wytworzenie i sprawdzenie działania rozpylanego getteru barowego.
potwierdzenie możliwości rozpylania getteru z wykorzystaniem pieca indukcyjnego o małej częstotliwości pracy.
Przytrzymywacz został wykonany z blaszki niklowej metodą zgrzewania – jak widać formowanie ręczne

Getter umieszczono w rurze szklanej umieszczonej w cewce roboczej pieca indukcyjnego.
Całość podłączono do układu pompowego wyposażonego w sondy niskiej i wysokiej próżni.
Getter został stopniowo odgazowany do temperatury czerwonego żaru, później po zwiększeniu mocy pieca nastąpiło rozpylenie baru.
Zdjecia przeklamują barwę temperaturowa - kolor gettera powinien być jasno pomarańczowy - zółty.
Lustro barowe jest widoczne poniżej, rura ma średnice 40mm
Stopniowe zapowietrzanie aparatury "zjada" bar z lustra:
Moc pieca indukcyjnego w powyższym doswiadczeniu była ustawiona na ok 500W
tak wysoka wartosc wymaganej mocy wynika prawdopodobnie z niskiego sprzęzenia energetycznego przytrzymywacz geteru - cewka.
Jezeli któryś z kolegów jest skłonny podzielić się swoimi doświadczeniami z procesu rozpylania getteru lub uwagami będę wdzięczny.