Podstawki lampowe z Amptone
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 250...374 postów
Podstawki lampowe z Amptone
Kupiłem ostatnio 6 podstawek do druku w amptone, ponad 9 zł/szt. Próbowałem (dość mocno) wkładać lampy, bezskutecznie... Jestem zaszokowany tandetnym wykonaniem, nie pozwalającym na korzystanie z tego wytworu tandeciarza... Jak dotąd, nigdy nie miałem takich problemów. Izolacja jest z jakiegoś porcelitu, styki żółte. Mieliście już jakieś doświadczenia z tą tandetą? Podstawki noval.
Ostatnio zmieniony czw, 21 lutego 2013, 06:48 przez Andrew, łącznie zmieniany 1 raz.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
-
- 1250...1874 posty
Re: Podstawki lampowe z Amptone
Styki chodzą w tych podstawkach dosyć luźno, radziłbym wylutować, wsadzić dowolną lampę, poprzeginać nóżki tak żeby weszły i wlutować jeszcze raz.
Jeśli nie są przylutowane a pomimo tego lampa nie wchodzi to można ewentualnie delikatnie rozgiąć styki.
Jeśli nie są przylutowane a pomimo tego lampa nie wchodzi to można ewentualnie delikatnie rozgiąć styki.
-
- 250...374 postów
Spróbuję, choć mam ochotę zastosować stare, PRLowskie wyluty... Nigdy nie miałem z nimi problemu.
-
- 375...499 postów
Zależy, który kolega wziął typ. Ja z jednymi też miałem problem, ale ostatnio wziąłem 9pin typ3, z tym, że z oczkami i wszystko jest ok.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 250...374 postów
...moje są do druku. Dzisiaj wylutowałem je, włożyłem do nich lampy ( z trudem!!!) i ponownie wlutowałem do płytek. Zmontuję wzmacniacz nie wyciągając ich już z tych "podstawek" - za duże ryzyko uszkodzenia dość kosztownych lamp... Ostrzegam wszystkich przed zakupem tego chłamu - bardzo ciężko wchodzą lampy, może pęknąć szkło!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
A to że ciasno wchodzą to nawet nie jest źle, w każdym razie w nowe lampy ciężko wchodzą, lampy trochę w nich posiedzą to się rozciągną i będzie OK, nie widzę dla podstawek z amptone alternatywy... Co najwyżej inny typ można kupować... Bakelity też trochę ryzykowane, i w dodatku brzydkie.
-
- 250...374 postów
Nigdy nie miałem problemu z podstawkami z wylutów - już nigdy nie kupię tych z amptone... W nich zbyt łatwo uszkodzić lamp
ę.
ę.
-
- 6250...9374 posty
Też miałem ostatnio problem z włożeniem lampy w podstawkę po wlutowaniu jej w PCB. Wszystko przez to, że styki są dosc luźno zamocowane w korpusie podstawki. Wygląda na to, że chyba trzeba najpierw włożyć w podstawkę żużytą lampę albo cokół i tak wlutować ją w płytkę.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 250...374 postów
W każdym razie tak nie produkują profesjonaliści... To jakaś chińska tandeta.
-
- 250...374 postów
O wiele lepsze pod tym względem są podstawki do druku "typ2"...
Ściąga: Ω µ Π φ α β ε ω 

-
- 125...249 postów
Nie. Wystarczy przed włożeniem lampy rozewrzeć styki (np starą lampą, albo małym śrubokrętem) Podstawki o zajefajnym stosunku jakości do ceny.Andrew pisze:W każdym razie tak nie produkują profesjonaliści... To jakaś chińska tandeta.
-
- 125...249 postów
INFORMATOR TELEFUNKEN 1961rok
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
JACEK
-
- 250...374 postów
Moje stare, PRLowskie jeszcze wyluty wlutowuję bez lamp i zawsze, jak dotąd, prawidłowo spełniały swoje zadanie... Zostały po prostu DOBRZE ZROBIONE.
-
- 375...499 postów
Także kupiłem w tej firmie, do EBL. Przezornie wsadziłem starą lampę o takim samym cokole. Zachrzęściło, ale nie pękła. Po zabiegach z jedną podstawką i sprawdzeniem drugiej, doszedłem do wniosku, że to środkowy styk jest za ciasno pasowany. Może chińskie lampy mają cieńszą masę... Po rozgięciu szczypcami półokrągłymi, środka lampa wchodzi lekko. Nawet za lekko. Styki do nóżek są dość płytkie, ale łączą.
Co do nowalowych - jest ich pod dostatkiem w starych telewizorach. Zbulwersowałem telewizorowców? W czasach szkoły średniej naprawiałem ten sprzęt, to się nazbierało.
Jeszcze napiszę, że wkurza mnie gostek, który chce teraz sprzedać PFL 200. Wtedy ich nie było. Pamiętam, że w Ametyście podstawiałem PCL 86 od tyłu. Tylko nóżki - działało-lampy są tolerancyjne"".
Jeszcze Ampton - na mój liścik, że podstawki wadliwe uzyskałem dość okrągłą odpowiedź: że nie ma innych, i że nie są producentem. Przykre to, za 9zł szt. Następnym razem poszukam innego sprzedawcy, nawet tego samego towaru.
Co do nowalowych - jest ich pod dostatkiem w starych telewizorach. Zbulwersowałem telewizorowców? W czasach szkoły średniej naprawiałem ten sprzęt, to się nazbierało.
Jeszcze napiszę, że wkurza mnie gostek, który chce teraz sprzedać PFL 200. Wtedy ich nie było. Pamiętam, że w Ametyście podstawiałem PCL 86 od tyłu. Tylko nóżki - działało-lampy są tolerancyjne"".
Jeszcze Ampton - na mój liścik, że podstawki wadliwe uzyskałem dość okrągłą odpowiedź: że nie ma innych, i że nie są producentem. Przykre to, za 9zł szt. Następnym razem poszukam innego sprzedawcy, nawet tego samego towaru.