idealnie ustawisz bias dla obu lamp mocy to brumu nie będzie. W PP filtracja w końcówce nie jest tak krytyczna jak w SE. Wzmacniacze były budowanie też w dobie elektrolitów małych wartości pojemności i diód próżniowych i działały, a więc filtracją w przypadku PP bym się tak nie przejmował.
-
- 500...624 posty
Dam pierwszy kondensator 47uF. Lampy końcówki kupię jako dobrana para, więc powinna wystarczyć wspólna regulacja biasu. Chociaż nie ma problemu zrobić regulacji dla każdej lamp osobno.
-
- 500...624 posty
Narysowałem ostatnio prototypową płytkę reverbu sprężynowego na lampach ECC81 (napęd sprężyny) oraz 6N2P-EW (wzmacniacz powrotu sygnału). Będę chciał ją wypróbować
Gdzie najlepiej zamontować reverb? Moim zdaniem dobre miejsce jest pomiędzy pętlą efektów, a potencjometrem master volume. Widziałem takie rozwiązanie już kilka razy.

-
- 1250...1874 posty
Wiele osób twierdzi, że najlepiej brać sygnał czysty z za pierwszego stopnia i mieszać z przesterem na końcu.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 500...624 posty
Problem jest w tym, że w przedwzmacniaczu są całkowicie oddzielone od siebie kanały. Trzeba umieścić reverb w takim miejscu, aby poprawnie działał w obu kanałach. W jednokanałowym wzmacniaczu możliwości jest więcej.
-
- 500...624 posty
W dotychczasową płytkę przedwzmacniacza wstawiłem układ reverbu, pomiędzy inwerter i kanał przesterowany. Taki układ mi pasuje ze względu na krótkie połączenia pomiędzy modułami. Sam układ reverbu muszę dokładnie przetestować zanim będę trawił główną płytkę, ponieważ w razie problemów główna płytka będzie jeszcze modyfikowana. Płytka pętli została dostosowana do kondensatora osiowego, w celu zmniejszenia wysokości.
Na płytce będą potencjometry presence oraz reverb. Nad nimi na przewodach dwa Master volume. Przekaźnik przełączający master volume będzie na małej płytce. W przerwie pomiędzy potencjometrami będą zamontowane przełączniki włączające mody.
Wszystkie lampy już mam, transformatory i brakujące części muszę muszę zamówić. Ze względu na stosunkowo duże koszty zamówienia rozkładam w czasie.
W załączniku mała przymiarka do chassis. Układ pewnie ulegnie zmianie po zaprojektowaniu płytki zasilacza.
Na płytce będą potencjometry presence oraz reverb. Nad nimi na przewodach dwa Master volume. Przekaźnik przełączający master volume będzie na małej płytce. W przerwie pomiędzy potencjometrami będą zamontowane przełączniki włączające mody.
Wszystkie lampy już mam, transformatory i brakujące części muszę muszę zamówić. Ze względu na stosunkowo duże koszty zamówienia rozkładam w czasie.
W załączniku mała przymiarka do chassis. Układ pewnie ulegnie zmianie po zaprojektowaniu płytki zasilacza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
Mam prototypowy zasilacz. Są dodane bezpieczniki na uzwojenie anodowe jak i na uzwojenie 15V-0-15V. Jest także dodatkowy filtr dla lampy ECC81. Prostownik napięcia żarzenia będzie na wspólnej płytce z pętlą efektów. Napięcie będzie brane z lamp mocy. Jest w tym miejscu, ponieważ nie trzeba prowadzić przewodów przez pół chassis
Pozostaje jeszcze układ biasu oraz przełączanie kanałów. Zastanawiam się, czy lepiej dać kilka gniazd wyjściowych na głośniki, czy dwa i przełącznik. Cenowo oba rozwiązania wychodzą podobnie.
Kolejna przymiarka w załączniku.

Pozostaje jeszcze układ biasu oraz przełączanie kanałów. Zastanawiam się, czy lepiej dać kilka gniazd wyjściowych na głośniki, czy dwa i przełącznik. Cenowo oba rozwiązania wychodzą podobnie.
Kolejna przymiarka w załączniku.
-
- 500...624 posty
Mam jedno pytanie. Gdzie najlepiej zamontować płytkę z mikroprocesorem do sterowania wzmacniaczem? Najlepiej byłoby w okolicach zasilacza, ale już jest tam ciasno. Można także wykorzystać wolną przestrzeń nad lampą kanału czystego. Nie powinno być z tego powodu problemów.
W PCB zasilacza zmieniłem kondensator filtrujący napięcie dla S2 na dwa połączone w szereg. Będzie większy zapas napięcia dopuszczalnego
W PCB zasilacza zmieniłem kondensator filtrujący napięcie dla S2 na dwa połączone w szereg. Będzie większy zapas napięcia dopuszczalnego

-
- 500...624 posty
Starałem się zaplanować rozmieszczenie elementów na panelu przednim. Pierwsza wersja wygląda tak jak w załączonym pliku. Nie przewiduję przełączania potencjometrów master volume z panelu. Moim zdaniem jest to zbędne. Przełączniki do zmiany kanałów są typu ON-OFF-ON monostabilne. Nie wiem natomiast jak nazwać funkcję zmieniającą wartość kondensatora sprzęgającego po pierwszym stopniu. Może ma ktoś ciekawe propozycje?